papirus » 22 Mart 2011 12:53
15 gün önce araçtaki tüm hoparlör sistemini değiştiren biri olarak bende yazayım birşeyler.
Aracım 2008 model 1.5 Dci Extreme.Alır almaz aracın orjinal CD çalarını çıkarttırdım ve 4x50 Watt çıkışa sahip / USB girişli Alpine marka CD çalarımı baglattım.Bu esnada torpido üstündeki tweeter'ları ve ön kapıdaki kolonlarıda söktürdüm.Hoparlör markası olarak ise ; hem öne hem de arkaya 13 cm'lik " Vibe Slick 5 " model bir hoparlör seti taktırdım.Bu marka haricinde aklımızda " JBL " 'in seti vardı ama " Vibe " marka olarak daha ağır bastı.
Ön kapılar için Mid-Bass , arkalar için ise Coaxiyel bir takım seçtim.Haliyle Mid-Bass seçtiğimiz için paketten çıkan Tweeter'ları da torpidadan söktüğümüz Blaupunkt marka Tweeter'ların yerine taktık.Genel anlamda araç içindeki ses oldukça iyi oldu , detaylar artı ama sanki baslarda eksiklik var gibiydi.Montajı yapan arkadaşlara sorduğumda da ; " Kolonların ve takılan CD Çalar''ın etkisi ile detaylar arttığı için bass'ın eksikliğini daha bariz hissediyorsun , o yüzden " dediler.
Araçtaki hoparlörlerin orjinal markalarına gelince :
Torpidodaki Tweeter'lar : Blaupunkt marka
Ön Kapı Hoparlörleri : Herhangi bir tanımlama yok hoparlörler üzerinde , ne olduğu belli değil.
Arka Kapı Hoparlörleri : Benim aracım 2008 Model Extreme ve arka kapılarda hoparlör yoktu.
Detaylara gelince : Yukarıda da yazdığım gibi ön kapıdaki kolonların üzerinde herhangi bir şey yazmadığı için ne olduğu anlaşılamıyor.Gerçi cagli arkadaşımız " kendi orjinal hoparlörlerimiz gerçekten kaliteli imiş " diye yazmış ama ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum.Piyasada ne kadar ucuza satarlarsa satsalar yine de alıp takmayacağım bir hoparlör kalitesinde bence.
Arka kapılarda kablolar hazır çekili vaziyette geliyor ama kolon yok , hatta kolonun monte edileceği plastik hoparlör sportları bile takılı değil giydirmenin altında.Bu yüzden Renault Mais'den arka kapılar için takım olarak satılan plastik hoparlör sportlarını aldım.İsteyen arkadaşlar 8200 372 738 referansı ile bu yedek parçayı temin edebilirler.Parça ismi Hoparlör Sportu diye geçiyor ve satış fiyatı 55 TL. Ayrıca bu hoparlör sportunun kapıya monte edileceği sac deliklerine takılması için 3+3 Adet beyaz plastik agrafa ihtiyacınız oluyor.
Montaja gelince : Gerçi forumda anlatılmış ama ben de tazeleyeyim bilgileri.Öncelikle giydirmeyi söküyor ve kapı sacına yapışık vaziyetteki ince köpük üzerinde hoparlör yerlerini - agraf yerlerini maket bıçağı ile açıyorsunuz.Ardından kapı sacı üzerindeki 3 Adet agraf deliğine bu agrafları takıp elle bastırıyorsunuz ve ardından plastik hoparlör sportlarını bu deliklerdeki agraflara vida ile tutturuyorsunuz.Sonrasında 13 cm'lik hoparlörlerinizi bu plastik hoparlör sportları içine yine vida ile sıkıyorsunuz.İşlem bu kadar.Kablo bağlantılarındaki detaylardan bahsetmiyorum , onları montajı yapan arkadaşlarım yaptı.Çünkü kapılardaki orjinal hoparlör soketleri ile benim aldığım kolonların bağlantı uçları birbiri ile uyumlu değildi.
Not : - Bazı hoparlör markalarında hoparlörün derinliği ile alakalı olarak plastik üzerinde hafif rötuş yapmanız gerekebiliyor.Örneğin bende gerekti ve hoparlörler tam oturmadı sporta.Bizde biraz rötuşladık , bilginiz olsun.
- Arka kapılardaki hoparlör sportunun olmayışı benim 2008 Extreme model aracıma ait bir bilgidir , araç yılına ve gamına göre farklılık gösterebilir.
Benden bu kadar.Selamlar...
Papirus