DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

Dizel Motorlara dair...

Re: DİZEL MOTORLARIN YAKIT SARFİYATI

İleti Bahadir » 07 Temmuz 2008 09:03

Hafta sonum bayağı yoğun geçti. Cuma sabah ankaradan çankırıya gittim araçta 5 kişi 1 çocuk bagaj dolu. Yol engebeli çıkışta fazla inişte. Klima olmamasına rağmen ortalamaya baktığımda 4.9 gösteriyordu. Aynı yolu c.tesi dönerken (ki dönerken 2 kişi bagaj boş) ortalamam 4.7'ye düştü. C.tesi öğleden sonra Eskişehire gittim 3 yetişkin bagaj boş. Giderken 90-99 ve hız sınırının artığı yerlerde 110 sabit gittim. Ama ortalamam 4.7'den aşağı düşmedi. Eskişehirde mazotu değiştirdim ve BP'den aldım. Zaten ışık yanmak üzereydi. Dönüşte gece yolculuğu yaptık arkadaşlarla valla kızabilirsiniz ama 130'dan pek aşağı düşmedim. İnişlerde 170-180 yaptığım bile oldu. Ankara'ya geldiğimde ortalamam 4.4'dü. İlk yakıtı shell'den almıştım. Sizce bu yakıtın farkımıdır. Yoksa aracın 10000 bakımı zamanı geldi de ondanmıdır nedir anlamadım. AMa bildiğim bişi bu aralar cidden yakıt sarfiyatı biraz artı.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti Alfie » 07 Temmuz 2008 09:06

Ben hep Opet'den alırdım, 7.6 kadar yükseldi. Shell'den aldım bu sefer 6.8 düştü ama daha da aşağıya düşmedi. Ayrıca Opet'den sonra motor sesi hepten kesildi. Opet sanki motor'un sesini açıyor gibi. Son olarak gidip Bp'den alacağım daha da düşerse, sanırım artık Bp'den alırım.
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Bahadir » 07 Temmuz 2008 09:10

Alfie demiş ki:Ben hep Opet'den alırdım, 7.6 kadar yükseldi. Shell'den aldım bu sefer 6.8 düştü ama daha da aşağıya düşmedi. Ayrıca Opet'den sonra motor sesi hepten kesildi. Opet sanki motor'un sesini açıyor gibi. Son olarak gidip Bp'den alacağım daha da düşerse, sanırım artık Bp'den alırım.

Alfie bende bi kere opetten aldım cidden motor sesi konusunda shell ve bp daha iyi. opette kesinlikle motor sesi artıyor.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 08 Temmuz 2008 21:55

Arkadaşlar kırmızı ile olan bölümü geçen yıl totale uzun yazışmalar sonunda koydurdum. Çünkü totalde tek şüphem 50 ppm olmaması idi 500 ppmden bahsediliyordu.(İncelediğim bazı yerlerde) 50 olduğu resmen belirtilince başka yerden zorunlu olmadıkça almıyorum. Size motor sağlığınız için iyi olacağını söyleyebilirim. Her ne kadar fransız olsada.

Birde her total aynı kalitede değil doco olup olmadığını sorun, docoların euro dizeli avrupadan geliyor.Diğer totaller kırakkale rafinerisinden alıyorlar. Ankaradaki arkadaşlara yerlerini söyleyebilirim. Reklam olsunda istemiyorum ama paramız bir yere gidecek o yerde motorumuza zararı olmayan (veya en az olan) yakıtı satan yere gitsin bari.

Excellium Eurodiesel
Daha fazlasını isteyenlere Excellium Eurodiesel.

Excellium Eurodiesel ile aracınızla yol ve sürüş şartlarına bağlı olarak standart bir Eurodiesel'e göre bir depoda ortalama 30 km daha fazla yol kat edebilirsiniz.

Sürtünme azaltıcı özelliğiyle motordaki mekanik kayıpları azaltır ve bu özelliğiyle motorun randımanını arttırır, yakıt ekonomisi sağlar.

Deterjan özelliğiyle motoru temizler ve yakıt sistemine zarar veren birikintileri azaltır. Enjektörler ve emme supapları gibi motorun hassas parçalarının temizliğini yaparak motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlar, ömrünü uzatır.

Yakıt sistemini paslanmaya karşı korur.

Setan sayısı standart bir Eurodiesel'e göre ortalama 3 puan daha yüksektir.

Motor sesini 2 dB (%37 oranında) azaltır.

Çevrecidir, motora ve çevreye zarar veren kükürt oranı normal motorine göre çok daha düşüktür (max 50 ppm). Ayrıca egzoz gazı emisyonu dengelenmiş ve düşürülmüştür.

Standart bir Eurodiesel'e göre Karbonmonoksit emisyonu %20'ye ve sera etkisi yaratan Karbondioksit emisyonu ise % 5'e varan oranlarda daha düşüktür.

Üretimindeki üstün teknoloji dolum sırasındaki köpük oluşumunu azaltır. Oluşan köpük 5 saniyeden daha kısa bir sürede kaybolur.

Üstün nitelikli ürünlerin tedariğindeki başarısıyla Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerinden kalite ödülleri kazanan Total, yeni ürünü Excellium Eurodiesel'i de Total güvencesiyle sizlerin hizmetine sunuyor.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti Bahadir » 09 Temmuz 2008 10:06

Oğuz. Valla şu decoların yerini söylersen sevinirim bakalım benim güzergah üzerinde varmı. Ben Eski İstanbul Yolundan gidiyorum eve. Orada bir Total var ama onun olup olmadığını bilmiyorum, zaten bir kaç defa aldım oradan. Mavi bilgisayarın hemen yanında olan yer. Şimdiden teşekkür ederim. Bu arada paylaşım içinde teşekkür ederim.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti ufuk5414 » 09 Temmuz 2008 19:00

shell v power dizel den şaşmayın...çok memnunum...5.2 ort şehir içinde benim...
ufuk5414
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci
Kilometre: 60000
Yakıt: SHELL GTL+
Lastik Markası: BRİDGESTONE TURANZA
İsim ve Şehir: SAKARYA

İleti oguz1 » 09 Temmuz 2008 20:01

Bahadir demiş ki:Oğuz. Valla şu decoların yerini söylersen sevinirim bakalım benim güzergah üzerinde varmı. Ben Eski İstanbul Yolundan gidiyorum eve. Orada bir Total var ama onun olup olmadığını bilmiyorum, zaten bir kaç defa aldım oradan. Mavi bilgisayarın hemen yanında olan yer. Şimdiden teşekkür ederim. Bu arada paylaşım içinde teşekkür ederim.

Bahadır kardeş, ben sadece 1 depo opetten aldım oda araç yolda kalmasın diye akşam 7 gibi aracı teslim aldıktan sonra,

1 depo bitene kadar araştırdım wepten bunun sonunda totale karar verip tek pompa tek bayiden alıyorum, biraz fazla titiz davranıyorum ama ne yapayım bu işten dili yanan epey fazla.!

Totalin içanadolu bölge müdürlüğü, araç pazarından ostime dönülünce 700 metre ilerde solda 2 adet total var ostim bankalar dönüşüne yakın olan doco müdürlük ben sürekli orayı tercih ediyorum, evime 10 km gidiş 10 da geliş, 1depo ile 1100 km civarı yapıyorum bana 1 ay gidiyor.

Burayla aynı tankerden alan bayide senin istanbul yolundan aldığın bayi, bazende oradan alıyorum. Müdürlüğün müdürü ile konuştum tanker ilk olarak md lüğe bıraktıktan sonra istanbul yolundaki(mavinin yanı) ne gidiyormuş. 2 yerdede dış yıkama ücretsiz. Müdürlükte makina ile tayzikli suyla yıkanıyordu şimdi bıcı bıcı geldi, aynayı yana doğru eyiyor, birdaha girmeyeceğim. Kendim süngerle yıkıyorum ve içini makina ile alıyorum ve bezle siliyorum. Hem içim rahat hemde boş zamanımın bir bölümünü aracımla geçiriyorum.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti oguz1 » 10 Temmuz 2008 07:17

ufuk tolga murat ben zaten illa alın demem, diyemem, ben 1.5 yıl bitii aracımla 1 sefer başka pompadan aldım. Benzinden bahsetmiyorum dizel konusu biraz daha farklı ve değişik, motor yapısı itibariyle,

Renaulttta totali öneriyor, ama illa önerdi diyede almak şart değil, ama bir yerden alacağız bunu.

Ben opetten depoyu bitirdikten sonra totali alınca inanın aracın motoruna yakıt ulaşınca yaklaşık 300 metre aracı 1 aydır kullanan ben bir değişiklik olduğunu hissettim çekişte.

Bu konu hangi rengin güzel olduğuna dönmeden herkes istediği yeri tercih edebilir ben böyle bir karar verdim. (Total docolar), (opettte temiz yakıt satıyor ama ses ve çekiş proplemi var) Burada, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz değilmi. 1 arkadaşın motoru arıza yapsa, çekişte proplem olsa, titreme olsa, enjektörler tıkansa, turbo iflas etse, neden olduğunu uzun uzun konuşuruz.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Alfie » 10 Temmuz 2008 08:33

Ben şimdi Shell'den aldım iyi Opet'den iyi geldi. Fakat benim anlayamadığım bir konu var. Bizim arabalarımız özellikle Dizel olanlar, vites geçişlerini 3000 geçtikten sonra yapılması tavsiye ediliyor. Dizel araçların "püskürtme mi" vs anlayamadığım pistonları bozulurmuş. O yüzden yüksek devirlede geçiş yaptığımdan ben hiç, 5,9 altını görmedim. Tabii bu 5.9 ise, 40 ile üçüncü vitesle çok uzun gittiğimde düştü. Ayrıca şehir içinde sizler 4.4 filan nasıl düşüyorsunuz? Şehir içi derken İstanbul, Şişli, Mecidiyeköy gibi kalabalık caddeler gibi mi? Daha ferah yerler mi?
Alfie
UZMAN ÇAVUŞ
UZMAN ÇAVUŞ

İleti Bahadir » 10 Temmuz 2008 09:14

Alfie demiş ki:Ben şimdi Shell'den aldım iyi Opet'den iyi geldi. Fakat benim anlayamadığım bir konu var. Bizim arabalarımız özellikle Dizel olanlar, vites geçişlerini 3000 geçtikten sonra yapılması tavsiye ediliyor. Dizel araçların "püskürtme mi" vs anlayamadığım pistonları bozulurmuş. O yüzden yüksek devirlede geçiş yaptığımdan ben hiç, 5,9 altını görmedim. Tabii bu 5.9 ise, 40 ile üçüncü vitesle çok uzun gittiğimde düştü. Ayrıca şehir içinde sizler 4.4 filan nasıl düşüyorsunuz? Şehir içi derken İstanbul, Şişli, Mecidiyeköy gibi kalabalık caddeler gibi mi? Daha ferah yerler mi?

Alfie, Ankara'yı bilirmisin bilmiyorum ama bizim trafik yoğun ama yollar geniş ve öyle çok fazla sıkışmıyor trafik, Ancak kaza felan olunca sıkışır. Ama kaza oluncada iki araba felan değil beş altı araba girer birbirine. Özellikle alt geçitlerde ben 23 aracın kaza yaptığını biliyorum zincirleme(Eşim 112 acil'de çalışıyor onlar gitmişti o kazaya). Dediğim gibi bizim gittiğimiz yollarda trafik fazla yok öyle. Birde sakin kullanıyorum. Ama daha öncede yazdığım gibi marka farkediyor. Ben en son yakıtı shell'den aldım ve ortalamam çok yükseldi. Şimdi depoda BP var 4.3'e düştü. Büyük bi ihtimalle istasyondan dolayı farketti çünkü daha öncede kullanıyordum shelli hiç böyle olmamıştı. Birde yanlış bilmiyorsam, Dizel arabalar yüksek devri sevmeyen arabalardır. Ben küçük vites geçişlerini hep 2500 civarı yapıyorum. Ancak 4'den 5'e geçerken 3000 deviri geçiriyorum. Bazen de biraz alışsın diyerek 3. ve 4.viteste zorluyorum.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 10 Temmuz 2008 16:12

Murat demiş ki:Bence markaların akaryakıt satan firmayı tercih etme sebebi tamamen duygusal. :mrgreen: Renault(Fransız)-Total (Fransız) :mrgreen:
Muratcım bende total'i kullandım ama hiç memnun kalmadım...Shell ve Po cidden farkedilir düzeyde daha olumlu etkiler bıraktı bende..

Muhtemelen totalden aldığın yer doco değildi. Kırıkkale rafineri idi tüm firmaların aldığı yer. Bazı firmalar kırıkkale rafineriden aldıktan sonra kendileri katıyor katkıları bazılarıda katmadan direk satıyor. Docolar ithal euro dizel satıyor.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti oguz1 » 10 Temmuz 2008 17:49

doconun açılımını bilmemekle birlikte zannedersem şöyle.

Doco totalin orjinali, nasıl diyeceksin bazı firmalar total ismini alıyor denetlemesini total merkezden yapıyor.
Genel müdürlüğe direk bağlı yakıtınıda (tüm yakıtımı bilmiyorum) ithal alan yerler docolar. Diğerlerine doco denmiyor. po, shell veya bp gibi yerli rafinerilerden alıyorlar. Katkılarınıda kendileri katıyorlar.

Total doco bulursanız sorun, diğer totalleri sevmiyorlar, herhalde denetim eksikliğinden dolayı.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Bahadir » 10 Temmuz 2008 18:58

Bilgiler için çok teşekkürler. Benim dediğim total'e yarın giderken bir sorayım bakalım doco mu değilmi. Değilse senin dediğin yerdende alabilirim. Orası da benim eşimin iş yerine yakın. Ona giderken felan uğrayabilirim. Zaten ayda 1,5 - 2 depo felan alıyorum. Şuan ortalamam ayda 1800 km gibi bir rakam.
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti oguz1 » 11 Temmuz 2008 08:06

http://www.total.com.tr/os/osturkey.nsf ... nDocument&

buradan nerelerdeyiz bölümü var biraz kurcalayın, Ankara seçtikten sonra tüm istasyonları seçin 27 istasyon varmış merkezde. 2 si doco ostim md. ve macunköy diye geçen mavinin yanı.

Neresi doco neresi değil veriyor adresleri ile birlikte.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti oguz1 » 11 Temmuz 2008 08:13

Dün akşam depoyu fulleyim dedim. Ostime döndüm döndüğüme pişman oldum yollar kapalı. Oralarda sağa sola sağa sola sonra kızıp istanbul yoluna tekrar attım, mavinin yanındaki totale , 43 lt aldım.
oguz1
Moderatör
Moderatör

ÖncekiSonraki

Dizel Motorlar

Kimler çevrimiçi