- * Bu yazı Garmin Nüvi 200W Navigasyon cihazı hakkında bilgi verir. Sadece bu cihazla ilgilenenlerin değil, bu tip cihazlarla ilgilenenlerin de bu yazıyı okumalarını öneririm.
* Aslında yazıda çok sayıda fotoğraf/resim dosyası var. Mümkün olduğunca optimize etmeye çalıştım. Doğal olarak kaliteleri düştü ama yine de geç yüklenebilirler. Belki daha sonra bazı resimleri çıkartabilirim.
* Fotoğraflar 640 px., ekran görüntüleriyse 480 px. genişliğindeler. Bu yüzden iletideki çerçevelerinde problemli görülebilir. Yeni sekmede/sayfada açarak incelerseniz nispeten düzgün görüneceklerdir.
* Güncellenmiştir (#2).
Faydalı olması dileklerimle...
GENEL BİLGİLER
Nüvi 200W, 12.1 cm. genişliğinde, 7.4 cm boyunda ve 1.95 cm kalınlığında, 172.5 gr ağırlığında, 480x272 pixellik 10.9 cm genişliğinde dokunmatik bir WQVGA TFT ekrana sahiptir. Su geçirmez değildir.
Cihazın arkasında elektrik ve veri transferlerinin gerçekleştiği bir adet USB girişi, hemen altında güçlü bir hoparlör, cihazın sol yanında SD kart yuvası ve sol-üst kenasında güç tuşu bulunmaktadır. 1GB dahili hafızaya sahiptir ve harici olarak SD kart kullanabilmektedir. Maximum 5 Volt elektrik kullanmaktadır.
Pil ömrü (ekran parlaklık ayarına bağlı olarak) ~4 saatir. Pil dolum süresi ise ~5 saattir. Garmin, (laptop kullanımı gibi) pilin kesintisiz şekilde sarj edilmesini, kullanım esnasında da pil tamamen bitinceye kadar kullanılmasını tavsiye ediyor.
Cihazın kutusunda, Nüvi 200W, çakmak soketine bağlanabilir elektrik kablosu, monte kiti ve kullanım kılavuzları ve garanti belgesi bulunmaktadır.
***
GÖRÜNÜM ve MONTAJ
Nüvi 200W, kolay çizilmeyen bir kasa ve ekrana sahiptir. Ağır olmamakla birlikte, elde durmayacak kadar da hafif değildir.
Cihazın sol-üstünde güç (ve ekran kilidi) tuşu bulunmaktadır: Tuş herzaman ortada dumaktadır. Sola doğru itip bıraktığınızda cihaz açılır/kapanır ve tuş yine orta yerine gelir. Cihazı kapalı olarak taşırken tuş sağa (kilit) pozisyonuna alınırsa, istemsiz açılmalar önlemiş olur. Ayrıca kullanım esnasında ekran kilidi aktif edilirse, ekrana yanlışlıkla veya izinsiz dokunmalarda cihaz sadece kilidin aktif olduğu uyarısını verecektir. Pil modundaysanız ve kilidi aktif ederseniz, 30 saniye sonra Nüvi, ekranı bir miktar karartacak, pil tasarrufu yapacaktır.
Nüvi 200W ile gelen montaj kiti üç parçadan oluşur. Vantuz, kızak ve konsol diski. Kızak, cihazımızı oturtacağımız yuva görevi görür. Vantuz ise cama yapıştırılır. Vantuzun ucundaki topuz, kızağın arkasındaki oyuğa yerleştirilir. Bu sayede cihazımızı her yöne çevirmek mümkün olur. Eğer trafik kanunlarınca ön cama vantuzlu cihazlar yapıştırmak yasaksa, vantuz konsol diskine yapıştırılabilir. Bu disk ise arkasındaki güçlü yapıştırıcı sayesinde konsoldaki düz ve temiz bir yere yapıştırılabilir. (Cihazın kitapçığı, diskin değiştirilmeyecek bir yere yapıştırılmasını tavsiye ediyor, sökme işlemi güç olabileceği konusunda uyarıyor.)
Kızak ile vantuzu birleştirdikten sonra, vantuzu cama iyice bastırarak yerleştirip, altındaki tetiği cama doğru ittiğinizde vantuz görevini görür. Belirtmem gerek, oldukça sağlam tutuyor ve güneşin aşırı sıcaklığından etkilenmiyor.
Monte sonrası üç kare:
***
KULLANIM
NOT: Bu cihazın gerek kullanım kılavuzundaki gerekse üzerinde yüklü olan Türkçe çevirileri "iğrenç" olduğundan, tüm lisan dosyasını tekrar çevirdim. Bu yazıda, cihazın menüleri ile ilgili kelimeler kendime aittir, fakat orjinaliyle benzeşmektedir. Aynı modeldeki diğer bir Nüvi'ye aynı lisan dosyası yüklenebilir.
Nüvi 200W, ilk açılış ekranından sonra, -ilk çalıştırma ise- bulunduğunuz ülke ve lisanını seçmenizi ister. Seçimi yaptıktan sonra ana sayfaya gelir. Sonraki açılışlarda bunlar sorulmaz. Nüvi 200W, her açılışta zorunlu olarak bir mesajı okumanızı ve "kabul" etmenizi ister; "Araç kullanırken bu cihazı ayarlamaya veya rota bilgisi girmeye çalışmayınız! Dikkatsiz araç kullanımı ciddi yaralanma, maddi hasar veya ölümle sonuçlanabilir. Bu cihazın kullanılmasından doğan tüm sorumluluk ve risk size aittir." Belli bir süre cihaza dokunmasanız da mesaj sayfası kapanır ve anasayfa gelir. Malesef "Bir sonraki açılışta bunu gösterme" gibi bir opsiyon bulunmuyor. Her açılışta görmenizi mecbur kılmışlar.
Ayasayfada, "NEREYE?" ve "HARİTA" şeklinde iki ana seçenek bulunur. Yukarıda GPS sinyal seviyesi, pil seviye ikonu (pil devre dışı olduğu zamanlarda bu ikon görünmez) ve saat bulunmaktadır. Aşağıda ise "GEREÇLER" (ingiliz anahtarı) ve "Ses Ayarı" (hoparlör ikonu) butonları görülmektedir.
ANASAYFA > "NEREYE?" MENÜSÜ:
"NEREYE?" menüsünde, Adres, Önemli Noktalar, Son Arananlar, Sık Kullanılanlar, Ekstralar, Kavşaklar, Yerleşim Yeri, Harita ve Koordinatlar menüleri yer alır.
- Adres: Bu sayfada, İl, ilçe, sokak adı veya numarası, kapı numarası gibi bilgileri girerek, Nüvi 200W'den rotayı hesaplamasını isteyebilir veya isterseniz girdiğiniz adresi haritada görebilir, bulunan noktayı Sık Kullanılanlar'a kaydedebilirsiniz.
Adres'e dokunduğunuzda sizden İl/Bölge ismi girmeniz istenir. Garmin Nüvi 200W, bazı diğer markaların QWERTY klavyesi aksine düz ABCÇDE klavye kullanıyor. Bu da QWERTY klavyelere alışık olanlar için biraz dezavantaj yaratıyor. Fakat zamanla tuşların yerini ezberliyorsunuz.
Örneğin, İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, istiklâl Caddesi, No:8 şeklinde rastgele bir adres girdim. (Bu arada, cihazın istediği bilgiyi (özellikle kelime şeklindeki bilgileri) girerken, ihtiyacı kadar karakterden sonra size zaten olabilecek seçenekleri sıralayar. Yani, il ismi olarak "İS" harflerine bastığımda cihaz tepki vermezken "T"ye de basınca artık klavyeyi kaldırır ve sizin için ekrana "İSTANBUL"u yazar. Bu şekilde aramaları sizin için kolaylaştırır.) Yukarıdaki adres ekranda belirdi. İsterseniz geri giderek düzeltme yapabilirsiniz. İsterseniz ekranda görünen adresi kaydedebilir, harita üzerinde görebilir veya GİT'e dokunarak adrese rota çizdirebilirsiniz (Git'in kullanımıyla ilgili olarak yazının devamındaki ROTA SEYRİ kısmını okuyunuz).
Şu an ekrana gelen harita, oldukça yüksekten bakıldığı için belirli bilgileri içermektedir. Şimdi "+" tuşuna basarak zoom yapabilirim.
Bir kaç defa zoom yaptıktan sonra, yukarıda görüldüğü gibi harita-veritabanında kayıtlı POI'ler, yani önemli yerler ikon olarak görülür. Hele İstanbul'da o kadar çok ki, doğal olarak karmaşık ve sıkışık görülmektedir. Zoom yaptıkça ikon aralarına girmek mümkündür.
Bir kaç resim önce gitmeyi istediğim adres tam olarak, görüntünün ortasındaki dört yoldaki siyah (kare) noktadır. Ben imleci hemen sağdaki "çatal-bıçak" ikonuna kaydırarak oranın "Bacı Baba Restorant" olduğunu öğrendim mesela. Bu şekilde, haritadaki ikonlarla, hastahane, eczane vb. yerlerin farkına varabilirsiniz.
Önemli Noktalar (POI - Point of Interests): Bu menüde Yiyecek, Yakıt, Ulaşım, Konaklama, Alışveriş, Banka/ATM, Park, Eğlence, Dinlenme, Sinema/Müze/Park, Hastaneler, Kamu Binaları ve Araç Servisleri seçenekleri bulunur. Bu seçenekler, size en yakından uzağa haritada kayıtlı tüm noktaları adı, adresi, uzaklığı (km) ve yönü bilgileriyle listeler. Örneğin size yakın tüm restoranları istediniz. Satırlarca isim ve adres ekrana geliyor. Bir ismin üzerine dokunursanız o bilgiler ekranı kaplar. "Git"e dokunarak rotayı çizdirebilir, "Harita" ile yerini görebilir veya "Kaydet" ile Sık Kullanılanlar'a ekleyebilirsiniz.
Bazı ana seçeneklerin alt seçenekleri de mevcut. Örneğin Alışveriş dediğinizde direkt tüm alışveriş merkezleri listesi gelmez. Size önce menü şeklinde Bakkal, Bilgisayar/Yazılım, Eczane, Ev Mobilyası... gibi envai çeşidi sorulur. Ama aradığınız yerin kategorisi ile kafa yormak istemezseniz, üst-soldaki "İsim Gir"e dokunarak direkt isim yazabilirsiniz. Ya da aşağıda da görüldüğü gibi Yakıt arama sonuçları altındaki "Arama"ya dokunarak sadece istediğiniz kelimeyi aratabilirsiniz. Örneğin "Total" yazıp sadece Total adreslerini filtreleyebilirim listeden.
Örneğin ben Yakıt'a dokundum ve aşağıdaki satırlar döküldü. Listeyi aşağı-ok ile devam ettirebilirsiniz. Ben sonunu getiremedim.
Yukarıdaki gibi, karşınıza gelen her liste bu biçimdedir. Arama olsun, Sık Kullanılanlar olsun hep "isim, adres, mesafe" ve "yön" şeklinde bilgilerle gelir. Peki hareket hâlindeyseniz?
Eğer ekranda bu tip "herhangi" bir adres listesi varsa ve hareket hâlindeyseniz, kuzey güney şeklindeki harfler yerine ok şeklinde pusula görürsünüz. Sık Kullanılanlar listesi de olsa, Önemli Yerler listesi de olsa hareket hâlindeyseniz daima oklar size pusula gibi yönü gösterecektir!.
Son Arananlar: Çeşitli zamanlarda yaptığınız aramaların listesi bulunuyor. Internet Explorer'ın "geçmiş" özelliği gibi. Daha önce buluduğunuz bir sonuca hızlı ulaşabiliyorsunuz.
Sık Kullanılanlar: Bulduğunuz arama sonuçlarından veya haritada gezinirken tespit ettiğiniz tüm noktalar buraya depolanır. Nüvi200W, bu bilgileri ".../Garmin/gpx/current.gpx" dosyasına yazar.)
Ekstralar: Garmin'in sitesinden yükleyebileceğiniz diğer bazı yazılımlarla ilgili bir bölüm.
Kavşaklar: Burada Nüvi 200W, kendisine vereceğiniz birbiriyle kesişen iki ayrı yol ile ilgili kavşak sonuçlarını listeler. Örneğin ben şimdi tamamen kafadan atarak bilgiler girdim. İl: Konya, ilçe: Meram. 1'inci sokak: Yaka Sk., 2'nci sokak: Hoca Sokak. Bana, içinde bu isimlerin geçtiği iki ayrı kavşak adresi verdi. İstersem haritadan görebilir, oraya rota çizdirebilir ya da direkt kaydedebilirim. Bu verilerden birini değiştirerek aradığımda, sonuç veremedi.
Yerleşim Yeri: Bu butona bastığınızda, size yakından uzağa doğru, önemli semt ve mahallelerin isim, uzaklık ve yönünü listeler. Liste çok kabarık olacağından, liste içinde "Arama" yapabilirsiniz.
Harita: Bu düğme, sizi haritaya yönlendirir (Anasayfadaki Harita ile aynı değil). Serbest gezinebilirsiniz. Ekrana dokunup sürükleyerek haritayı oynatabilirsiniz. Parmağınızı dokunup çektiğinizde fare ile bir yeri işaretleyebilir, oraya rota çizdirebilir veya kaydedebilirsiniz.
Koordinatlar: Bu kısımda, dilediğiniz farklı "biçim"lerde gireceğiniz koordinatları haritada görebilir, kaydedebilir veya oraya rota çizdirebilirsiniz.
Konumum: Bu seçenek hemen tüm sayfalarda, aşağıda bir düğme olarak yer alır. Çok faydalı bir özelliktir ve belki bu bölümün başında anlatmak gerekir. Bu sayfaki amaç şu. Yukarıdaki anlatılan tüm fonksiyonlar (önemli noktalar, sık kullanılanlardaki kaydedilmiş yerler, yerleşim yerleri, harita vb.) burada vereceğiniz lokasyon bilgisine göre hesaplanarak size bildirilir. Normalde cihaz, sizin bulunduğunuz noktayı merkez alarak yakındaki yerleri ve mesafeleri hesaplar. O yüzden varsayılan seçenek "Bulunduğum Yere Göre"dir. Gerçekten cihaz, sizin bulunduğunuz koordinatlara göre etrafını tarar. Buraya kadar tamam. Fakat dilerseniz, farklı bir il ismi girerek, cihazın oradan hareketle diğer yerleri hesaplamasını isteyebilirsiniz. Yani cihaza "farzet ki ben filanca yerdeyim" diyoruz ve o da ona göre hesap yapıyor.
Örneğin, ben şimdi Konya merkezdeyim. Bulunduğum yerden Ankara Çankaya'ya 230.3 Km -Kuzey görünüyor. Ama ben, "Acaba İstanbul'da olsaydım mesafe ne olurdu?" diyorum. "Konumum"a girip, "Farklı Bir Şehre Göre"yi seçerek İstanbul Şişli'yi seçtim. Cihaz bana tepki vermeden bu bölümün menüsüne döndü. Şimdi yapacağım tüm aramalar İstanbul Şişli'ye göre listelenecektir. Şimdi tekrar Ankara Çankaya mesafesine bakıyorum, 351.2 Km - Güneydoğu olarak değişti. Olay budur...
Bu sayfada, Geçerli Rotama Göre ile Hedefime Göre şeklinde iki seçenek daha bulunmaktadır. Diyelim ki, Geçerli Rotama Göreyi seçtiniz ve İstanbul'dan Mersin'e kadar bir rota belirlediniz. Hemen sonra Önemli Noktalar > Yakıt sayfasından Total istasyonlarını listeletirseniz, ekrana gelecek adresler İstanbul içindeki tüm Total istasyonlar değil, sizin rotanız üzerindeki tüm Total istasyonları olacaktır!... Diğer bir seçenek olarak Hedefime Göreyi seçerseniz, tüm aramalar hedef adresiniz merkez alınarak yapılacaktır.
***
ANASAYFA > "GEREÇLER" MENÜSÜ:
Bu bölümde, Ayarlar, Yardım (Ben "Yol Notlarım" şeklinde farklı bir amaç için değiştirdim.), Resimlerim, Hesap Makinesi, Döviz, Birim Dönüştürücü ve Dünya Saati menüleri yer alır. Ayarlar menüsüne geçmeden önce, diğer çok bilinen menüler kısaca;
Yardım: Menü ve alt menü'ler şeklinde kategori başlıkları altında, cihazın kullanımına yardımcı olabilecek bazı yazı dosyaları ve ipucu sayfaları bulunur. Bazı bilgiler cihazın kullanım kitapçıklarında bulunmamaktadır. Fakat benim elimdeki cihazın hafızasında Türkçe yardım dosyası mevcut değil. Çevirmeye üşenmiş olmalılar!
Resimlerim: Cihazı pc'ye USB aracılığıyla bağlayarak kök dizine ulaştığınızda, "Garmin" ve "Jpg" adlı iki klasör görünür. "Garmin" klasöründe tüm sistemle ilgili dosyalar bulunur. "Jpg" klasöründe ise bu sayfada görüntülenecek resim dosyaları bulunur. Nüvi 200W ayrıca, takılıysa SD karttaki resim dosyalarını da otomatik olarak okur. Resimlerim'e girdiğinizde, okunabilen tüm resim dosyaları küçük resimler şeklinde sıralanır. Üzerlerine dokunarak bakabilir, zoom ve slayt gösterisi yapabilirsiniz. Dilerseniz bir resmi, açılış ekranına yerleştirebilirsiniz. Bkz. Görünüm ve Montaj / 8'inci fotoğraf.
Hesap Makinesi: Basit dört işlem yapabilen bir hesap makinesi. Kullanımı kolay. İri tuşlar rakam yazmayı kolaylaştırıyor.
Döviz ve Birim Dönüştürücü: Uluslar arası para birimleri arasında hesap yapabilir, ayrıca ölçü, mesafe, hız, sıcaklık, hacim ve ağırlık ölçüleri gibi uluslar arasında farklı kullanılan birimler arasında çevirim ve hesap yapabilirsiniz.
Dünya Saati: Analog bir saatin olduğu, Tokyo, Sidney gibi şehirlerin saatlerini gösteren bir uygulama. Ayrıca Dünya Haritası sayfasıyla, yeryüzünün hangi bölgelerinin (o an için) karanlık ve aydınlık olduğu görülebilir.
Ayarlar: Ayarlar menüsü pek çok alt menüden oluştuğu için en sona aldım.
- Ayarlar > Sistem Ayarları:
- GPS Simülatörü: Açık konuma getirirseniz, cihaz uydu iletişimi keser. Kapalı mekanlarda, uydu olmaksızın rota hesaplama ve simülasyon demeleri yapmak mümkündür. (Aşağıdaki Rota Seyri konusundaki fotoğrafların bazılarını bu moddayken çektim. Normalde uydu olmadan hareket etmemizin bir anlamı olmayacağı için, bu moda geçerek, sanki hareket ediyormuşuz gibi cihaza mesafe aldırabilir, seyir provası yapabiliriz.)
Kullanım Modu: Bu cihazı "ne şekilde" kullanıyorsanız, işlemci ona göre hesaplamalar yapar. Otomobil, Bisiklet veya Yaya. Örneğin Nüvi 200W, otomobil kullanıyorsanız sizi ters yöne sokmaz. Ama yaya iseniz bunun çok bir önemi yoktur...
Mesafe Birimi: Cihazın tüm ifade ve menülerinde kullanılacak mesafe birimi; Kilometre veya mil.
Hakkında: Sistem hakkındaki bilgiler, copyright notları.
Ayarlar > Görüntü Ayarları:
- Renk Modu: Nüvi 200W, günün saatine göre (gündüz/gece) ekran parlaklığı ve renk seçimini sizin için ayarlar. İsterseniz hep "Gündüz" ayarında, isterseniz hep "Gece" ayarında tutabilir, "Otomatik"i seçerek hava karardığında kendiliğinden Gece moduna geçmesini sağlayabilirsiniz. Gündüz modunda, art alanda açık renk ve harita renkleri daha canlıdır. Gece modunda ise art alan koyudur, akşam saatlerinde göz almaz.
Aşağıda gündüz harita çizimi ve onun altında gece harita çizimi görülmektedir.
Ekran Görüntüleme: Bu özelliği devreye sokarsanız ekranda ufak bir fotoğraf makinesi ikonu belirir ve hemen her sayfada görülür. Bu ikona basarsanız mevcut sayfa, cihazın ".../Garmin/scrn/" klasörüne bmp resim dosyası biçimiyle kaydedilir. Bu yazıdaki görüntüleri bu şekilde aldım.
Ekran Parlaklığı: Hangi modda (Gece/Gündüz) olursanız olun, ekran parlaklığını (ışık ayarını) değiştirebilirsiniz. Özellikle pilin zayıf olduğu fakat cihaza ihtiyacınız olduğu durumlarda, ekran parlaklığını düşürerek bir hâyli fazla zaman kazanmanız mümkün olmaktadır.
Ayarlar > Navigasyon Ayarları:
- Rota Tercihleri: Bu özellik, (haritadan veya Sık Kullanılanlar'dan veya herhangi bir arama sonucu) belirlediğiniz hedefe gitmede cihazın kullanacağı yöntemi belirler. Bu özellik hakkında çok tecrübem yok. Fakat şöyle anlatabilirim. Şehir içinde aynı hedefe iki farklı metotla ulaştım.
- Kısa Süre: Bu seçenekte işlemci, hedef adrese çabuk ulaşmam için, mesafe olarak uzun görünse de daha az trafik lambası olan ve sabit süratte gidebileceğim çevre yolu veya çok şeritli yolları tercih ediyor.
Kısa Mesafe: Bunda ise, gerçekten en kısa mesafeyi gösteriyor. Fakat -evet- gerçekten mantıklı olarak yolunuzu kısaltacak bile olsanız, o kadar direksiyon ve pedal zahmetine girmek istemeyeceğiniz ara sokaklara yönlendirilebiliyorsunuz. O yüzden ben hep "Kısa Süre"yi seçiyorum. Ayrıca şu unutulmamalıdır ki bildiğiniz bir bölgedeyseniz kendi tercihleriniz daha mantıklı olacaktır.
Arazi: Bu seçenekte işlemci, bulunduğunuz nokta ile hedef arasında direkt bir hat çizer. Yani bildiğiniz düz araziden gider gibi hedefe ulaşmayı önerir.
Not: Zaman zaman cihazın önerdiği yollar ters yön veya kapatılmış olarak görünebilir. Ya da cihazın "dön" dediği yerde dönüş yasağı olabilir. Bu durumda -eğer piyasaya sürülmüşse- haritayı güncellemek doğru olacaktır. Fakat şunu da belirtmeliyim, güncel bir haritanın çıkmış olması, sizin bulunduğunuz şehrin de güncellendiği anlamına gelmeyebilir. Benim cihazımda yüklü olan harita 2009 Şubat ayına ait olsa da Konya'nın son 1-1.5 senesine ait bazı yollar mevcut değil.
İstenmeyen Seyir Ayarları (Orjinali "Sakıncalar"): Burada, işlemcinin rota hesaplarken kaçınmasını istediğiniz noktalar belirlenir; U-Dönüşü, Otoyol, Ücretli Yollar, Feribot, Tercihli Yollar ve Asfaltsız Yollar. Örneğin şu an bende seçili olanlar, U-Dönüşü ve Asfaltsız Yollar şeklindedir.
Ayarlar > Saat/Zaman Dilimi: Bu sayfada, bulunduğunuz saat dilimini (Avrupa-Doğu | EET), yaz saatine geçişi ve saatin yazım biçimini (12/24) ayarlanır.
Ayarlar > Lisan Ayarları: Bu sayfada üç ayrı lisan ayarı bulunur. Operatör, yani rota takibi esnasında konuşan bayan sesinin lisanını seçebilirsiniz. Arapçadan, Japoncaya kadar pek çok lisan ses dosyaları mevcuttur. Cihazın kullanacağı metin lisanı ve bilgi girişinde kullanacağınız klavye lisanını ayrı ayrı seçmeniz mümkündür.
Ayarlar > Güvenlik Ayarları: Nüvi 200W'nin güvenlikle iligili düşünülmüş iki ayrı seçeneği bulunur:
- Garmin Lock: Bu kilidi 4 haneli bir şifre belirleyerek ve bir de "Güvenlik Noktası" belirleyerek aktif hâle getirebilirsiniz. Amaç -cep telefonları gibi- her açılışta PIN'i girerek veya "Güvenlik Noktası"nda bulunarak cihazı işler hâle getirmektir.
- PIN'i unutursanız kötü. Cihazı Garmin'e göndermeniz gerekir.
Fakat PIN'i kazara "yanlış girerseniz", Güvenlik Noktası'na dönmeniz PIN'i yeniden girebilmek için yeterli olacaktır. Bu yüzden PIN kesinlikle unutulmamalıdır!.
Diyelim ki İstanbul'da PIN ve Güvenlik Noktası belirlediniz. Antalya'ya tatile gittiniz. PIN'i bir kez yanlış girmeniz, onu açabilmek için İstanbul'daki Güvenlik Noktasına ziyaretinizle çözülür. Bu yüzden Nüvi 200W, bölge değiştirdiğinizde yeniden o bölgede bir Güvenlik Noktası oluşturmanıza izin verir.
Güvenli Mod: Bu özelliği açarsanız Nüvi 200W, sürücünün tüm dikkatini isteyen veya seyir esnasında dikkat dağıtıcı olabilen bazı özellikleri kapatır.
Ayarlar > Harita Ayarları:
Harita Detayı: Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi, ekrana çizilecek haritanın detayını ayarlayabilirsiniz. Bazı bölge veya ilçelerde çok bir değişiklik göremeyebilirsiniz. Şu da unutulmamalıdır, detay, bulunduğunuz noktaya baktığınız irtifa ile de (o anki uzaklık/yakınlıkla da) ilintilidir.
Harita Görünümü: Gerek cihazı elde kullanımda, gerekse seyir esnasında haritanın "ne şekilde" görüntüleneceğini ayarlayabilirsiniz. Bu, kişiden kişiye değişebilen bir tercihtir ve gerçekten çok işe yarar bir özelliktir.
- Sürücü Sabit: Ekrandaki (haritadaki) araba ikonu yukarıya bakacak şekilde sabittir ve sizin yön değiştirmelerinize göre harita hareket eder.
Kuzey Sabit: Bu kez harita sabittir. Sizin yön değişimlerine göre araç ikonu yön değiştirir. Bkz. Yukarıdaki resim.
3 Boyutlu: Adı üzerinde, üç boyutlu bir çizim yapılır. Aracınız yukarıya bakacak şekilde sabittir, harita yön değiştirir. Bkz. Yukarıda "Harita Detayı" resmi. (Navigasyon cihazı kullanan bir iki arkadaşımdan aldığım bilgiye göre bu görünüm, özellikle dağlık bölgelerde gelen virajı ve sonrasını anlayabilmek açısından son derece kullanışlıymış.)
Taşıt Tipi: Gerek 2B gerekse 3B harita çiziminde, ekranda görülen aracın tipi şekli değiştirilebilir. Garmin'in sitesinden indirebileceğiniz dosyaları "...Garmin/vehicles/" klasörüne atarak farklı onlarca araç veya imleç tipi kuallanabilirsiniz. Spor arabalar, kamyonlar, uçak ve helikopterler, yürüyen hayalet, okul otobüsü gibi...
Harita Bilgisi: Bu sayfada, cihazda yüklü olan haritanın/haritaların sürüm bilgileri verilir. Mevcut harita bilgisi: NavCity 09.02 TKLTL by Basarsoft - [1] B1, Turkey, B2, Turkey, B3, Turkey, B4, Turkey, B5
Sıfırlama: Ekranın en altında bir buton olarak bulunan bu özellik, tüm ayarlamaların fabrika çıkışına döndürülmesini sağlar.
***
ANASAYFA > "HARİTA" BÖLÜMÜ:
Harita'ya dokunduğunuzda yukarıdaki ekrana kavuşursunuz. Haritanın görünümü ve hareket tipi, "Anasayfa > Gereçler > Ayarlar > Harita Ayarları > Harita Görünümü" sayfasındaki ayarlara göre çizilir. Haritanın sol ve sağındaki "-" ile "+" ikonları ile ileri ve geri zoom yapılarak daha geniş bir alan görülebilir ya da detay yollar gözlemlenebilir.
Haritanın üstündeki satırda durum bilgisi verilir. Seyir esnasında hangi önemli noktaya yaklaşıldığı, hangi ana yol üzerinde seyredildiği veya hangi sokağa sapıldığına ilişkin bilgiler yazı olarak verilir.
Bu moddayken, harita alanına bir kez dokunursanız "NEREYE?" bölümü altındaki "Harita" kısmına geçiş yapmış olursunuz. Geri (<<) butonuna basarak tekrar seyir görünümüne geçebilirsiniz.
Alt-sağda seyredilen kısaltma yön bilgisi verilir; K (kuzey), G (güney,) D (doğu) ve B (batı) şeklinde. Buna bağlı olarak ara yönler de ifade edilir; KB, KD, GB gibi...
Alt-solda ise hız bilgisi yer alır. Buraya dokunursanız detay seyir bilgileri sayfasına geçilir.
ROTA SEYRİ:
Bir hedef nokta seçilmesi ve "GİT" komutu verilmesi durumunda Nüvi 200W önce kısa sayılabilecek sürede hesaplama yapar ve hemen komutlarla sizi yönlendirmeye çalışır. "450 metre sonra sola dön", "200 metre sonra sağa dön", "100 metre ilerdeki döner kavşağa gir ve birinci çıkıştan çık", "sağa dön", "soldan git" gibi sözlü ifadelerle yolu tarif eder. Eğer farklı bir yoldan giderseniz "Tekrar hesaplanıyor" diyerek bulunduğunuz doğrultuda yeni direktifler verir.
Haritada, ekranda, seyredilecek yollar iri beyaz ok ile gösterilir. Çizilen rota, pembe renk ile haritada yerini alır. Zoom ayarınız ne olursa olsun, Nüvi200 zaman zaman geri zoom yaparak önünüzdeki yolu ve mesafeyi rahat algılayabilmenizi sağlar.
En üst satırda direktifler yazı olarak verilir. Sol-altta tahmini Varış Saati yer alır. Sağ-altta ise bir sonraki dönüşe kalan mesafe gösterilir. Ortadaki ekran dahil bu her bölgenin kendi sayfaları mevcuttur. Bu bölgelere tek tek deyinecek olursam;
Eğer üstteki yazı satırına dokunursanız direktifleri sıralı olarak görürsünüz. Soldaki mesafe rakamları sürekli güncellenir ve sırası geçen direktif ekrandan kaybolur.
Rota anlatımı esnasında (yani iki önceki resim) ekrana dokunursanız kuşbakışı harita moduna geçilir. Rotayı daha yukarıdan net şekilde görebilirsiniz.
Bu şekilde -diyelim ki Mersin'e rota çizdirdik- yeterince geri zoom yaparsanız tüm alanı görebilirsiniz. İki örnek:
Not: Yukarıdaki resim, Konya-Mersin güzergahıdır. Daha önce anlattığım Navigasyon Ayarları altındaki Rota Tercihleri'ni hatırlayın. Bu güzergah için, "Kısa Mesafe" dersem Konya-Karaman-Mut-Erdemli-Mersin rotasını çiziyor. Ki dağlık, virajlık bir rota. Fakat "Kısa Süre" dersem Konya-Ereğli-Pozantı-Mersin rotasını veriyor ki otobanda "basabileyim!"
Yine normal rota seyrinde (normal harita görünümünde), sol-alttaki Varış Saati'ne dokunursanız (Harita Bölümü'nde anlatıldığı gibi) detaylı seyir hız bilgileri gelir. Bu kez, bu ekranda (üst-sağda), hedefe kalan mesafe de eklenmiştir.
Yine normal rota seyrinde (normal harita görünümünde), sağ-alttaki "Dönüş" yazılı bölgeye dokunursanız harita, direktif, kalan mesafe ve kalan tahmini süre gibi bilgiler aynı anda görülebilir. Dönüş noktasına varılınca otomatik olarak Harita sayfasına dönülür. Aşağıdaki örnekte, 70 metre sonra, mevcut hıza göre tahminen 7 saniye sonra sola dönün deniyor.
***
BAZI GİZLİ SAYFALAR:
Normalde her dokunulacak bölge, siz dokunduğunuzda sesle birlikte renk verir ve fonksiyonunu yerine getirir. Fakat bu bazı bölgeler "renk vermemektedir."
Anasayfadaki sinyal seviye ikonu: İkona 4-5 saniye kadar basılı tutunca bir sayfa gelir.
Soldaki şekiller, uyduların, güneş ve ayın konumlarıdır. Sağda ise uydu numaralarına göre uydulardan alabildiği sinyal seviyeleridir. Daha önceki sızlanmalarımda üzülerek "Bu cihazda irtifa göstergesi yok" demiştim. Oysa varmış.
Nüvi200 ve benzeri cihazların pozisyon ve yükseklikle ilgili bildirdiği ve hesaplayabildiği tüm veriler, kaç adet uydudan ne şiddette iletişim kurabildiğine göre hassasiyet kazanmaktadır. Normalde 2-3 uydu ile bağlantı kurması yeterli olmaktadır. Fakat o zaman bize "30 metre doğrulukla" şeklinde bir ifadede bulunmaktadır. İletişim kurduğu uydu sayısı ve bu iletişimin sinyal seviyeleri arttıkça doğruluk seviyesi yani hassasiyet 5 metreye kadar düşmektedir.
Anasayfadaki pil seviye ikonu: İkona yaklaşık 8 saniye basılı tutunca yeni bir bölüm gelir.
Bu bölüm arka arkaya 8-10 sayfadan ibaret ve sistem bilgileri, renk ve ses testleri gibi pek çok sistem kontrol sayfaları mevcut.
***
ŞARJ ETME VE PC BAĞLANTISI
Nüvi 200W, bir tarafı standart USB ucu olan, diğer tarafı ise cihazın arkasındaki girişe (Bkz. Foto #2) uygun bir USB kablosu ile pc bağlantısını sağlar (Malesef paketten böyle bir kablo çıkmıyor. Kendiniz temin edebilir veya elinizde varsa kullanabilirsiniz). Cihazı pc'ye bağladığınızda GPS özelliklerini devre dışı kalır. Cihaz, USB Flash Memory gibi davranır. Bağlantıyı iptal ettiğinizde cihaz kapalı kalır.
Nüvi 200W, paketinden çıkan elektrik kablosu yardımıyla, aracınızın çakmak soketinden elektrik alır. Seyir esnasında araç elektriğini kullanır ve aynı zamanda (ihtiyaç varsa) pilini şarj eder. Üzerindeki güç tuşundan cihazı kapattığınızda şarj devam ediyorsa, soluk bir renkle pilin doldurulduğuna dair 10 saniyelik bir mesaj görüntülenip cihaz kapanır.
Bunun dışında ev veya benzeri kapalı mekanlarda şarj edebilmek için ayrıca satılan bir şarj kiti almak gerekebilir. Fakat pc bağlantısı ile de şarj yapmak mümkündür. Normalde pc aracılığıyla nasıl şarj edilebileceğini bir türlü bulamamıştım. Şu bilgileri, dış kaynaklı bir forumda bir şahıstan edindim (Zaten o da bir Garmin yetkilisinden koparmış bu bilgiyi).
- Cihazımızı pil modunda açıyoruz.
Gizli Sayfalar bölümünde geçtiği gibi, Pil Seviye ikonuna 7-8 saniye kadar basılı tutuyoruz. Test sayfası açılacaktır.
Bu adımda, cihazımızı pc'nin USB portuna bağlıyoruz.
Test sayfasından "Exit" düğmesine dokunarak çıkıyoruz.
Nüvi 200W kendini resetler. Cihaz açıldığında artık hem elektriğini pc'den alır hem de şarj modundadır!.
***
ÖNERİLER TAVSİYELER
Kullanıma ilişkin:
- * Zamansız pil bitmesiyle karşılaşırsanız ve o ân için pilin bitmesini istemiyorsanız, ekran parlaklığını düşürebilir veya gece moduna geçebilirsiniz. Oldukça uzun bir zaman kazanabilirsiniz.
* Geri tuşuna uzun süre basılı tutarak anasayfaya direkt geçiş yapabilirsiniz.
Cihaza ilişkin:
- * Cihazın pil ömrünün uzun olması için, eğer pil modunda kullanacaksanız pil bitene kadar harcayın. Şarj esnasındaysa hiç kesinti yaşatmayın. Eğer araçta şarj edemeyecekseniz (ki bu çok normal - aracın 5-6 saat kontak açık vaziyette çakmak soketine elektrik vermesi gerekiyor) en kısa zamanda USB şarj adaptörü edinin (aşağıdaki iletilerimden birinde Trust markasının bir modelini tanıttım).
* Cihazı kızağına takar ve (özellikle) çıkartırken iki elinizi birden kullanın. Cihaz kızağından fırlayabilir ve aşağıya düşebilir.
* Cihaz için kısa zamanda bir çanta/kılıf edinin. Açıkcası uygun bir ürün bulmak gerçekten zor. Bir laptop harddiski kılıfı veya günümüzün ince fotoğraf makineleri kılıfları işe yarayabilir.
* Gerek sizin, gerekse arkadaşlarınızın dokunmaları sonucundaki ekran kirliliğini temizlemek için cihazınızla beraber mutlaka bir (gözlük temizleyicisi vb.) yumuşak bez bulundurunuz. Ve ekran temizliği için -eğer çok uzun süre ekranı kirli bırakmadıysanız- sadece nefesininiz nemi yeterli olacaktır. Ayrıca, şayet eliniz sürekli terliyorsa (nemli bir tene sahipseniz), dokunmaktik ekrandaki bazı "sürükleme" hareketlerinde zorlanabilirsiniz.
* Ekrana tırnağınızla değil, parmağınızın yumuşak-etli kısmıyla dokunun, yeterli olacaktır. Hatta bazı ince doknuşlar için serçe parmağınızı bile kullanabilirsiniz.
* Eğer seyir hâlinde -ama güvenli bir hâlde- ekrana dokunulacaksa, diğer bir veya birkaç parmakla sabit bir noktadan destek almak, daha isabetli dokunuşlar için iyi olacaktır. Ya değilse, aracın sarsılmalarından ötürü istenmeyen komutlar vermek veya harfler girmek mümkündür.
***
SONUÇ OLARAK
GPS veya Navigasyon cihazlarıyla fazla uğraşmadım. Bu alet üst bir model de değil. Fakat buna rağmen gayet becerikli ve kaliteli olduğunu düşünüyorum. Yapması gereken her işi yerine getiriyor. Medya oynatıcı vb. fazladan özelliklere sahip değil.
Rota hesaplamaları oldukça çabuk. Farklı yöne girdiğinizde alternatif hesaplamalar çok çabuk geliyor. Bir kaç defa hesaplayamayacağı bir yere girip tepkisini görmek istedim fakat mutlaka bir yol buldu. (Bir arkadaşım kendindeki cihaz için, "Hesaplayamayınca 'Acilen uygun bir yerden U-dönüşü yapınız!' deyip duruyor." demişti.)
Ekranı hassas. Dokunuş kaçırmıyor ve menüler, satırlar yavaş değil. Bazen çok karmaşık harita çizimlerinde hızlı olamayabiliyor. Sanırım Harita Detayı opsiyonu bu yüzden var. Örneğin, haritada İstanbul Bostancı'ya yaklaştığımda hafif bir ağırlaşma hissettim. Çünkü çok fazla detay var. Ama Mersin veya Konya gibi yerlerde pek hissedilmiyor. Bunun sebebi, sadece karmaşık haritalama değil aynı zamanda POI denilen (Önemli Yerler), adı sanı olan yerlerin de haritada bir veri olarak yer alması olabilir. Yalnız, isterse New York olsun, zoom vaziyette veya seyir esnasında yavaşlık söz konusu değil!
Genel olarak son derece memnun olduğum, beni mutlu eden bir cihaz Nüvi 200W. Şiddetle tavsiye ederim.
(Şu an aklıma gelen, görebildiğim herşeyi yazdım. Eminim kaçırdığım ve önemli olan bilgiler vardır. Mümkün olduğunca ekleyeceğim.)
Görüşmek üzere.