Dizelmi-Benzinlimi

Motor tipleri (Benzinli, Dizel ve LPG), Yakıtlar çeşitleriyle ilgili konular...

Dizelmi-Benzinlimi

İleti emre06sb » 12 Mayıs 2009 16:44

Arkadaşlar merhaba..
Yaklaşık 3 ay önce arabamı sattım (2004 megane 2 hb 1.4), bu süre zarfında epey model inceledim, en sonunda clio3 almaya karar verdim, bayiden gelr gelmez internetten sitenizi buldum ve üye oldum..Forumları inceledim..Reno bayisinde ay sonunda teslim almak üzere (clio 3 dynamik dci 85 hp) siparişi verdim..Yalnız bugüne kadar dizel bir araba kullanmadım. İşyerinde de fazla km. yapmadığımı söyleyen bazı arkadaşlar (1.4 dynamik benzinli) modelini almamı tavsiye ediyorlar. Kafam karıştı..Aradaki fiyat farkı yaklaşık 2.400 Tl... Daha önce benzinli arabada fazla yakıt tüketiminden, araba kullanmaya korkuyordum.. Niyetim az yakan bir araç alıp korkmadan gezebilmek, yani ilk başta verilen fazla ödeme sonradan unutulur, her petrol bayiine gidişte daha çok stres olur düşüncesindeydim.. Şimdide bazıları diyorki, 2.400 tl ile 2 senelik yakıt paran çıkar, yılda 15.000 km den az yol yapanların dizel almasına gerek yok.. Lütfen bana bir akıl verin, ne yapmalıyım.. Nasıl şartlarda dizel tercih edilir.. şimdiden teşekkürler..Ailenize yeni clio3 ümle katılmak dileğiyle...
emre06sb
ACEMI ER
ACEMI ER

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: emre-ankara

Re: Dizelmi-Benzinlimi

İleti oguz1 » 12 Mayıs 2009 20:51

http://forum.donanimhaber.com/m_3135009 ... m#31350098
http://forum.donanimhaber.com/m_3135009 ... m#31350098
Yukardaki linklerde bazı değerlendirmeler bulabilirsiniz. bende oralarda görüşlerimi yazdım burada size şunu söylemek istiyorum.

Biz Türkiyede yaşıyoruz yakıtın en pahalı olduğu ülkede, yakıt ekonomisi direk sizin özgürlüğünüzü etkiliyor, o yüzden bakım masraflarıda birbirine çok yakınken, dizel teknolojiside epey ilerlemişken, satarkende fiyat farkını üzerine koyup satacağınızdan dizel alın.

15000 km bir sınır değil insan 1 depo ile 1 ay yakıt almadan 1000 km üzeri gitmesi inanılmaz.Ş.dışında 1180 km gittim geçen yaz. Bende alırken çok düşündüm iyikide almışım çünkü benzinli alsaydınız LPG düşünecektiniz buda clioIII HB de bagaj yüzünden proplem oluyor. HB kasa ise dizel, sedan sa belki düşünülebilir, ama LPG ninde dejavantajları var mesela bagaj hacmi düşüyor, aracın ağırlığı artıyor, insan sürekli kaza olursa patlarmı korkusunda( Ne kadar teknolojik olursa olsun), kapalı yerlere hala almıyorlar, ekstradan 1500 yl civarı veriyorsunuz kit için, her muayenede sızdırmazlık kontrolü yaptırmanız lazım, LPG ayarı çabuk bozuluyor eğer iyi ellerde yapılmazsa ayar tutmadığında araç dahi satanlar oluyor,motora hala zarar verip vermediği belli değil ve motor benzinin yağlama özelliğinden yoksun kuru çalışıyor buda hararetli olarak çalışmasını sağlıyor, motor gücü markadan markaya göre ve bakımlı araçtan bakımsız araca göre 100 de 3 ile 100 de 20 oranında beygir (Bg) gücünün azalmasın neden oluyor.

Fazla uzatmayayım. 10 000-15000 km civarı yapıyorsanız dizel alın,dizel altın yumurtlayan tavuktur (benzinli motora göre) yalnız dizel kullanmanın bazı özel durumları var burada kısaca bahsediyim eğer alırsanız uzun uzun konuşuruz.
1- Yakıtı aynı yerden büyük bir bayiden alacaksınız.
2- Çok devirli kullanmayacaksızı Max.torku 1900 devir civarı verir 2500 devir civarı vites değiştireceksiz.
3- Bakımlarını aksatmayacaksız.
4- Çalıştırınca 1-2 dk ısıtıp hareket edeceksiniz, durduğunuz zamanda 1-2 dk turbonun yağlanmasını ve soğumasını sağlıyacaksınız.
5- YAKITI DÜŞÜNMEDEN İSTEDİĞİNİZ YERE ÖZGÜRCE GİDECEKSİNİZ.

Kazasız günlerde kullanmanız dileğiyle.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti Diablo » 12 Mayıs 2009 23:28

Fazla km yapmıyorsanız ortalama yılda 15000 km yi geçmem gibi bir düşünceniz varsa dizel değil benzinli motoru tercih edin.Binek otolarda yakıt sarfiyatı bakımından dolayı dizel motorların benzinli motarlara nazaran ezici bir üstünlüğü var doğru fakat fazla km yapmıyorsanız benzinli motoru tercih edin.Kullanıma göre dizel veya benzinlide sizin kullanımıza göre artıları ve eksileri alt alta toplayıp hangisi ağır basıyorsa ona göre karar verin.Benzinli bir arabayı istediğiniz gibi sınırlarında kullanabilirsiniz ama bunu dizelde yapamazsınız sadece yakıt sarfiyatı olarak düşünmeyin ayrıca düşük hacimli binek arabalarda kullanılan dizel motor teknolojisi yeterice gelişmiş değil sadece uzun yol yapanlar için çok daha ekonomik turbo gibi yakıt sistemi gibi henüz oturtulamış bir çok eksisi var bunlar hassas sistemler olduğu için bakımında ve onarımda her zaman sizi servise bağımlı bırakacak burada seçim yaparken tavsiye değil kendi kullanımın şeklinize göre karar verin hangisi daha ağır basıyorsa onu tercih edin eğer çok fazla yol yapmıyorsanız benzinli motor alın bu kadar az km yapıp da dizel arabanın devrine imine cimine gibi elli bin tane şey düşünmeyin araba ihtiyaçtan çok keyif işidir.Şimdiden hayırlı olsun.
Diablo
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Marka & Model: Clio III HB.
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75Hp Authentique
İsim ve Şehir: ERMAN_İstanbul

İleti filip34 » 13 Mayıs 2009 09:17

Bence dizel hem tork hem yakıt ekonomisi . Arcın ekonomik olması gerekiyor ki gezesin... Yoksa gezmedikten sonra araç fulll olmuş kime ne bakar durusun. O yüzden dizelin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum..
filip34
TEĞMEN
TEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI
İsim ve Şehir: FERDİ - İSTANBUL

İleti Devrim » 13 Mayıs 2009 11:16

Selam.

emre06sb demiş ki:...İşyerinde de fazla km. yapmadığımı söyleyen bazı arkadaşlar (1.4 dynamik benzinli) modelini almamı tavsiye ediyorlar. Kafam karıştı..Aradaki fiyat farkı yaklaşık 2.400 Tl... ...Niyetim az yakan bir araç alıp korkmadan gezebilmek, yani ilk başta verilen fazla ödeme sonradan unutulur, her petrol bayiine gidişte daha çok stres olur düşüncesindeydim.. Şimdide bazıları diyorki, 2.400 tl ile 2 senelik yakıt paran çıkar, yılda 15.000 km den az yol yapanların dizel almasına gerek yok...
Bu söylem genelde benzinli kullanan arkadaşlara aittir. Keşke dizel kullanarak 6 aylarını geçirseler de ekonomiyi görseler.

Dediğin gibi, "her petrol bayiine gidip stres olmamak" için dizel tercih et derim. Ayrıca "yılda şu kadar KM yap" olayına da aldırma. Evet tamam verdiğin farkı, dizelle ne kadarda denk getirirsin hesabı ama işte o petrol bayiine girdiğinde o işler öyle olmuyor. Bu hesabı yapıp yapıp da aracını satıp dizel alan arkaşlarımın sayısı az değil etrafta. Ortalık dizel kaynıyor bugünlerde.

"Korkmadan gezebilmek" dediğin için diyorum, şu pahalılıkta ancak dizelle "istediğin gibi gezebilirsin". Evet, başta bir fark veriyorsun ve dediğin gibi "unutabilirsin" ama satarkan o farkı da üzerine koyarak satabilirsin. Fakat neticede "korkmadan, istediğin gibi" gezeceğinden hiç hiç şüphen olmasın...

Geçenlerde 2-3 araç, Konya'dan Alanya civarına gittik. Daha önce de defalarca gittiğimden biliyorum ki, 10 ilâ 11 litre arası yakıyor araç. Dönüşle beraber 19-20 litre harcamış oluyorum ve bugünkü fiyatla etse etse 48-50TL gibi birşey ediyor. Arkadaşım LPG kullandığı hâlde inanmadı bu rakama ve hesap yaparak anlatmam gerekti... Ha, yüküm ve taşıdığım insan sayısı daha az olsa belki daha az bile yakacak... Öyle olunca -eğer araç kullanmaktan zevk alıyorsan- istediğin yere git gez... Benzinli araçla 80'li yıllarda bunu yapardın. Çok küçüktüm; 82 model Doğan araçla Türkiye'nin yarısı gezmiştik. Bugün ortaya çıkacak maliyeti hesaplamam bile...

Aracın (Clio III'ün benzinli ve dizel modellerinin) katalogtaki 100 Km'de ortalama yakıt tüketim rakamları bile sana fikir verebilir. Kolay gelsin...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

Motor ve Yakıt

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 31 misafir