Gerek Park Sensörü gerekse Sis Farı montajı konularında ayrı ayrı değindiğim tampon işlemini bu konu başlığı altına toplama gereği duydum. Derli toplu olsun...
ÖN TAMPONUN SÖKÜLMESİ
Gereçler:
- Tornavida,
- 10'luk İngiliz Anahtarı,
- T-20 ve T-30 beş köşe yıldız uç (veya tornavida takımı).
Ön tamponu sökmek, arka tamponu sökmekten daha kolay. Ön tamponu toplamda 10 adet vida + 2 adet plastik vida tutmaktadır.
1) Ben ilk olarak çamurluktan başladım. Çamurluk içindeki davlumbazı açmak için aşağıda görünen tapayı çıkartmak gerekiyor. Fakat tapayı sağlıklı şekilde çıkartmak zor. Ben parçalamaktan çekinmedim. Servisten birer tane edinilebilir.
[ img ]
2) İlk vidamızı söküyoruz. Bunun için 10'luk anahtara ve biraz da sabra ihtiyacımız var.
[ img ]
3) Aracımızın altında, aşağıda dairelerle gösterdiğim yerlerdeki vidaları sökün. Kenarlardaki ikişerden 4 adet vida için için T-20 beş köşe yıldız uç ve orta kısımdaki daha iriler için T-30 beş köşe yıldız uç gerekecek.
[ img ]
4) Sıra tamponu klipslerden kurtarmaya geldi. Ben arka tamponu bu noktasında sökerken bir iki klipsi çatlatmıştım. Ön tampon ise son derece kolay çıktı. Lastik yönünden, yukarı (far) yöne doğru asıldığınızda tamponu çıkartabilirsiniz. Ve tampon o şekilde kalabilir.
[ img ]
5) Şimdi motor kaputunu açın ve aşağıda görülen dairelerdeki vidaları sökün. Dış kenardakiler plastik vidalardır. Tornavida ile sağa doğru yarım tur çevirip kafasının yukarı çıkmasını sağlayın. Sonra yine tornavida yardımıyla vidayı sökün.
[ img ]
6) İçteki iki vida için yine 10'luk anahtara ihityacımız var.
[ img ]
7) Artık tamponu yerinden kaldırabilirsiniz. Tamponu tutup kendinize doğru çekin. Bir iki takırtı duyabilirsiniz (içerdeki iki klips). Tampon gövdeden ayrılınca çekmek için acele etmeyin. Tamponun en sağ köşesinde, iç tarafta, aşağıda gördüğünüz kablo koruyucusunu yerinden çıkartmanız gerekmektedir. Uzanıp kolayca çıkartabilirsiniz.
[ img ]
8) Son olarak, (gerçi her araçta farklı cereyan edebilir) aşağıda dairelerle görülen yerlerdeki (kalmışsa) klipsleri çıkartıp tampondaki yerlerine takın.
[ img ]
9) Tampon sökme işlemi bitmiştir!.
[ img ]
[ img ]
10) Tamponu geri takarken unutmadan 7'nci maddede bahsi geçen boruyu yerine monte ettikte sonra tamponu, üst ve logo etrafındaki ızgaralardan kavrayarak ve büyük farları da gözlemleyerek kabaca oturttuktan sonra, tamponun üst bölümüne bastırdığınızda iki adet klipsin oturma çıtırtılarını duymalısınız. Zaten şöyle bir yokladığınızda tampon geriye kolayca gelmemelidir. Eğer tamponun iyi şekilde oturtuğundan eminseniz artık vidaları geri takabilirsiniz.
ARKA TAMPONUN SÖKÜLMESİ
Gereçler:
- Tornavida,
- 10'luk İngiliz Anahtarı,
- T-20 ve T-30 beş köşe yıldız uç (veya tornavida takımı).
1) Arka tamponu toplamda 9 adet vida tutmaktadır. Aşağıda, altta sol ve sağ uçta 2'şer ve ortada 1 adet, toplam 5 adet vida bulunmaktadır.
[ img ]
Tamponun altındaki vidaları söktükten sonra, çamurluk kısmındaki vidaları sökmek gerekiyor. Elimdeki tornavida kısa olmadığından aracı kaldırmam gerekti. Kısa ama doğru uçlu bir tornavidanız varsa aracı kaldırmaya ihtiyaç duymayabilirsiniz.
[ img ]
2) Aşağıda gördüğünüz vidayı sökünüz.
[ img ]
3) Az önce sökülen vidanın az yukarısında ama çamurluk kartonunun arkasında yer alan bu vidayı da sökmek gerekiyor.
[ img ]
4) Bu arada (veya işin başında) stop'ları da sökmek gerekiyor. Bu işlem için lütfen Arka (Stop) Ampulleri Değiştirmek adlı konumuza bakınız!. Ama şunu belirtebilirim; tamamen sökmeye gerek yok aslında. Sadece üç vida ve iki çentiği sökerek serbest hâle getirmek yeterlidir. Ama rahat çalışmak için soketi de çıkartabilirsiniz.
[ img ]
[ img ]
5) İşte şimdi tamponun yan (saç ile birleşim) kısımlarını sökmek gerekiyor. Uyarmalıyım, bu riskli bir iş. Ben ani asılarak (ama kontrollü çekerek) çıkarttım. Tamponu tutan siyah plastik çentiklerden bir kırık bir iki tane de ufak çatlakla atlattım. Onları hemen güçlü bir yapıştırıcı ile yapıştırdım. Takarken ayrıldılarsa bilemiyorum artık...
[ img ]
6) Sağ ve sol yanları "sökebildikten" sonra tamponu bir tek orta kısımdaki bazı çentikler tutmaktadır. Oradan da nazikçe çekiniz ama tamponu bırakmayınız. Tampondaki plaka lambalarının soketlerini sökünüz. (Bkz. Renkli yerler)
[ img ]
Tampon sökme işlemi bitmiştir...
[ img ]
[ img ]