batuavran demiş ki:güzel bir bilgi ve teknoloji. peki istediğimiz bilgiye nereden, nasıl ve asıl önemlisi parasal olarak değeri nedir?
örneğin Denizli Çal Bölgesinde Çal karası çeşidi bağ alanı ne kadar ? sorusunun cevabı bana ne kadara mal olur? ayrıca haritada buralar neresi sorusunun cevabı da içinde midir?
Uydu görüntüleri, görüntü alınan uyduya göre çeşitlilik gösterir. Biz okulda genellikle Landsat uydu görüntülerini kullanıyorduk. Daha fazla ayrıntı yada daha az ayrıntı veren uydularda mevcut ve parasal miktarları da uyduya göre çeşitlilik gösteriyor. Ama neticesinde tam olarak fiyat bilmesem de çok pahalı olduklarını söylerdi hocamız. Tabi üniversitelere bilimsel araştırmalar için alım işlemleri farklıdır diye düşünüyorum. Uydu görüntüleri nereden temin edilir, ne yazık ki bilemiyorum. Çanakkale'de okudum, Çanakkale için uydu görüntüleri bölüm bilgi bankasında mevcuttu.
Uydu görüntüsü içerisinde GPS bilgilerini bulundurur. Yani Denizli Çal bölgesine ait uydu görüntüsü alındığında bir tarlanın koordinatları biliniyorsa uydu görüntüsü üzerinde o koordinatlara ulaşmak mümkündür.
Pamukkale Üniversitesinde Ziraat Fakültesi yok sanırım. Olsaydı bahsettiğiniz bölge için araştırma yapılmış olması ihtimalinde üniversiteye başvurabilirdiniz. Ve belki başka bir üniversitede istediğiniz konuda yapılmış bir araştırma vardır. Ben merak ettiğim konuları google'da gelişmiş aramalardan dosya türünü PDF yaparak konu hakkında anahtar sözcükler girerek araştırmamı yaparım. Genelde makaleler çıkar karşıma bu şekilde. İçlerinde işime yarayanları bulmak da meşakkatli bir iştir çoğu zaman.
İstediğiniz bilgiler söylediğiniz bölgede yapılmış olan araştırmanın içeriğine bağlı. Yani araştırmacı bölgeyi bir bütün olarak ele alıp bölge içindeki bütün yetiştirilen bitkileri dikkate alarak bir araştırma yapıp bunu da uydu görüntüleri yardımı ile haritaladıysa istediğiniz bilgilere ulaşmak sizin için kolay olacaktır. Yoksa ben bu bilgileri istiyorum dediğiniz zaman hiç bir kurum bir dakika deyip haritaları çıkarıp size veremiyor.
Ben bunu büyük bir eksiklik olarak görmekteyim. Olması gerekenin tüm Türkiye için geçerli olacak şekilde bölge bölge nelerin yetiştirildiğini gösteren bilgiler ve haritalarımıza sahip olmamız gerektiğini düşünmüşümdür hep. Fakat bu bir çok yönden imkansızdır; çünkü ziraat denetim mekanizmamız yoktur. Çiftçi o sene ne para ettiyse bir sonraki sezonda ona yönelmektedir hep. Buda sezondan sezona yetiştiriciliği yapılan bitkilerin sürekli değişim göstermesine neden olmaktadır.
Umarım yeterli cevap verebilmişimdir. Birazda içimi dökmek gibi oldu kusura bakmayın :D