Fren Kaliperleri ve Balatalar Sorunu

Araçlarımızın yürür aksamlarına dair herşey; Fren sistemi, lastikler, jant'lar, süspansiyon sistemi, amortisörler vb...

Re: Fren Kaliperleri ve Balatalar Sorunu

İleti aydinkaragoz » 02 Aralık 2009 10:25

Metin demiş ki:benim aracım 40000 de ve üzerinde hala ilk balataları duruyor.çok ilginç megane 2 lerde bu ses olayı kronikti çözememiş olmaları cok tuhaf.

Bahsettiğimiz ses gelmiyormu sizde ?
aydinkaragoz
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 69000
Yakıt: LukOiL
Lastik Markası: Michelin EnergySaver
İsim ve Şehir: Manisa

İleti aydinkaragoz » 02 Aralık 2009 10:36

Ses , bazen kesiliyor , örneğin bugün sabah gelirken herhangi bir ses yoktu kötü yoldan geçmeme rağmen, bazen yapışıyormudur nedir anlamadım , ama bugün yoktu , neyse deneyip göreceğiz , yağışkanların özelliğini yitirme olasılığı olabilir , olmazsa bir göstereceğim bakalım...
aydinkaragoz
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Kilometre: 69000
Yakıt: LukOiL
Lastik Markası: Michelin EnergySaver
İsim ve Şehir: Manisa

İleti umurcak » 22 Aralık 2009 12:05

bugun sabah servise gittim aracımın ön tarafından ses geldigini söledim hemen bir test sürüsü yaptık ordan bi elemanla birlikte aractan ses geldigini fark etti oda onayladı benim görüsümü ve frene hafif bir sekilde bastıgında ses kesiliyordu geri frenden ayagını cektignde ses tekrar oluyordu ve sorun balatalardaymıs neden dedm bukdar kısa sürede balatalarda bosluk varmıs saglam balatalar fakat bosluk varmı onlar yapıldı garanti kapsamı içinde zaten işlem bittikten sonra tekrar test etk ve ses kesildi cok sükür..bidaha nezaman olur bu dedim yani sorun tekrar olurmus zamanla balatalarda bosluk oluyomus tabi uzun bi sürede kısa sürede dilmiş neyseki sorun cözüldü kafam rahat
umurcak
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V
Kilometre: 0
Yakıt: opet 95 oktan
İsim ve Şehir: UMUR-iskenderun

İleti Arslan » 22 Aralık 2009 15:21

Ben de ise hafif meyil yukarı yavaş yavaş giderken bir ses geliyor bazen ama direksiyonu çevirince ses gidiyor. Servis ile test sürüşüne çıkmıştık ama o zaman olmamıştı. Altta biryerleri sıktılar yağladılar ama nafile. Sorun bence bizim Clio balata disk kaliper üçleminde..
Arslan
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75BG
Kilometre: 46
Yakıt: Benzin
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: istanbul

İleti umurcak » 22 Aralık 2009 16:48

kaliperde sorun olmadıgını tek sorun balata oldugunu söledi ki işlemide ona göre yaptı ve ses kesildi simdi aractan cok tok bir ses geliyo sadece lastik sesi yani
umurcak
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Balata Telleri

İleti Devrim » 06 Ocak 2010 01:16

Arkadaşlar; Neticede ağırlıklı olarak bu meselenin kaliperlerden değil balatalardan olduğu konusunda hem fikiriz sanırım. Elbette ki kaliperlerde de iyileştirme yapan arkadaşlarımız olmuştu ama sesin tam olarak gittiğini belirtmediler yanlış hatırlamıyorsam. Sonuçta aşağıdan gelen öyle bir sesi ancak metal yapıdaki bir parçadan bekleriz. Balata gibi ufak bir pabuçtan öyle ses geleceğini beklemez kimse.

Şahsen benim meselede suçlular balatalardı. "Yapışkanlı"lardan takıldı olay halloldu. Ama düşünüldüğü gibi, yarın öbürgün tozdan topraktan yapışkanlar özelliğini yitirirse yine ses yapma olasılığı tabii ki var. Fakat belki sizler de rastlamışsınızdır; İnternette başka bir şey ararken aşağıdaki fotoğrafları buldum. Balatalarla beraber titreşim önleyici tel de çıkıyor kutudan. Bu tel, kaliperdeki uygun yere takılarak balatanın serbestçe hareket ederek ses çıkartmasını önlüyor. Olay bu kadar basit.

Aşağıdaki fotoğraflar Clio III ile ilgili bir işlemden alındı. Yani bizim araçlara takılan bir gereç bu teller. Bilmiyorum bizim kaliperlerde tel için o noktalar mevcut mu. Yarın görmeye çalışalım...

[ img ]
[ img ]

Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti umurcak » 06 Ocak 2010 11:43

ozman bizim araclarda da olursa ses olayı tamamen kalkabilir..sorun evet balatadan kaynaklı simdilk garanti kapsamında garantiden cıktıgı zman her ses yapmaya artık götürdügümzde paramı vercez..tam cözüm bulunması lazım buna
umurcak
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

İleti kuzuguden » 21 Ocak 2010 12:21

arkadaşlar merhaba,
o sorunu bende yaşadım. Tamamen aracta kullanılan parçalarla ilgili bir sorun ama reno kabul etmiyor. Kullanım hatası deyip geçiştiriyorlar. Benim usta meganda kullanılan balataları taktı. Yaklasık 20 bin km sorun yaşamadım ama balatalar aşınınca tekrar ses yapmaya başladı. Bununla yaşamayı öğrenmek gerekiyormuş. Bir dahaki aracım kesinlikle reno olmayacak bundan eminim. Her sey satana kadar maalesef.
kuzuguden
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti aliozturk74 » 23 Ocak 2010 11:42

meganlarda ve ford focusta bu teller var bende dikkat ettim. clio da balata uç kısımlarını kalipere sıkıştıran metaller dışarıdan görülüyor, mekanizma değişik ama ses yaptığı kesin. renault müşteri memnuniyetine önem verse sonraki clio araçlarda bu problemi düzeltirdi ve diğer araçları da servise çağırırdı.
aliozturk74
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIO III 2008 Ext.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
Kilometre: 94000
Yakıt: SHELL, OPET
Lastik Markası: petlas 185/65/15
İsim ve Şehir: TRABZON

İleti cleaner_oz » 23 Ocak 2010 23:58

arkadaşlar fren pedalında titreme oluyomu hareket halinde ve dururken hırıltı gibi ses var bi kaç gundur yapıyo ama fren performasında bişey yok
cleaner_oz
ASTSUBAY ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÇAVUŞ

Marka & Model: 2006.exp.g.kırmızı
Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 65bg
Kilometre: 82000
Yakıt: SHELL gtl power
Lastik Markası: BRG. 195\60\15
İsim ve Şehir: ÖZKAN.İST

İleti aliozturk74 » 06 Şubat 2010 13:40

devrim hocamın fotoğraflarını koyduğu fren sistemi benim clio3 aracımdakinden degil. Bizde o sistem olsa (gerdirme teli(yayı) olan) kaliper ve balatalar birarada sıkıca tutuluyor ve kaliperin ses yapmıyor. Ben de bu ses ile ilgili biraz araştırma yaptım(ön lastiği söktüm).
Benim tespitim; ses yapan kaliperin (pistonlu olan, frene basınca balataları sıkıştıran sistemin) bozuk zeminde, sallantı ve titreşimde oynaması ve tıkırtıya sebep olması. Balatalar sabit bir problem yok. Kaliperin oynaması da (iki plastik körük içindeki) kaliper pimlerinin yuvasından (kovanından) kaynaklanıyor. Kaliper pimleri bu kadar (boşluk yapacak kadar) rahat hareket etmemeli.
Sanayideki ustalara da sordum, çözüm kaliper piminin yuvasında boşluksuz hareket etmesi ile mümkün. Çözüm olarak kaliper pimi yuvasını sıkılaştırıyorlarmış (tornada yeni kovan da yapılyormuş).
Bazı yurtdışı internet sitelerinde gördüğüm balataların dış kısmına (kaliper ile balata arasına) sürülen ses önleyici gressler, veya yapışkanlı balata (kaliper ve balata yapışkan özelliğini kaybetmeyip ayrılmadığı müddetçe) problemi çözebilir.
Benim de düşündüğüm bir çözüm kaliper bağlantı noktasına sallantıyı öneleyecek yay koymak (kaliper piminin hareketini engelemeyecek fakat sallanmasını engeleyecek sertlikte ve yapıda).
Başka bir çözüm düşünen varsa paylaşsın, renonun mühendisleri de bu arada rahat uyusun!!!
aliozturk74
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIO III 2008 Ext.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
Kilometre: 94000
Yakıt: SHELL, OPET
Lastik Markası: petlas 185/65/15
İsim ve Şehir: TRABZON

İleti kuzuguden » 11 Şubat 2010 14:56

arkadaşlar merhaba,
Bu sorunu bende yaşadım. Arabam yaklaşık 25 bin km olunca kaliper sesleri başladı. Servise gittim kusurun aractaki parçalardan olduğunu söylediler. Önce kaliperleri temizleyip yağladılar ama etkili olmadı. En son meganlara takılan fren balatalarını taktılar. Bu arada epey gidip geldim servise, aynı sorunun ilk çıkan meganlardada olduğunu ve sorunu çözmek için sonraki çıkan meganlara farklı bir balata taktıklarını öğrendim. Neyse çok uzatmayayım, sonunda megan balatalarını taktım. Şu an arabam 65 bin civarında pek ses yok ama ara ara ses yapıyor hala. Bu arada reno hakkındaki düşüncem epey değişti. Arabayı alana kadar müşterisiniz sonrasında sanki eliniz onlara mahkummuş gibi bir havaları var. Satış sonrası arçlarını sahiplenmiyorlar. Servisdeki ustaları parçayı hatalı diye fabrikaya gönderdi ama firma kabul etmedi. Toyota sadece türkiyede 57 bin aracaı ücretsiz servise çağırıyor ama reno da tık hemde bariz kusurlu olmasına rağmen
kuzuguden
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti Leon_01 » 13 Mart 2010 18:33

bu iğrenç ses 2-3 aydır bende de var çıldırma noktasına geldim artık 100 tl verip balatayı değiştirsem o da kesin çözüm değil
Leon_01
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 16V 75 bg
Kilometre: 28000
Yakıt: shell
Lastik Markası: bridgestone turanza
İsim ve Şehir: ADANA

İleti kadr35 » 13 Mart 2010 21:18

arkadaşlar bu size ilginç gelecek..benim araç şu an 36000 de..34000 de iken önden hafif hasar aldı ve tanponum değişmişti.bahsettiğiniz ses kazaya kadar yoktu..aracımı kaza sonrası kullanırken o ses için servise tekrar götürdüm..kaliperleri yağladılar..2000 km kadar ses yoktu..ses şu an yeniden başladı...34000 ne kadar bu sesin olmaması(ben mi bu ana kadar farketmedim diyecem ama kazadan sonra hemencicik farklı bir ses geldiğini farketmiştim,bilirsiniz herkes kendi arabasındaki en ufak bir değişiklği hissedebiliyor) ve kaza ile ortaya çıkması hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum..
kadr35
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: Renault ClioIII
Kilometre: 32
Yakıt: petrolofisieurodizel
İsim ve Şehir: kadir-izmir

İleti Devrim » 14 Mart 2010 20:51

Ben kaza ile kaliper arasında bağlantı kuramadım. İlk düşündüğüm parça değişimi, oparım vesaire'den sonra daha seçici bir kulakla dinlemiş olabilirsiniz ön tarafı... Yani aklıma tek gelen bu oldu.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

ÖncekiSonraki

Yürür Aksamlar & Lastikler

Kimler çevrimiçi