aydinkaragoz » 01 Aralık 2009 09:56
Geçen hafta perşembe günü , izmir bornova 3.sanayi sitesindeydim , sabahatan öğlene kadar tüm yedek parçacıları gezdim , aracıma bilindiği üzere 40.000 km bakım yapacağım , servislerin verdiği fiyatlar , 330TL civarlarında , uzun araştırmalarım sonucu, en çok kafa yorduğum şey 10 gündür mazot filtresiydi , sormadığım aramadığım bir yer kalmadı mazot filtresi hakkında , istanbulu , ankarası her yere tlf. etmiştim , 3.sanayidede bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptım , bilindiği üzere bizim orijinal mazot filtremiz DELPHI HDF945 modelli bir üründür , bunun mais kutulu olanları serviste 147TL , başladım aramaya sanayide , 4 çeşit mazot filtresine rastladım , 1) Orijinal mais 147TL , 2) Alman üretici FRAM 54TL(kalitesi iyidir çünkü fram) , 3 ) Orijinal mais kutusunda sahte mazot filtresi 55TL (sahte olduğunu yedek parçcı arkadaş söyledi samimiyetle ve tercih etme dedi) , 4 ) Orijinal DELPHI kutulu DELPHI HDF945 servislerde kullanılan mazot filtresi , benim aldığım DELPHI nin orijinali oldu , eski mazor filtreside elimde olduğu için bire bir her yerini inceledim , ürün orijinal tüm kod numaraları , yapısı , herşeyi aynı sadece , üzerinde birisinde renault 7701 062 072 yazıyor diğerinde DELPHI HDF945 yazıyor :) , çok sınırlı bir ürün sadece 1 adet bulabildim , servisler ürünü buralardan alıp servislerde kullanıyorlarmış , onun için tedarik sıkıntısı var , fiyatıda 95TL , aslında zaten reanult mais kutulu orijinaliniide iskonto yaparak 125TL ye bırakıyorlar pek bir fark yok ama , olsun zaten aynısı ne gerek var 30TL fazla vermeye....
daha sonra , hava filtresi aldım markası EuroFil 10TL , ve 10w 40 ELF TurboDiesel 5Lt yağ aldım.. 60 TL de yağ tuttu , sadece yağ filtresini almayı unuttum oda 10TL civarında , parçaların toplamı bana 175TL gibi bir fiyata mal oldu, "atakansek" arkadaşım , mazot filtresi için 30.000 km götürür demişler fakat , bence en iyisi 20.000km de değiştirmek , çünkü aracımızadaki en önemli filtre bence direk motora etki ettiren bir faktör , Yağ ve Mazot filtresi çok önemli , ben biraz ucuz olsa 10.000 de bir değiştirmeyi düşünüyorum ama malum fiyatları yüksek...