Selam.
Kışın pek dağ aşırı yolculuk yapmam. Gerçi iyi zamanlama sayesinde Ilgaz dağlarını ve Torosları geçtim bir kaç kez. Yoğun kar yağışı yoktu. Fakat ne zaman denk geleceği belli olmaz. Geçen hafta Seydişehir-Akseki (Alacabel geçidi - 1825m.) üzerinden Antalya'ya gideceğimde, "1½ metre kar var" demeleri üzerine tırsıp kar zinciri almaya karar verdim. Daha önceleri, kış yolculuklarında polis bir şey demesin diye ya da muayene için eşten dosttan alıyordum. Bu kez kendime ait olsun diye gittim aldım. Aslında zaten kar lastiklerim var. Bir söylentidir gidiyor, polis yine de zinciri olmayanlara izin vermiyor diye...
Bu arada; Site bünyesinde pratik olarak hiç bahsedilmemiş bir konudur bu. Eminim yıllardır zincirle uğraşan deneyimli sürücülerimiz vardır. Ama kimse bu yönde bir paylaşım yapmadığından böyle bir konu açmak istedim. Amacım hiç bilmeyenlere hatta en az benim kadar bu işle uğraşmamış arkadaşlara bir faydası dokunsun. Çünkü bırakın zincir takma tecrübesini, elime alıp görmemiştim bile. Deneyimli bir arkadaşın bu konuda bizi aydınlatmış olmasını dilerdim.
Bu sözümden hareketle şunu demeliyim ki, "Alayım bagajda bulunsum, yeri gelirse takarız yahu. Atla deve mi?" demeyin, mutlaka bir prova yapın. Evet çok zor değil. Fakat ikinci bir defa uğraşırken o rezil kar koşullarında 2 gram daha deneyime muhtaç olacağımızdan eminim.
Edindiğim kar zinciri biraz tuzlu, 140-145 TL. civarında. Standart zincir değil. Lastiğe en az zararı verebilecek bir model olduğundan ve klasik zincirin bazı meseleleri sebebiyle bunu tercih ettim. Aşağıdaki fotoğraflardan zaten yeterince bilgi edinmek mümkün.
[ img ]
Paket içeriğinde ön iki lastik için zincir, dört adet gergi kauçuğu, maşa, bir çift eldiven ve kullanım kağıdı bulunmakta. Maşa denilen şey, gergi kauçuğunu bir kancadan diğer kancaya kolayca gerebilmek için olsa gerek. Fakat çok rahat kullanamadım. Eldivenlerin kalitesi kötü olsa da gerçekten işe yarıyor!.
[ img ]
[ img ]
- ADIM 1/2: ZİNCİRİ TEKERLEĞE SARMALAMAK
Kullanma kağıdında sınırlı bilgi var. Daha önce de internetten zincirin nasıl takılacağı yönünde araştırmam olmamıştı maalesef. O yüzden kendi mantığımı çalıştırarak aşağıdaki şekilde montajı gerçekleştirdim.
Zincir aslında dört parça halinde. Her parçada üç kanca bulunuyor. Kenardakiler diğer parçanın kancasıyla birleşik. Zincirin dışarı bakan kısmındaki kancaları açıkça görüyoruz. İçeri bakan tarafı ise çelik tel ile birbirine bağlı. Bu çelik tel "iç tarafta" kalacak şekilde tekerleğin üzerine koydum. Kancalar dışarı bakıyor.
[ img ]
Aracı sakince yürüterek ilk parçayı lastiğin altına aldım. Bu şekilde zincirin kalan kısımlarını çekiştire çekiştire lastiği çerçeveledim. Şimdi, iç taraftaki çelik telin iki ucunu birleştirmek gerekiyor. Bunu, uçların bulunduğu yerden yapmak mümkün. Fakat ben rahat çalışmak için aracı biraz daha yürüttüm.
[ img ]
Aşağıda görülen uç, çelik telin dişi yuvası.
[ img ]
Aşağıda ise, diğer erkek uç ile birleştirilmiş hâlidir. Yalnız bu iş beni ilk başta bir hayli uğraştırdı. İki ucu bir türlü bir araya getiremedim. Zinciri çekiştirdim durdum olmadı. En sonunda zinciri iç tarafa doğru biraz meylettim(?). Yani (daha sonra geri çekiştirmek üzere) dengeyi hafifçe içeri doğru verdim. Bu şekilde uçları birleştirdim.
[ img ]
Dışarıda kalan çengelin boştaki ucunu da karşı parçaya geçirerek birleşimi tamamladım.
[ img ] - ADIM 2/2: KANCALARI BİRLEŞTİRMEK
Zinciri dışarı doğru çekiştirerek, lastik üzerine mümkün olduğunca düzgün şekilde yerleştirmeye çalıştım. İlk olarak gergi kauçuğunu karşı kancaları birleştirdim (Bunu kullanım kağıdındaki bir şekilden kaptım).
[ img ]
Daha sonra kauçuğu yukarı doğru çekerek kancalara yerleştirdim. İlk başta kolay gibi görünse de kauçuk büyük mukavement gösteriyor ve insanı nefes nefese bırakacak şekilde zorluyor. Ya da ben 'kopacak' korkusuyla fazla kasmış olabilirim kendimi. Maşayı kullanamadım bu arada. Belki pratik bir yolu vardır...
[ img ]
Geriye tek kalan, kauçuğu diğer kancalara geçirmekti ama soğuktan dolayı kauçuğu aşağı itmek biraz zor geldi. Bu sebeple aracı biraz yürütüp, olayı baş aşağı çevirdim.
[ img ]
Şimdi kauçuğu yine yukarı çekerek kalan kancaları da tamamladım. Son olarak da yamuk ya da kötü duran kısımları gözle kontrol ederek düzeltmeye çalıştım.
[ img ]
[ img ]
Bu arada, klasik zincir montajını da bir arkadaş anlatsa güzel olur. Tecrübesi olan arkadaşların iletilerini bekliyoruz.