şöle bir soru sorsam...
bendede 165 lastik var şimdi jant alıcam ama jant 185
185 jant a 165 lastik olurmu arkadaşlar...
ozcancetinkaya demiş ki:clio iii 1.2 lerde fabrika çıkışı 165x65x15 takılı geliyor diğerlerinde 185, benim araçtada 165x65x15 vardı bende 185x60x15 er300 aldım Allah nazardan ve kazalardan korusun memnunum.
ozcancetinkaya demiş ki:yakıtta çok bişey değişmedi ama en çok farkettiğim ıslak zeminlerde kaydırma yapmıyor (gerçi eski lastiklerim ömrünü doldurmuştu) alstiğin taban genişliği 165cm den 185 cm ye çıkıyor bu durumda lastik ayarlarınız doğruysa lastiğin zeminle teması (185-165)/165= %12 artıyor yani sürtünmeniz yaklaşık olarak %12 artıyor, aracınız 5lt/100km yakıyorsa 5*1,12= 5,6lt yapar buda çok önemli olmasa gerek !
ozcancetinkaya demiş ki:şimdi trakyada bir laf vardır ne kadar ekmek o kadar köfte diye tam terside olabilir, ebat büyüttüğünüzde bunu göze almalısınız.
yaptığım hesap kaba bir hesap, aracın yakıtını sadece lastikler etkin değilki ona bakarsanız bagajınızda veya araç içinde duran fazladan eşyalar, saç jant yerine kullanılan alışım yada çelik jantlar sizin yakıtınızı değiştirecektir.
Bayram demiş ki:ozcancetinkaya demiş ki:şimdi trakyada bir laf vardır ne kadar ekmek o kadar köfte diye tam terside olabilir, ebat büyüttüğünüzde bunu göze almalısınız.
yaptığım hesap kaba bir hesap, aracın yakıtını sadece lastikler etkin değilki ona bakarsanız bagajınızda veya araç içinde duran fazladan eşyalar, saç jant yerine kullanılan alışım yada çelik jantlar sizin yakıtınızı değiştirecektir.
Hocam konu farklı yerlere kayıyor :D
Burda insanlar şunu merak ediyor
Lastik ölçüsü 165x65x15'den 185x60x15'e geçtiklerinde yakıt ne kadar değişir.
Sonuçta değişen tek şey lastikler olduğunu varsayarak sonuca ulaşmaya çalışıyoruz.
Gerek bildi şudur
Daha önce şehirler arası 100km'de xxx tüketiyordum şimdi xxx tüketiyorum.
şehir içi xxx tüketiyordum şimdi xxx tüketiyorum.
Aksi halde elbette bir kullanıcı aracını Konya ovasında kullanırken diğeri Artvin'in yayla yollarında kullanıp yakıt tüketimi açısından farklılıklar bariz olacaktır.
Devrim demiş ki:Ve yukarıdaki %12'lik artış bana fazla geldi açıkcası.
ozcancetinkaya demiş ki:yakıtta çok bişey değişmedi ama en çok farkettiğim ıslak zeminlerde kaydırma yapmıyor (gerçi eski lastiklerim ömrünü doldurmuştu) alstiğin taban genişliği 165cm den 185 cm ye çıkıyor bu durumda lastik ayarlarınız doğruysa lastiğin zeminle teması (185-165)/165= %12 artıyor yani sürtünmeniz yaklaşık olarak %12 artıyor, aracınız 5lt/100km yakıyorsa 5*1,12= 5,6lt yapar buda çok önemli olmasa gerek !
Devrim demiş ki:Ve yukarıdaki %12'lik artış bana fazla geldi açıkcası.
Devrim demiş ki:Benim anlamadığım, eğer fazladan gelecek yakıt tüketimi sizi strese sokacaksa lastikleri değiştirmeyin. Genişliği artıracaksanız yakıt tüketimindeki yükselişe de razı olmak gerekiyor. Sonuçta yol tutuşu artacaktır. Güvenliğin artması karşısında yakıt tüketimine takılmamak gerekli belki de.
Umarım net cevap veren çıkar. Ama bence ondalık noktanın sağındaki rakamda bir oyama olur o kadar. 5.3 ise, 5.7 olur.
Ve yukarıdaki %12'lik artış bana fazla geldi açıkcası.
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 13 misafir