Delirten Yol Bilgisayarı!!!

Araçlarımızın tüm elektrik ve elektronik donanım ve aksamlarıyla ilgili konular.

Delirten Yol Bilgisayarı!!!

İleti mehmetturk » 25 Aralık 2012 11:27

Clio 3 (2007) arabamın yol bilgisayarından memnun değilim.

Yakıt ve ortalama hız konularında kesinlikle sorunlu.

Yakıt konusu:

Dün yakıt aldım 25 litre Eurodiesel. Menzil 449 km gösterdi. Arabayı 3 km sürdüm 240'lara indi değer. :o Depo zaten 55 litre, tıka basa doldurursan 60. 25 lt ile gösterdiği menzil mantıklıydı ama 240'lar saçma. Üstelik yolun 2.5 km'si iniş aşağı idi. Durdum, rölantide çalışırken bile iki üç saniyede bir menzil azalıyordu. Gaza basınca kah yükseliyor, kah düşüyor. Tamam da rölanti devri, bu kadar fazla mı gaz yer?

Hız göstergesi:

Hız göstergesi ortalama hızı gösterirken durduğumuz andaki 0 km değerini de baz alıyor. Beklerken yerimizde hız ortalaması geri geri sayıyor. Renault mühendisleri mi yoksa tedarikçileri mi kimse artık, iyice saçma sapan bir yol bilgisayarı yapmışlar.

Acaba kalibrasyona götürsem servise, yakıt göstergesi sorunu çözülür mü?
mehmetturk
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCi 65hp
Kilometre: 50184
Yakıt: Total Doco
Lastik Markası: Bridgestone Turanza
İsim ve Şehir: Mehmet YILDIZ İstanbul

Re: Delirten Yol Bilgisayarı!!!

İleti burak120320 » 25 Aralık 2012 12:42

Yakıt aldığınızda ortalama tüketimi sıfırlamışmıydınız?? Menzili hesaplarken ort. tüketimi baz alıyo diye biliyorum. Oradaki değere göre menzilin değişkenlik göstermesi normal ki 3 km yolun büyük bölümü hızlanırken geçilmiştir sanırım ve en çok tüketimin olduğu anlarda hızlanma anlarıdır. KM biraz daha ilerleyince tekrar bakın daha makul bir menzil gösterecektir.
Hız olayıda Renaulta mahsus bir şey değil, Astra'da da durum aynı, rolantide geçen zamanıda ortalama hıza dahil ediyor ki bence buda normal, sonuçta rolantide olsa tüketim var
burak120320
YÜZBAŞI
YÜZBAŞI

Marka & Model: 308 Sportium
Motor Tipi & Gücü: 1.6 hdi
Kilometre: 52000
Yakıt: Shell Nitro
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Ankara

İleti mehmetturk » 25 Aralık 2012 12:54

Yakıt alırken kontak kapalıydı. Çalıştırdığımda 449 km menzil gösterdi. Yol bilgisayarında hiçbir şeyi sıfırlamamıştım. Rampa aşağı gittim 3 km'lik yolun çoğunu. Arabayı zorlayacak bir durum ve trafik yoktu. Baktım 240'lara inmiş menzil. İlginç olan bir şey de şu: Rölantideyken menzil azalması, gaz verdiğimden daha hızlı. Bunu anlamıyorum. Yani bir araba rölantide çalışırken, devirli giden bir arabadan daha mı fazla yakar?

Ortalama hız ölçümünü ise bir bilgisayar, arabanın sabit durduğu zamanı niye hesaba katsın ki? Ben hareket halindeki hızımın ortalamasını bilmek isterim. Araba durduğu yerde çalışırken de hız hesabı yapması belki bir menzile varırken yolu kaç km hızla ortalama olarak kat ettiğimizi görmemiz için işe yarar ama önemli olan yakıt hesabı yapmak istediğimde hareketli hızımdır benim.

Km'yi sıfırlamama rağmen saçmalamaya devam etti bilgisayar. Biraz bekleyeyim bakalım ne olacak?

Vİdeolarını da çektim, eklerim fırsat olunca.
mehmetturk
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti mehmetturk » 25 Aralık 2012 13:39

Videoda arabamın yakıtla gidilebilecek mesafeyi gösteren menzil göstergesi görülüyor. Cep telefonuyla çektiğim için görüntü net değil, kusura bakmayın ama anlaşılır düzeyde.

Bahsettiğim anormallik bu işte.
Bu iletideki ekleri görmek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.
mehmetturk
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti Sani » 25 Aralık 2012 23:47

Yol bilgisayarınız gayet düzgün çalışıyor. Hız ortalamanız, motor çalışırkenki her hızdan alınır. Yani 0 - 1- 80 - 120 farketmez. Motor çalışıyorsa ortalamaya katılır.
Yakıtınız içinse, ilk 100km boyunca bilgisayar kendi ortalamasını alır, sonrasında zaten 0.1 0.2 değerlerle oynar.
Ortalamanızı almanız için genel olarak minimum 100km yol yapmanız gerekir. Önerilen tam depo ile ölçüm yapılmasıdır.
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti mehmetturk » 26 Aralık 2012 11:29

Sani demiş ki:Yol bilgisayarınız gayet düzgün çalışıyor. Hız ortalamanız, motor çalışırkenki her hızdan alınır. Yani 0 - 1- 80 - 120 farketmez. Motor çalışıyorsa ortalamaya katılır.
Yakıtınız içinse, ilk 100km boyunca bilgisayar kendi ortalamasını alır, sonrasında zaten 0.1 0.2 değerlerle oynar.
Ortalamanızı almanız için genel olarak minimum 100km yol yapmanız gerekir. Önerilen tam depo ile ölçüm yapılmasıdır.

Benim anlamadığım, rölantide çalışırken her 5 saniyede 1 metre azalması yakıt menzilinin... :?:
mehmetturk
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

İleti semih89 » 26 Aralık 2012 11:33

rölantide araç yakıt yakıyor , menzilin azalması da normal. hele araç soğuksa zengin karısımla çalışıcak ve belki 1000-2000 devirde yaktıgı yakıtı yakıcak.
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Sani » 27 Aralık 2012 19:11

mehmetturk demiş ki:
Sani demiş ki:Yol bilgisayarınız gayet düzgün çalışıyor. Hız ortalamanız, motor çalışırkenki her hızdan alınır. Yani 0 - 1- 80 - 120 farketmez. Motor çalışıyorsa ortalamaya katılır.

Benim anlamadığım, rölantide çalışırken her 5 saniyede 1 metre azalması yakıt menzilinin... :?:

Gayet normal. Yeni sıfırlanmış verileri baştan hesaplıyor.
Sani
BİNBAŞI
BİNBAŞI

Marka & Model: 09 Megane3
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 105hp
Kilometre: 0
Yakıt: Opet Eurodiesel
Lastik Markası: Goodyear
İsim ve Şehir: İstanbul

Elektrik & Elektronik

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 177 misafir