Biz, eşimle araç alacağımızda ikinci elleri uzun uzun araştırdık. Hemen söyleyeyim, bizim en büyük dezavantajımız "hiç bir" birikimimizin olmamasıydı. Bu yüzden "zaten" banka kredisine güveniyorduk.
Bu şekilde ikinci ellere baktık. Paramız olmamasına rağmen(?) gayet seçici ve burnumuzdan kıl aldırmıyorduk. :) Sonra farkettik ki ikinci el alsak, bankaya ödeyeceğimiz faizle beraber sanki sıfır almış gibi masraf yapacaktık. Öyleyse neden sıfır almayaydık?! :) Ama yine de "peşinat" olmazsa olmayacaktı. Bu noktada en etkili olan da ClioIII aracımızı çok beğenmiş ve
başka bir şey düşünemiyor olmamızdır. :)
O gazla sağolsun eş dost derken 7bin TL buluşturduk. Bizim araç o zaman
30.800 idi. 26'ya indirdik pazarlıkla! 26 - 7 = tam 19bin TL kredi çektik ki o zamanlar faiz düşüktü. Şimdi 25 olarak geri ödeyeceğiz. 25 + 7(peşinatımızdı) =
32.000 TL. Yani 1.200 TL zarardayız.
Fakat!
1) Bankaya taksit şekilde ödeme olayı sebebiyle bu zararı pek hissetmiyorsunuz. Çünkü bu ödeme dönemi boyunca arabayı zevkle kullanıyorsunuz. Ama "
biraz daha biriktireyim de faiz'i düşürmüş olayım" deseniz, birikim yapana kadar hevesiniz kaçabilir.
2) "
Bu kadar paraya üst model alırdım" diye düşünmem. Üst model alacak olsam tüm masraflarım yine yükselecekti. Bu düşünce paradox gibi karşıma çıkar o zaman. Bir kısır döngü.
3) Tolga'nın dediği gibi, ikinci elde güven yok. Sıfır araç fikrimizden önce çok araç gördük. Vallahi de billahi de hiçbiri içimize sinmedi. Belki de iyi birşeye denk gelmedik. Eh görüyorsunuz ki kendim oturup aracın orasını burasını boyayan, aracını çok seven biriyim. Bilmem kaç bin kilometrede kullanılmış bir araç nasıl alabilrim ki? Nasıl içime siner ki? Neyse bu ayrı konu ama ikinci elin sakat tarafları çok. Ya da şanlıysanız tamam... Bu gün bir meslektaşım 4 senelik Lada aracını satmaya çalıştığı gün öğrendi önden vuruğu olduğunu. :)
4) Sıfır araç kokusu ve keyfi için, inanın 2-3 milyarlık zarar fazla değil. Yani ben öğretmenim, para basmıyorum ama yine de böyle düşünüyorum. 8-) Doğrudur, sıfır araçta da ikinci eli aratmayacak sorunlar çıkabilir. Artık yine biraz şansa biraz da sigorta işlerine güveniyorum...
5) Son olarak, bugün yine aynı durumda bulunsam yine borç harç bulur, faiz'e rağmen krediyi çeker yine bu arabayı alırdım çok büyük bir ihtimalle. Hani 2 senedir diğer pek çok aracı halâ incelemekteyim. Megane'dan Citroen'den tutun da GP'ye kadar. Tercihim halâ ClioIII dizelde...
Kenancelik demiş ki:...Geçenlerde geçmiş iletilerde yormuları okurken Devrim Bey'e ait bir ayrıntı gözüme çarptı kullandığı otomobiller sırasıyla;Eski kasa doğan,Uno ve son olarak Clio 3 olduğunu yazmış Sırasıyla aynı otomobilleri ben de kullandım sanırım bu Devrim le tek ortak yanımız malum el becerileri ve yaratıcı fikirleri konusunda yanına pek yaklaşamayız :roll:
:) Yok canım, estağfurullah. Yaptıklarım zevkli ve aslında kolay. Biraz zaman ayırınca yapılacak şeyler... Teşekkürler.