Arkadaşlar; Bugünkü 70bin bakımı için gittiğim özel serviste, darmadağın olmuş ve toparlamaya çalışılan bir 1.5dCi Clio III şanzımanı gördüm. İçim cız etti. Çocuklar çalışıyorlardı ve kitlenin neden dağıldığını bilmiyorlardı. Ama bir insanın bağırsak sistemini görür gibi oldum...
Derken, bir süre sonra olay yerine usta intikal etti ve ilk sorum, "şanzıman yağını ne zaman değiştireceğiz?" şeklinde oldu. Usta da, bu yağın ömürlük olduğunu, bir sebepten bozulmadığı ya da (yine bir sebepten) eksilmediği sürece müdahale edilmediğini iletti. Şanzımandan gelen tuhaf (sürekli) sesler ve viteslerin zor geçmeye başlaması yağ hususunda bir sıkıntının baş göstermekte olduğu yönünde bir demeç verdi.
:)
Fotoğraf makinemi çıkarıp flaşlı, net, pasparlak bir kare alllllldım(!) ama makine "pil bitti" uyarısıyla kapandı!. Eve gelip baktığımda o tek kareyi bile hafızaya atmadığını gördüm, üzüldüm. O yüzden maalesef bu kez hiç bir görsel materyalim yok. :x
Bu arada, arkadaş ne kadar ilginç; Bu kelime İngilizce ve Fransızca "changement" ([eng] çeyncmınt / [fr] şanjman) olarak dilimize "şanzIman" ya da "şanzUman" olarak geçmiş. Nereden nereye... Telaffuz olarak. :)