Fren Kaliperleri ve Balatalar Sorunu

Araçlarımızın yürür aksamlarına dair herşey; Fren sistemi, lastikler, jant'lar, süspansiyon sistemi, amortisörler vb...

Re: Fren Kaliperleri Sorunu

İleti ibergun » 18 Eylül 2008 14:10

arkadaşlar bunu izmir yaşar yapıyorsa tüm servisler yapar çünkü istenirse servisler tüm bilgilere ulaşabiliyor plakaya bile gerek yok.bişeyleri ispatlamak zorunda değiliz açsınlar sorsunlar servise o kadar.konuyu açtık o kadar çabaladık doğru dürüst teşekkür eden bile olmadı ne yazık ki?

MERAL demiş ki:DEĞİŞEN PARÇALARIN GARANTİSİ VARMI?

tabiki var olmalı..
En son ibergun tarafından, 18 Eylül 2008 14:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
ibergun
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.2 aut.16 v abs
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: ibrahim

Fren Kaliperleri Değişti.

İleti Devrim » 18 Eylül 2008 17:23

Arkadaşlar selam...

Servisten aradılar, bu sabah 8'de gittim.
Aracı lift'le kaldırdılar. Ustadan izin alıp fotoğraflar çektim yine.

Öncelikle öncesi-sonrası foto'larını koydum. Aşağıdakini servise giderken çektim. Bu görünümde neyin ne olduğu belli değil gibi.
[ img ]

Bu foto'da değişen parça farkedilebilir. Ama aşağıdaki diğer fotoğrafları inceleyerek değişen parçayı tanıdıkça daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.
[ img ]

Sağ Kaliper.

Yine mevcut hâli. Sadece lastik söküldü.
Bu arada "anlayabildiğim" kadarıyla fren sisteminde, disk dışında fren cihazı, balatalar, balata yatağı ve kaliper parçalarından oluşuyor.
[ img ]

Bir yandan usta ile konuşurken ara ara çekmeye çalıştım. Bu foto'da işçi çocuk fren cihazını, balata ve yatağını çıkartmıştı.
Söküm işlemini takip edemedim. Şu an kaliperi, diskin arkasındaki sabit yapıdan ayırıyor!.
[ img ]

Fren balatalarımız ve vidalar vs.
[ img ]

Takma işlemini takip etmeye çalıştım. İlk önce yeni kaliperi ilgili yere monte ediyor.
[ img ]

Foto çok net değil. Eleman, balata yatağını yerleştiriyor. Sonra balatayı takacak.
[ img ]

Bu foto'da fren cihazı takılmış. Gerçi bunun adı bu değil, pompalama yapan asıl fren mekaniği işte...
[ img ]

Sağ taraf motesi bitmiş durumda.
[ img ]

Aşağıdaki fotoğrafta renklendirme yaptım merak edenler için: Fren Cihazı, Balatalar ve Balata Yatağı
Aslında balaya yatağı sarı renkte ama tam olmadı tabii ki.
[ img ]

[ img ]

Sol Kaliper.

Değişmemiş hâli.
[ img ]

Tüm parçalar sökülmüş, sadece yeni kaliper takılmış.
[ img ]

Burada da balata yatakları takılmış ve balatalar yerine yerleştiriliyor.
[ img ]

Fren cihazı yerleştiriliyor.
[ img ]

Yine renklendirme yaptım: Fren Cihazı, Balatalar ve Balata Yatağı.
[ img ]

İşlem bitti.
[ img ]

:arrow: Bu işlemlerden sonra usta ile arka bölgelerdeki yollarda dolaştık. Bozuk uzun bir yol vardı, tam bize göre. Yola girdik. Duyduğum sadece aracın akustik-bas tınıları ve torpidoda vs. oynayan şeylerdi. Ve tabii ki süspansiyon sesleri de mevcuttu ama o dipten gelen sinir eden vuruntular yoktu. Hatta usta, iyi duyalım diye düz yolda seyir hâlindeyken aracı stop etti!. :o Tamamen yol gürültüsü vardı araçta ama memnundum... Döndük servise. Bundan sonra kısa servis işlemleri yapıldı; motor sıvılarının seviyelerine bakıldı ve araç yıkandı.

:arrow: Fatura vb. o kağıdı bana göndereceğini söyledi. "Sen test ede dur, ben seni arayacağım" dedi. Buna bağlı olarak İsmail Bey'i de arayacağını söyledi (AII). İsmail Bey bilginize. :) Kaliper değişim süresi kabaca 15-20dk. falan. Hadi tutsun yarım saat. Bu arada showroom'a yeni bir Extreme gelmiş, onunla oynadım ben de... :)

:!: Garantisi devam edip de kaliper sorunu olan arkadaşlar için ben süründürmeden şu bilgileri vereyim:

Normalde total masraf (iki kaliper) 490 TL civarında tutyor. Devam ettiği müddetçe garantiden değişebiliyor. En ufak masraf yok. Fatura gelince, verebileceğim bilgi olursa oradan veririm. Ama gerek yok.
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti AII » 18 Eylül 2008 17:50

Tekrar Teşekkürler devrim bey , şimdi bu iş garantiden haledildi değilmi bize bir mali külfet çıkartmayacaklar
AII
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: CLIOIII 2008
Motor Tipi & Gücü: 1.2. V. Extreme
İsim ve Şehir: İsmail ARKAN/KONYA

İleti Devrim » 18 Eylül 2008 18:01

AII demiş ki:Tekrar Teşekkürler devrim bey , şimdi bu iş garantiden haledildi değilmi bize bir mali külfet çıkartmayacaklar
Hayır İsmail Bey, eğer garantiniz devam ediyorsa, geçerliyse, 1TL. bile çıkmıyor cepten... Yine de (n'olmaz n'olmaz) bir sorun. Ben bugün işlemlere başlarken, "Garanti hususunda sorun yok değil mi?" şeklinde yokladım, %100 garanti olduğu belirtildi.

Bu arada arkadaşlar, yukarıya iki ekleme yaptım. Fren parçalarını renklendirdim, benim gibi merak edenler için...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti AII » 18 Eylül 2008 19:07

Tamam sağol Devrim bey yarın ilk işim servisi aramak olacak inşallah en kısa sürede hallederler işim
İyi akşamlar
AII
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti ibergun » 18 Eylül 2008 20:40

devrim bey teşekkürler size iyi izin vermişler ben fazla çekemedim.inşallah hala daha garantiden mi diye soran olmaz..
ibergun
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.2 aut.16 v abs
İsim ve Şehir: ibrahim

İleti dafkanat » 18 Eylül 2008 20:58

devrim ve ibergun teşekkürler çok iyi bir çalışma olmuş. geçmiş olsun.umarım bizimkilerde değişir.

garanti kapsamında mı peki?

şaka şaka anladık artık tam olarak garantiden olduğunu.

tekrar teşekkürler arkadaşlar.

yaşasın clio III Ailesi
dafkanat
ÜSTEĞMEN
ÜSTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: Benzin+LPG(LR)
Yakıt: Lukoil
Lastik Markası: Michelin Energy Save
İsim ve Şehir: Doğan-UŞAK

İleti Devrim » 18 Eylül 2008 21:08

AII demiş ki:...yarın ilk işim servisi aramak olacak...
Ben dedim, İsmail Bey'i arayayım diye. Erdoğan usta da, sen arama ben arayacağım dedi. Yani yarın siz arayınca cevap/sonuç alamayabilirsiniz. Sanırım beni arayıp, bir sorun olmadığını teyid edip sizi öyle aramak istedi. Zaten tekrar kaliper siparişi verilecek dedi. Yine siz bilirsiniz.

dafkanat demiş ki:...garanti kapsamında mı peki? şaka şaka anladık artık tam olarak garantiden olduğunu...
:lol: İyi geldi akşam akşam. :D

ibergun demiş ki:devrim bey teşekkürler size iyi izin vermişler ben fazla çekemedim...
Valla baştan ustaya dedim. Her bi' şeyin fotoğrafını çekme hastasıyım, izin var mı dedim. Seve seve dedi. Servise bakıma gittiğimde de şeften izin almıştım, o da seve seve demişti... Pinpiriklenseler, bir noktada haklılar; hani bir yamuk durumu bir açık tarafı mı yakalamaya çalışıyor bu adam diye düşünebilirler. O yüzden peşinen çekeceğim diyorum. :)

Geçmiş olsun hepimize. Umarız herkes bu sorunu kısa zamanda halleder...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti AII » 22 Eylül 2008 11:24

Devrim Bey kaliperleri değiştirdikten sonra ses kesildimi son durum nasıl onlar beni aramadılar ben erdoğan ustayı aradım. Senin onları aradığında benim sorun ile ilgileneceklerini söylüyorlar bakalım srunu öteleme taraftarı gibi görülüyorlar hayırlısı beklemedeyim.
AII
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti Devrim » 23 Eylül 2008 12:17

AII demiş ki:Devrim Bey kaliperleri değiştirdikten sonra ses kesildimi son durum nasıl onlar beni aramadılar ben erdoğan ustayı aradım. Senin onları aradığında benim sorun ile ilgileneceklerini söylüyorlar bakalım srunu öteleme taraftarı gibi görülüyorlar hayırlısı beklemedeyim.

İsmail Bey, dün bu iletinizi okudum ama beni rahatsız eden birşey olduğundan yazamadım. Bugün sanki yine sesler geliyor gibi oldu. Detaylı dinleme yapacağım.

Ne (nasıl) yapacağım biliyor musunuz; Az önce araç içi ve bagajda oynama zıplama yapabilecek cisimleri çıkardım. Kaliteli bir pc mikrofonum var. Ara (uzatma) ses kablom da mevcut. İz bırakmayan kağıt yapıştırma bandı ile mikrofonu her seferinde motorun ve yürüyen aksamların çeşitli yerlerine yerleştireceğim. Laptop'ımı da sağ koltuğa koyup birçok defa ses kaydı yapacağım.

Bu şekilde sesin nerelerden geldiğini tespit edebileceğimi umudediyorum... Netice alsam da alamasam da Erdoğan Ustayı arayacağım hemen...

Görüşmek üzere...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti AII » 23 Eylül 2008 12:46

Teşekkür ederim Devrim Bey beni yine bilgilendirirseiz sevinirim. Görüşmek üzere
AII
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

İleti Devrim » 23 Eylül 2008 15:56

Valla doğru olabilir.

Servisteki bir usta, "kaliperlerdeki vida tipinin bu soruna yol açtığını" söylerken, diğer bir usta da balatalardan kaynaklandığını, "yapışkanlı" balatalardan kullanılması gerktiğini söylemişti.

Son iki gündür o tıkırtıları tekrar duyduğumu sanıyorum. Birazdan bazı denemeler yapacağım... Servise tekrar gitmek gerekecek sanırım...

İsmail Bey (AII), eğer yapışkanlı balatalar doğruysa, Seydi Usta bana, "Tıkırtı çok çok rahatsız etmiyorsa, balataların değişim zamanında yenilerini (sorunsuzlarını) takarız" demişti. Tabii ücretiyle. Aklımızda bulunsun. :)
Devrim
Site Admin
Site Admin

ÖncekiSonraki

Yürür Aksamlar & Lastikler

Kimler çevrimiçi