Lastikler hakkında

Araçlarımızın yürür aksamlarına dair herşey; Fren sistemi, lastikler, jant'lar, süspansiyon sistemi, amortisörler vb...

Re: Lastikler hakkında

İleti Bahadir » 18 Eylül 2008 13:31

Lastiğin okunması Bir lastiğin kenarında (veya yanağında) bulunan bilgileri okuyarak, o lastik hakkındaki tüm temel bilgileri edinebilirsiniz.

Lastik Tipi
Lastiğin doğru kullanımını tanımlar. P harfi, bunun bir binek otomobili lastiği, LT harfleri ise kamyonet/minibüs lastiği olduğu anlamına gelir.

Lastik Genişliği
Lastik genişliği, iki yanak arasındaki mesafenin milimetre cinsinden ölçülmesiyle elde edilir. Bu lastik, 215 milimetre genişliğindedir.

Kesit Genişlik Oranı

Lastiğin kesit yüksekliğinin, lastik genişliğine oranıdır. 65 rakamı, yüksekliğin, lastik genişliğinin %65'ine eşit olduğu anlamına gelir.

Lastik Yapısı
Bu, lastiğin nasıl bir araya geldiğini açıklar. "R", gövdenin kat kordonları anlamına gelen radyal kelimesi yerine kullanılır. Bu kordonlar, lastik boyunca, iki damak arasında radyal bir şekilde (merkezden her yönde doğru) uzanan ve lastiğin gövdesini oluşturan kumaş katmanlarıdır. "B", lastiğin konvansiyonel bir yapıya sahip olduğu, yani, gövdedeki kat kordonlarının lastik boyunca iki damak arasında çapraz olarak uzandığı ve katların, birbirlerini desteklemeleri için farklı yönlerde yerleştirilmiş olduğu anlamına gelir.

Jant Çapı
Jantın bir uçtan bir uca genişliği anlamına gelir. Bu jantın çapı, 15 inçtir.

Yük Endeksi
Bir lastiğin, doğru bir şekilde şişirilmiş durumdayken taşıyabileceği azami yükü gösterir. Söz konusu azami yük, lastik yanağının başka bir kısmında libre ve kilogram olarak da belirtilmiştir.

Hız Limiti
Bir lastiğin azami hizmet hızını gösterir. H, lastiğin azami hizmet hızının saatte 210 kilometre olduğu anlamına gelir. Lütfen bu sınıflandırmanın yalnızca lastiğin hız kapasitesiyle ilgili olduğunu, yasal olarak belirlenen hız sınırlarının aşılması için tavsiye EDİLMEDİĞİNİ unutmayınız ve aracınızı kullanırken hız sınırlarını aşmamaya özen gösteriniz.
Bu iletideki ekleri görmek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti emretes » 04 Aralık 2008 09:39

Arkadaşlar Clio'nun kullanım kılavuzunda "lastik rotasyonu tavsiye edilmez" gibi bir ibare var. Radyal lastiklerde çapraz rotasyonun yanlış olduğunu biliyorum zaten ama benim bildiğim 10 binde veya 20 binde bir ön-arka rotasyon yapılır. Bu konuda servisler ne yapıyor, siz ne yapıyorsunuz?

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu ay içinde bakım yapılacak ve ben ön-arka rotasyon + rot-balans yaptıracağım.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: Emre - İstanbul

İleti Devrim » 04 Aralık 2008 11:55

Servis, benim 10bin bakımımda bir şey yamadı. Lastikler aynen devam ediyor. Artık bilmiyorum... :)
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti emretes » 05 Aralık 2008 09:47

Murat demiş ki:
Tolga demiş ki:servıs benım bıldıgım sadece dıs kalınlıgını olcup mekanık raporuna eklıyor

Evet Servis sadece diş derinliğini ölçer ne yapması gerekirki zaten ? Düşünsenize diş derinliğini ölçmüş uygun değilmiş yeni dört lastik takmış Faturada görüyorsunuz ve şokk :shock: :mrgreen:

Neyse, en iyisi ben bildiğimi yapayım, ön-arka yapılsın lastiklere... Bir de güzel rot-balans oldu mu tamamdır.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti emretes » 07 Aralık 2008 00:51

Tolga demiş ki:
emretes demiş ki:
Murat demiş ki:
Tolga demiş ki:servıs benım bıldıgım sadece dıs kalınlıgını olcup mekanık raporuna eklıyor

Evet Servis sadece diş derinliğini ölçer ne yapması gerekirki zaten ? Düşünsenize diş derinliğini ölçmüş uygun değilmiş yeni dört lastik takmış Faturada görüyorsunuz ve şokk :shock: :mrgreen:

Neyse, en iyisi ben bildiğimi yapayım, ön-arka yapılsın lastiklere... Bir de güzel rot-balans oldu mu tamamdır.

tecrubene guvenderım olur rot balans nıye olmasın ama sankı capraz degıstırırler degılmı?

Çapraz farklı bir olay. O artık hiçbir üretici tarafından tavsiye edilmiyor. Eskiden yönlü olmayan lastiklerde çapraz rotasyon yapılırdı. Hatta işin içine stepne de katılırdı. Ama artık yönlü lastikler kullanıldığından çapraz rotasyonda aşınma yönü tersine dönüyor, yani lastiğin dönme yönü değişiyor. Bu da tutuşu olumsuz etkiliyor. O nedenle sadece ön-arka rotasyonu tavsiye ediliyor (Renault onu da tavsiye etmiyor, ama nedenini anlamadım).

10 bin km'de bir ön-arka rotasyon + balans yapıldığında düzenli bir aşınma sağlanır diye düşünüyorum (ki ustalar ve çoğu marka da öyle diyor).
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti dci65 » 07 Aralık 2008 01:32

ben jantları değiştirme aşamasındayım... 215/40/R17 veya 205/45/R17 lastik kullanıcam janta göre... hangisi daha iyidir? bide ben kumho alayım diyorum, babam, neyse parası ver, goodyear eagle f1 al, araban yere sağlam bassın diyo.. kumho 120 ytl falan, goodyear veya michelinler 300 ytl civarı.. siz ne önerirsiniz?
dci65

İleti emretes » 07 Aralık 2008 01:41

dci65 demiş ki:ben jantları değiştirme aşamasındayım... 215/40/R17 veya 205/45/R17 lastik kullanıcam janta göre... hangisi daha iyidir? bide ben kumho alayım diyorum, babam, neyse parası ver, goodyear eagle f1 al, araban yere sağlam bassın diyo.. kumho 120 ytl falan, goodyear veya michelinler 300 ytl civarı.. siz ne önerirsiniz?

Kumho'nun da çok kaliteli modelleri olduğunu biliyorum ama modeline göre değişiyor tabii ki. Benim tavsiyem test sonuçlarına göre değerlendirip en iyi fiyat/performansa sahip olanı alman. Bu testleri www.adac.de (reifentest bölümü) sitesinde bulabilirsin. Kendi istediğin boyutlara göre burada sonuçlara bakabilirsin.

Yalnız, yazdığın taban genişliği biraz fazla gibi geldi bana, bu boyutu istediğinden emin misin?
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti dci65 » 07 Aralık 2008 01:47

bnm lastiğin orjinali 195 zaten.. hem 17 inçe en az 205 olmalı...
dci65

İleti dci65 » 07 Aralık 2008 17:52

tamam da tolga abi, 120 ytl kumho, 340 ytl goodyear :o :o :o :o 4le çarp, 880 ytl eder...
dci65

İleti emretes » 08 Aralık 2008 01:03

Tolga demiş ki:
dci65 demiş ki:tamam da tolga abi, 120 ytl kumho, 340 ytl goodyear :o :o :o :o 4le çarp, 880 ytl eder...

ozman marshall al bu daha ıyı abı beko arcelık gıbı kumho marshall ama marshall daha ıyı cok arastırdım desene aldanıp maxıs marangonı ve b cesıtlerden alma toyo tavsıye ederım

Kumho'nun da çok kaliteli modelleri var, hepsi kötü değil. Yine ADAC'ın bir testinde yanılmıyorsam ilk üç veya beşe girmişti Kumho'nun bir modeli.

Onun dışında Nokian'ı havada karada tavsiye ederim. Ben kullandım ve şimdiye kadar gördüğüm en iyi lastikti. Özellikle NRHi modelini bulursan kaçırma.

Bu arada hangi versiyonun orijinali 195 merak ettim?
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti emretes » 08 Aralık 2008 20:19

Tolga demiş ki:
emretes demiş ki:
Tolga demiş ki:
dci65 demiş ki:tamam da tolga abi, 120 ytl kumho, 340 ytl goodyear :o :o :o :o 4le çarp, 880 ytl eder...

ozman marshall al bu daha ıyı abı beko arcelık gıbı kumho marshall ama marshall daha ıyı cok arastırdım desene aldanıp maxıs marangonı ve b cesıtlerden alma toyo tavsıye ederım

Kumho'nun da çok kaliteli modelleri var, hepsi kötü değil. Yine ADAC'ın bir testinde yanılmıyorsam ilk üç veya beşe girmişti Kumho'nun bir modeli.

Onun dışında Nokian'ı havada karada tavsiye ederim. Ben kullandım ve şimdiye kadar gördüğüm en iyi lastikti. Özellikle NRHi modelini bulursan kaçırma.

Bu arada hangi versiyonun orijinali 195 merak ettim?

Benım sımdıye kadar gordugum clıo3 lerde 165 yada 185 vardı 195 olanı gormedım 1.2 ve 1.4 1.5 lerde aynı olması lazım

RS hariç en kalın tabanlı model 1.6'dır herhalde, onda da 185 var.
emretes
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti dci65 » 08 Aralık 2008 23:42

2009 extreme çok kollu jantlar 195/55/R15 dir... benim aracımda bunlardan var...
dci65

İleti talhaaa » 23 Aralık 2008 15:09

arkadaşlar..bende orjinal lastik 185/60/15 ölçülerinde..1.5dci...ve lastiklerim orjinal dunlop sp sport du...40.000 km deyim ve şimdi değişmeyi düşünüyorum..kesinlikle aynısından alacağım..biraz sert lastik ama inanın bana bu arabayı virajda geçen araba daha olmadı..yol tutuşu harika...resmen zamk gibi tutunuyor yola...
talhaaa
ONBASI
ONBASI

İsim ve Şehir: pendik

İleti talhaaa » 23 Aralık 2008 15:10

gerçi jantları değişmeyi düşünüyorum..aracın yürüyen aksamı ile oynamadan,değişiklik yapmadana 205 yada 215 ölçülerinde 17 inç jant kullanan varmı aranızda ?
talhaaa
ONBASI
ONBASI

İsim ve Şehir: pendik

İleti barracuda » 23 Aralık 2008 22:30

talhaaa demiş ki:gerçi jantları değişmeyi düşünüyorum..aracın yürüyen aksamı ile oynamadan,değişiklik yapmadana 205 yada 215 ölçülerinde 17 inç jant kullanan varmı aranızda ?

ben 205/40/17 kullandım dunlop sp sport 9000 yaklaşık 1000 km ve çok memnun kaldım gerek yol tutuş gerek yanaklarının sağlamlığı.
barracuda
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 3k
İsim ve Şehir: erhan / istanbul

ÖncekiSonraki

Yürür Aksamlar & Lastikler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 35 misafir