DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

Dizel Motorlara dair...

Re: DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

İleti IVANHOE » 29 Haziran 2008 10:56

Arkadaşlar yol bilgisayarı doğru sonuç vermiyormu siz kendiniz ölçüm yapmaya çalışıyorsunuz merak ettim ben sadece yol bilgisayarından bakarak yapıyorum bu işi.
IVANHOE
ONBASI
ONBASI

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Kilometre: 0

İleti oguz1 » 29 Haziran 2008 17:07

IVANHOE demiş ki:Arkadaşlar yol bilgisayarı doğru sonuç vermiyormu siz kendiniz ölçüm yapmaya çalışıyorsunuz merak ettim ben sadece yol bilgisayarından bakarak yapıyorum bu işi.

Kardeş aracı ilk aldığımda sapma ful depo ve yeniden fulleyerek yapılan ölçümlerde, sapma 0.1 iken şimdi 0.3 e çıktı yani benim ölçümümde 5.2 çıkıyor. ort değer 4.9 gösteriyor. Bunu servise ilettiğimde yeniden yüklenmesini istedim. Bu değerin ortalama bir değer olduğu kesin sonucu veremeyeceğini söylediler, yeniden yükleyemeyiz dediler.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti Alfie » 30 Haziran 2008 23:42

Merhaba Sevgili Arkadaşlar,

Yol bilgisayarında kafama takılan birçok şey var ama ben şimdilik iki büyük sorunu iletmek istiyorum. Sizlerinde değerli bilgilerinizi bizimle paylaşmasını arzu ediyorum.

1. Opet'den 55 litre mazot aldım. Yol bilgisayarı 950km gösterdi. 55 litre için 185 YTL ödedim, fakat 950 ile kısa bir hesap yaptığımda, kilometre'de 19 kuruş yaktığı sonucuna varıyorum. Acaba hesapta bir yanlışlık mı yapıyorum?

2. Yol bilgisayarımda, 100 km bölümünde 7,3 litre göstermekte. Aracı ilk aldığımda, bu rakam 5,9'du.

Vites geçişlerimi her daim 3000 devirden sonra gerçekleştiriyorum. Ben kullanım hatası mı yapıyorum?

Selam İle,

Tuncay,
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Devrim » 01 Temmuz 2008 02:40

Alfie demiş ki:...1. Opet'den 55 litre mazot aldım. Yol bilgisayarı 950km gösterdi. 55 litre için 185 YTL ödedim, fakat 950 ile kısa bir hesap yaptığımda, kilometre'de 19 kuruş yaktığı sonucuna varıyorum. Acaba hesapta bir yanlışlık mı yapıyorum?
O değer çok değişir Alfie. Senin "kullanım tarzına" göre rakamlar değişir. Sadece kaç devirde vites değiştirdiğinle değil, şehir içi ile de alakalı, yol aldığın bölgedeki kavşaklar, dur-kalk'lar derken pek çok parametreyle şekillenir o rakam. Yani hep 950 kalmayacaktır o. Sakin ve düşük devirli kullanırsan arttığını görürsün o rakamın...

Alfie demiş ki:...2. Yol bilgisayarımda, 100 km bölümünde 7,3 litre göstermekte. Aracı ilk aldığımda, bu rakam 5,9'du. Vites geçişlerimi her daim 3000 devirden sonra gerçekleştiriyorum. Ben kullanım hatası mı yapıyorum?
Bence "kullanım hatası" diyemeyiz buna. Eğer aracın yeniyse, sıfırsa, belki de iyi yapıyorsundur. Ben 2500'e varmadan veya o civarda değiştiriyorum. Ama verdiğin bilgilere göre, vitesleri 3bin'den sonra değiştirdiğin için 7.3'e yükselmiş olabilir ortalama. Ama tek etken o değildir. Az önce yazdığım gibi, dur-kalk'lar, aracı ne kadar kısa ya da uzun mesafede kullandığın vs. önemlidir.

Geçenlerde başka bir iletimde yazdım; evle iş yerim arası 1.1 Km. Çok yakın diye az yakar şeklinde düşünüyoruz ama bu mesafe içerisinde 6-7 dönüş noktası var ki bunlar benim için yavaşlama ve tekrar hızlanma yerleri. Ayrıca motor ısınmadan işe varmam da diğer bir sorun. Derken derken ortalamam 5.5'e kadar çıkmıştı...

Umarım anlatabilmişimdir...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti Alfie » 01 Temmuz 2008 09:30

Devrim,

Selamlar, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

Murat,

Selam, şu anda yol bilgisayarı 420km gösterdiği zamanda farkettim. 15 gün olmuştur. Bu arada bir sefer de Shell'den alıp deneyeceğim. Forumda Opet'in çok ses yapıyor, çok yakıyor diye okumuştum.
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Alfie » 01 Temmuz 2008 10:24

Anladığım kadarı ile önemli birşey değil. Dur kalk ve kullanım şartlarına göre değişecek birşey. Mesela 100km ile hızla durmaksızın gittiğimde, hiç birşey yazmıyor. Şişli'den, Beykoz durmaksızın gittim geldim. 10km bile yakmadı. O kadar şaşırdım ki, 5-6km oynadı.
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Alfie » 01 Temmuz 2008 11:08

Genelde benimde o ekranım açıktır ama şu aralar sürekli 100km durumuna bakma aşamasındayım.
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Bahadir » 01 Temmuz 2008 11:22

Alfie demiş ki:Anladığım kadarı ile önemli birşey değil. Dur kalk ve kullanım şartlarına göre değişecek birşey. Mesela 100km ile hızla durmaksızın gittiğimde, hiç birşey yazmıyor. Şişli'den, Beykoz durmaksızın gittim geldim. 10km bile yakmadı. O kadar şaşırdım ki, 5-6km oynadı.

Ben yakıt konusunu fazla takmıyorum. Ama yakıt araç kullanımına çok bağlı. Benim araç şuan 8000km'de ancak ilk forumdada okuduğum değerlerin hep altında seyrettim. Şuan ortalamam 4.4 lt. Aracımı çok yavaş kullanmıyorum ama çok da hızlı değilim. Seri olarak nadiren hızlanırım, vites değiştirme devrim 3000 devirdir. Üstüne çıkmam ama ara ara da arabayı 3ncü ve 4ncü viteste zorlarım maksat araç yüksek devri unutmasın. Uygun güzel bir iniş bulduğumda da radar yoksa gittiği kadar zorlarım. (Şimdiye kadar 192 gördüm max. (o da eşim yüzünden aslında giderdi biraz daha)). Aracın hızlanmasını (ki hızlanma dediğim 130'a kadar olan kısım) çok beğeniyorum. Yakıt olarak tüplü araçlarla aynı yakıyorum. İçim rahat dolaşıyorum, geziyorum. Arabamı alalı 4,5 ay oldu ama şuan 8000 devirdim ki bu hafta sonu Eskişehir'e yada Afyon'a gideceğim. Son söz; Ne kadar yaktığı size bağlı, ama araçlarımız yakıt konusunda gayet başarılı o yüzden yakıtı boşverin keyfini çıkarın. Sevgi ve selamlarımla.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti Devrim » 01 Temmuz 2008 13:17

Alfie demiş ki:...Mesela 100km ile hızla durmaksızın gittiğimde, hiç birşey yazmıyor. Şişli'den, Beykoz durmaksızın gittim geldim. 10km bile yakmadı. O kadar şaşırdım ki, 5-6km oynadı.
Doğrudur Alfie. O yüzden şehir dışı değerleri çok düşüktür. Sabit hızla ama uygun süratte gitmek en düşük değerleri koyar önümüze. Bazen duyarız araçların kataloglarındaki değerleri nasıl belirlediklerini. Yürüyen (ya da sadece arka tekerlekleri döndüren) bir düzenek üzerinde aracı 90Km/s hızla hareket ettirirlermiş durmaksızın ve oradaki en uygun değeri yazarlarmış falan. Doğru olabilir ama şöyle düz yolda uygun (sakin) bir sürüşte ortalamayı 3.6 veya o civara indirmek mümkün. Çünkü değişmeyen bir süratte gidiyoruz. Gereksiz kalkışlar, ivmelenme çabaları yok, araç kendi ağırlığı ve mevcut ivmesiyle yol alıyor zaten... Dolayısıyla gerçekten çok az yakıyor. Özellikle günümüz araçlarının cut-off özelliğine bitiyorum ben. Asıl kurtarıcı odur bence...

Bahadir demiş ki:...Şimdiye kadar 192 gördüm max. (o da eşim yüzünden aslında giderdi biraz daha ) )... ...araçlarımız yakıt konusunda gayet başarılı o yüzden yakıtı boşverin keyfini çıkarın...
Abi iyi ki yenge yanındaymış yahu. :) Aman diyeyim... Ve evet yakıt konusunda benim etrafımdaki insanlar da şaşırıyor. Tekrar soruyorlar ve hesap yapıyoruz, çok beğeniyorlar...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti vipsezgin » 01 Temmuz 2008 13:46

cimrı bızım böcükler cimrii saolsun masallah saolsunlar
vipsezgin
Moderatör
Moderatör

Marka & Model: Renault Clio II
Motor Tipi & Gücü: 1,6 16V
Kilometre: 88750
Yakıt: Shell opet
Lastik Markası: Lassa
İsim ve Şehir: SEZGİN / ÇORLU

İleti Bahadir » 01 Temmuz 2008 15:34

Murat demiş ki:Ben her depoyu Fullediğimde tamam bu sefer rekorumu kırıcam basmıycam diyorum ama malesef...
Uzun yola çıkarken tamammm ekonomik takılıcam diyorum yine malesef...
Bundan çıkıcak sonuç ben ekonomik kullanamıyorum... :mrgreen:

Bize de başarılarının devamını dilemek kalıyor. Kolay gelsin.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti oguz1 » 01 Temmuz 2008 21:07

climuz yolda camlar kapalı ve klima açık yağ gibi kayıyor. Uzun yolda zorlamazsanız 4.3 civarında yakıyor, ş.içi şehirden şehire değişiyor. 5.0 ile 6.0 arasında olabiliyor. Lpgli araçlar kadar yakıyor.

Bence yakıt tasarrufuyla ilgili kuralları alışkanlık haline getirip. Ara sırada yol durumuna göre kendimizi ödüllendirmekte fayda var. çünkü clioda yaşlanıyor bizde yaşlanıyoruz. Herşeyin sonu olduğu gibi bu beraberliğinde bir sonu var, o yüzden değerlendirmek lazım. Hız ölümdür, bende en son 190 ı çok az geçtim ama inanın hiç kimsenin keyfi yerinde değildi araçta, baktım bu iş keyf değil işkence oluyor düşürdüm, bunun şu faydası oldu aracı sürekli tasarruf modunda kullanmak kurumlanmayı arttırıyor, biraz damarlarını pompayla temizlemek güzel oluyor kısa süreliğine, kontrollü olarak yol ve hava şartlarına göre.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti Alfie » 02 Temmuz 2008 15:22

Benim 7.2 bugün baktım 7.6 yükseldi. Bakıma verdikten sonra yükselmiş olabilir mi? Bilgisi fikri olan nedir? Durmadan yükselir mi bu?
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Alfie » 02 Temmuz 2008 16:38

Tamam teşekkür ederim. Muhtemelen 1 hafta daha bitmesi sürer. Ondan sonra Shell'den almaya devam edeceğim. Opet'den de vazgeçtim.
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Emirreis » 05 Temmuz 2008 13:18

BU YAKIT SARFİYATI BİR YANADA Bİ PETROL FİYATLARI NE OLCAK BÖYLE GİTDİE ARTIYORR BİRİ DURDURSUNNNNNNNN

BUNA GUZEL BİR SARKI SÖZU YAZIYORUMMMMMMMM
AJDA ABLANIN PARÇASNDAN

Aman petrol, canım petrol
Artık sana sana muhtacım petrol
Elinde petrol, sonunda petrol
Artık dizginlerim senin elinde petrol

Öyle gururlusun giremem yanına
Girmişsin kimbilir kaç aşığın kanına
Dolardan marktan başka laf çıkmaz dilinden
Neler neler çekiyorum senin elinden
Emirreis
ÜSTEĞMEN