Devrim » 02 Ocak 2010 01:23
Öncelikle hoşgeldiniz, hayırlı olsun ve tebrik ederim diyorum. :)
Güzel bir araç aldınız. Özellikle 70 beygirlik bir dizel motoru güzel motordur ve çok hesaplıdır. Uzatmadan sorunuza cevap vereyim; Vites ile hızı değil, motor devrini oranlayın. Hangi viteste olursanız olun (ara viteslerden bahsediyorum), 1750'den aşağıda ve 2500'den yukarıda sürekli olarak seyretmeyin. Zaman zaman sıradışı durumlarda bu rakamlar çiğnenebilir. Zaten zaman içinde motorunuzun huyunu öğrenirsiniz. Özellikle daha önce hiç dizel kullanmamışsanız, bir süre garipseyeceksinizdir benim gibi.
Ben birinci viteste 2000'i pek geçmezken, 5'inci viteste mecburen 3000 devri geçip gidiyoruz. Ama 2, 3 ve 4'üncü viteslerde 1750 ilâ 1500 devrinin altında kalmayın. Gaza basmıyorken bu rakamlarda geçici süre gidilebilir ama gaz yüklemesi yapacağınızda motor zaten cevap veremeyecektir, sizi vites küçültmeye mecbur edecektir. Düşük devirlerde gaza yüklenmenin yakıt pompası vb. tertibatı zorladığını okumuştum bu forumda. Ara viteslerde 2500, 2750 devri çok fazla aşmanın bir faydası olmayabilir. Özellikle şehir içinde fazladan yakıt tüketimine sebebiyet verecektir.
İyi kullanımlar...