Park Sensörü

Araçlarımızın tüm elektrik ve elektronik donanım ve aksamlarıyla ilgili konular.

Re: Park Sensörü

İleti sezoor » 18 Kasım 2009 23:57

Ben 2007 yılında aracımı aldığımda servisde takmışlardı hediye olarak verdiklerinden dolayı fiyatını bilmiyorum ancak başka marka bir araca arkadaşım dışarıda bir yerde takdırdı oto oka ötüyor benim tavsiyem biraz fazla ver serviste taktır derim karar senin.
sezoor
ER
ER

Marka & Model: Renault Megane III
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dCİ 105 bg
Kilometre: 0
Yakıt: Shell
Lastik Markası: Michelin
İsim ve Şehir: Nebi Unsal / Ankara

İleti kadr35 » 21 Kasım 2009 16:02

arkadaşlar merhaba..bende 170lira ya ekranlı taktırdım..reno servisinde..ön camın sol alt köşesine konsol ile birleştiği yere koydular ekranı...öyle ortada kablo falanda gözükmüyor.ekran mavi renk ve kalan mesafe metre cinsinden yazıyor. sensörlerin ikisini boyadılar..ikisini boyamadılar.. arka tamponda sağ ve soldaki 10-15 cm lik yere parelel iki siyah çıkıntı varya;boyasız olanlar onların en dış kısmına gelecek şekilde sağa ve sola takıldı. bence hem ekran hemde arka taraf çok şık oldu.
kadr35
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Marka & Model: Renault ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 32
Yakıt: petrolofisieurodizel
İsim ve Şehir: kadir-izmir

İleti zengi » 21 Kasım 2009 16:40

kadr35 demiş ki:arkadaşlar merhaba..bende 170lira ya ekranlı taktırdım..reno servisinde..ön camın sol alt köşesine konsol ile birleştiği yere koydular ekranı...öyle ortada kablo falanda gözükmüyor.ekran mavi renk ve kalan mesafe metre cinsinden yazıyor. sensörlerin ikisini boyadılar..ikisini boyamadılar.. arka tamponda sağ ve soldaki 10-15 cm lik yere parelel iki siyah çıkıntı varya;boyasız olanlar onların en dış kısmına gelecek şekilde sağa ve sola takıldı. bence hem ekran hemde arka taraf çok şık oldu.

fotoğrafları varsa görebilirmiyiz
zengi
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ
ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp Aut.
Kilometre: 28000
Yakıt: opet euro dizel
Lastik Markası: dunlop
İsim ve Şehir: Zafer Aydın

İleti kadr35 » 21 Kasım 2009 18:45

kadr35 demiş ki:arkadaşlar merhaba..bende 170lira ya ekranlı taktırdım..reno servisinde..ön camın sol alt köşesine konsol ile birleştiği yere koydular ekranı...öyle ortada kablo falanda gözükmüyor.ekran mavi renk ve kalan mesafe metre cinsinden yazıyor. sensörlerin ikisini boyadılar..ikisini boyamadılar.. arka tamponda sağ ve soldaki 10-15 cm lik yere parelel iki siyah çıkıntı varya;boyasız olanlar onların en dış kısmına gelecek şekilde sağa ve sola takıldı. bence hem ekran hemde arka taraf çok şık oldu.

bu arada boyasız olanları siyah kaşların tam ortasına koymuşlar...tekrar baktım da...yanlışlıkla en dış yazmışım...
kadr35
UZMAN ONBAŞI
UZMAN ONBAŞI

Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 32
Yakıt: petrolofisieurodizel
İsim ve Şehir: kadir-izmir

İleti Devrim » 21 Kasım 2009 21:14

Ürünün temsili fotoğrafını ve marka/modeli hakkında da bilgi veriniz. Çoğu marka yerli üretim ama yine de bilmemizde fayda olur.

Ben de bir hayli araştırıyorum da. Yakında edineceğim...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti semih89 » 22 Kasım 2009 00:17

serviste ben şu modeli taktırdım 180 liraya. geri vites lambasından bir kablo çekip bu ürünün girişne takıyoruz elektriği oradan alıyor yani. takması gerçekten çok kolay böyle 180li rakamlara falan da gerek yok. tampona montaj da çok kolay , zaten dışarıdan alınca plastiği delmek için matkap uçu çıkıyor içinden ve tamponun içinde sensörün takılacağı yerler belli daha önceden .arkadan öne doğru kablo da çok rahat çeikiyor, yanlarda plastik kapakların altına sokarak. eli yatkın bir adam yarım saatte bunu yalar yutar, bakım için servise gittiğinde de bir rica eder gövde rengine boyatır sensörleri iki dakika :) gittigidiyor fiyat 62 http://urun.gittigidiyor.com/CENMAX-370 ... ZZ20884451 kesinlikle kullanması falan çok basit bir süre sonra onsuz olmuyor :) mavi ve turuncu renk seçeneği var. hem ses hem görüntülü. pazarlamacı gibi oldum :D

[ img ]
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Devrim » 22 Kasım 2009 06:21

Hadi bakalım, hayırlı olsun, ben de az önce CenMax LCD-4105 ürününü aldım (görüntüsü aşağıdadır). Renault servisinden de bildiğim bir marka bu zaten...

Aslında 1-2 haftadır sürekli araştırıyorum bu cihazları. Arkadaş! Ne adam gibi çeşit var ne de adam gibi estetiğe sahipler! Çoğu hep aynı üreticinin farklı modelleri veya markaları. Hepsinin ekranı aynı; Led'li olanların tipi aynı ama farklı isimlere sahipler. LCD olanların da LCD ekran tipi ve düzeni hemen hemen aynı. Yani sırf ekranını tipini beğenemediğim için almadım bir süre. Yani şu kadar birikimimle iddia ediyorum ki, bu sektör içinde üretici bir firmada çalışıyor olsam inanın, günümüz araçlarına (iç döşemelere) çok daha uyumlu, çok daha şık bir ekran tasarlardım. Yok abi adam gibi bir tasarım!...

Az kalsın ekransız, sadece bi-bip'li bir model alıverecektim ki Semih Gittigidiyor'u soktu aklıma. Verdiği adresteki ürün satılmış. Ben de 4105 modelini aldım. Gittigidiyor da bana 5 lira indirim yaptı (hediye çeki vb. bir uygulama sanırım). Yani cihaz 100 liraya geliyor bakalım.

Montajını kendim yapmaya çalışarak fotoğraflı anlatım yapacağım arkadaşlar, paylaşırım sizlerle.

Görüşmek üzere...

[ img ]
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti semih89 » 22 Kasım 2009 10:56

Montajı çok basit abi hayırlı olsun , olmazsa müsait olunca benimkinin bağlantı resimlerini çeker koyarım.ben böyle şeylerde biraz da basitliği seviyorum ekrana bakıyorum kaç cm kaldı ne taraftan tamam bu bilgi bana yetiyor :) seninki de aynı model okudum kadarıyla bir farkı yok özellik olarak daha iyi böyle. 20.den sonra P harfi çıkıyor , pyi görünce durma ama daha bi 20cmin var :)
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti Devrim » 22 Kasım 2009 18:34

semih89 demiş ki:Montajı çok basit abi hayırlı olsun , olmazsa müsait olunca benimkinin bağlantı resimlerini çeker koyarım.ben böyle şeylerde biraz da basitliği seviyorum ekrana bakıyorum kaç cm kaldı ne taraftan tamam bu bilgi bana yetiyor :) seninki de aynı model okudum kadarıyla bir farkı yok özellik olarak daha iyi böyle. 20.den sonra P harfi çıkıyor , pyi görünce durma ama daha bi 20cmin var :)

Tamamdır Semih, çok teşekkürler. :)

Hemen şu hafta gelirse, montaj anlatımını seve seve yaparım ben de. İş çıktı işte ne güzel. :mrgreen:
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti Bayram » 22 Kasım 2009 22:25

Devrim demiş ki:Hadi bakalım, hayırlı olsun, ben de az önce CenMax LCD-4105 ürününü aldım (görüntüsü aşağıdadır). Renault servisinden de bildiğim bir marka bu zaten...

Aslında 1-2 haftadır sürekli araştırıyorum bu cihazları. Arkadaş! Ne adam gibi çeşit var ne de adam gibi estetiğe sahipler! Çoğu hep aynı üreticinin farklı modelleri veya markaları. Hepsinin ekranı aynı; Led'li olanların tipi aynı ama farklı isimlere sahipler. LCD olanların da LCD ekran tipi ve düzeni hemen hemen aynı. Yani sırf ekranını tipini beğenemediğim için almadım bir süre. Yani şu kadar birikimimle iddia ediyorum ki, bu sektör içinde üretici bir firmada çalışıyor olsam inanın, günümüz araçlarına (iç döşemelere) çok daha uyumlu, çok daha şık bir ekran tasarlardım. Yok abi adam gibi bir tasarım!...

Az kalsın ekransız, sadece bi-bip'li bir model alıverecektim ki Semih Gittigidiyor'u soktu aklıma. Verdiği adresteki ürün satılmış. Ben de 4105 modelini aldım. Gittigidiyor da bana 5 lira indirim yaptı (hediye çeki vb. bir uygulama sanırım). Yani cihaz 100 liraya geliyor bakalım.

Montajını kendim yapmaya çalışarak fotoğraflı anlatım yapacağım arkadaşlar, paylaşırım sizlerle.

Görüşmek üzere...

[ img ]

Devrim hocam en baştan beri aynı şeyi düşünüyorum
Satsan şu aracıda aynısının paketli halini alsan sana daha ucuza patlardı
Tabi o zamanda senin bu tecrübelerinden faydalanamazdık o ayrı bir konu
Bayram
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: Artık yok
Motor Tipi & Gücü: 1.2 75BG
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: İstanbul

İleti Devrim » 23 Kasım 2009 01:13

Bayram demiş ki:Devrim hocam en baştan beri aynı şeyi düşünüyorum Satsan şu aracıda aynısının paketli halini alsan sana daha ucuza patlardı Tabi o zamanda senin bu tecrübelerinden faydalanamazdık o ayrı bir konu
:D Sağolasın Bayram. Ama haklısın, baştan alaydık Exp veya Dyn modeli, güzel olurdu. :)

erim demiş ki:devrimcim hayırlı olsun, montaj yaparken dikkat etmen gereken tek şey ota boka ötmemesi için sensörlerin aşağıya bakmaması gerekiyor. Yoksa asfaltı da engel sanıyor :) tam dik olmalı.. bir de sensörlerin yuvarlağında bir hafif çıkıntı vardır.. O çıkıntı yukarıda kalaak şekilde montajlaman gerekiyor.. Bunlar ultrasound ile çalıştığı için yukarıya doğru sesin gitmesini engelliyor böylelikle yukardaki engelleri görmemiş oluyor...
Erim çok teşekkürler. Evet bu noktalara dikkat edeceğim. Daha önce de başka arkadaşların tecrübelerini de edindim. Cihaz gelsin bakalım, umarım sorunsuz montaj yaparım...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Parkmatic Park Sensörü

İleti Devrim » 25 Kasım 2009 23:06

Selam...

Benim Parkmatic geldi. Kullanmakta olan arkadaşlar zaten biliyorlardır ama elinde mevcut olmayan arkadaşlar için ufak bir anlatım yapayım.
Zira, illâ yapmam lazım çünkü yeni geldi. :D

Parkmatic'in mesafe algılama cihazlarının, LE (Led), LCD (Lcd ekran), BZ (Buzzer-Sesli), TFT (Kamera+ekranlı) ve diğer (kablosuz vb.) bazı modelleri mevcut. Benim edindiğim, LCD 4105 modeli. Bir alt modeli olan 3705'ten farkı ekran dizaynı. Bendekinin üst modelinde ön tampon için algılayıcılar mevcut... Daha fazla bilgi için: Parkmatic.com

Parkmatic LCD 4105

[ img ]
[ img ]
[ img ]
Ürünün kutusu ve içeriği yukarıdaki gibidir.

Kutuda; ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi), 4 adet algılayıcı (çoğu kaynak 'sensör' veya 'göz' diyor) ve kabloları, güç kablosu, monte aparatları, matkap ucu, kare ve üçgen çift taraflı bant, LCD ekran ve kablosu, kablo sabitleme aparatları, garanti belgesi ve bilgilendirme kağıtları bulunmaktadır. Güç kablosu geri vites lamba soketine bağlanıyor ve geri vites lambasının yanmasıyla cihaz çalışır duruma geçiyor.

[ img ]
Ürünün LCD ekranı öyle internette görüldüğü kadar büyük değil. Ölçeklendirilebilmesi için aracımızın anahtarıyla beraber görülmektedir.

[ img ]
ECU'nun alt tarafındaki basit bağlantı şeması.

[ img ]
ECU'nun arkasındaki tüm soket girişleri; Dört adet algılayıcı, ekran, hoparlör ve güç girişleri. Bu LCD modellerde ayrı hoparlör yok. Gerekli ses verici, ekranın içinde bulunmaktadır.

ECU'nun arkasındaki takılı kablolar ise son kademe ayarı için. Normalde bu cihaz en yakın 22 santimi ölçebiliyor ve size "dur" diyor. Çünkü daha yakını kör ve güvensiz bölge. Bu kablolar sayesinde "en yakın" mesafeyi, yani sınır çizgisini 50 ya da 70 santime çıkartabiliyorsunuz. Bu özellik, aracının arkasında yedek lastik, bisikletlik vb. (çıkıntı yapacak) harici aksesuar taşıyanlar için düşünülmüş. Gerçi bizim araçlarda bu tip aparatlar kullanamıyoruz. Ama yine de 22 santimi çok kısa bulanlar ve dur uyarısını 50 santimde almak isteyenler mavi kabloyu kesebilir. Kahverengi kablonun kesilmesiyle cihaz "en yakın mesafe"yi 70 santim olarak kabul edecektir (İkisi birden kesilirse kaç santim olacağı veya cihazın nasıl davranacağı belirtilmemiş). Ayrıca emin değilim ama yanlış yorumlamadıysam, etiketli diğer kablonun toprak olarak bağlanması durumunda algılayıcıların gördüğü dikey açının düşürülebileceği gibi bir ibare söz konusu. İşe yarar bir kullanım şekli vardır mutlaka...

[ img ]
Yukarıda bir algılayıcı ve bağlı olduğu kablo görünüyor. Bu sayede bir algılayıcının bozulması durumunda değiştirmek kolay. Görülen soket, eski Nokia şarj cihazlarının ucuna çok benziyor.

[ img ]
Bu da tampona gerekli delikleri açmak için ürünle beraber gelen matkap ucu.

Bu arada, :D Aklıma şöyle bir fikir geldi. Ama sadece geldi... :)

[ img ]

LCD ekranı (ki gördünüz, oldukça ufak), kilometre göstergelerinin ortasındaki boş alana "gömmeyi" düşündüm. Yukarıdaki fotoğrafta, sol elimdeki çerçevenin ortasına uygun dikdörtgen şekli "açıp" yerleştirebilir miyim diye tasarlıyorum. O bölgenin altında gerekli boşluk mevcut. Ekranın içinde bir de minik hoparlör var. Artık onu da bir yere konumlandıracağım.

Aşağıda, Parkmatic'in ekranı görülüyor:
[ img ]
[ img ]

Fakat bir yandan da şunu düşünüyorum. Bu geçici bir alet. İlerde arızalanır bozulur vs. birşey olur. Çıkartınca orası kötü görünür tabii ki. Ama ne bileyim yine de yapsam mı ki diye düşündüm ve heyecanlandım. :D Kablonun geçeceği yerleri bile hesap etmiştim... Kararsızım. :D

Ekranın nereye konulacağı ayrı bir konu olarak dursun, ben doğal olarak bu ürünü hemen monte etmek istiyorum fakat üniversitedeki bizim bölüm yeni binasına taşınıyor. 24 adet konsol, 2 adet de kuyruklu piyanoyu taşıyacağız bir firma yardımıyla. Koordinatör olarak tüm bayram o işlerle uğraşacağım. Fırsat bulabilirsem haftasonu uğraşmak istiyorum bununla.

Henüz fizibilite yapmadım fakat (1) ECU'yu konumlanacağı yer, (2) tampondan gelen kabloların araç için nereden geçeceği, (3) ECU'den ekrana giden kablonun nereye döşeneceği ve (4) algılayıcıların tampona kaçar santim aralıklarla yerleştirileceği gibi konularda henüz kafa yoramadım. Ama bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Yarın vakit olursa bir bakayım aracın sağına soluna. Belki kolları sıyırıveririm. :)

Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti semih89 » 26 Kasım 2009 01:02

1- ECU benım araçta arkada stopların arkasındaki kapakların içinde kondu, clio da öyle biryer var mı hatırlamıyorum sanırım vardı.
2-tampondan gelen kabloları iyice bu cırt dedikleri straplarla birbirine bağladıktan sonra tek ucu stopların oraya yakın biryerden tamponun altından çok rahatlıkla içeri alabilirsin.
3- tampondan gelen kablolar yine o dediğim yerlerden geçip koltuğun yanından yan alt kısımdaki plastiklerin altına döşenicek elle falan bile sokabilirsin hiç öyle söküp takıp macera arama :)
4-benim araçta bu sensörlerin gelmesi gerekenler daha önceden belliydi, yani orjinal tampondan bunu düşünüp yerlerini çizmişler, seninkinde de vardır diye düşünüyorum. nereye gelmeceği yoksa bile gözkararı ayarlıcaksın, tamponun en uç noktasına konur mantıken.
semih89
YARBAY
YARBAY

İleti Devrim » 26 Kasım 2009 01:31

Teşekkürler Semih.

Evet, "söküp takıp macera yapmayayım" dediğin gibi. :D

Ben ECU'yu en azından bagaj bölgesine almaya çalışacağım. Belki döşemenin içine. Çünkü aşırı soğuklardan etkilenmesini istemem. En azından mümkün olduğunca koruyayım...
Bahsettiğin stop'ların oradaki yeri inceleyeyim yarın. Ayrıca tamponu da inceleyeceğim. Bahsettğin "yerler" içerden mi görülüyor? Zira dışarısı dümdüz biliyorsun.

:!: Bu arada aklıma geldi, arka tamponu indirmek gerekmiyor mu?
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti semih89 » 26 Kasım 2009 02:24

[ img ]
[ img ]
[ img ]

gibi bişey :) baktım da sizin araçlarda arkada bahsettiğim kapaklar yok.

[ img ]

bak mesela benim aracın arkasında sağ ve solda kapaklar var stopların arkasında. oralar hem bez falan koymak için işe yarıyo, hem işte o beyni oraya koyduk. arka tamponu sökmek ön tampondan çok daha kolay. o kabloları çekip işte monte ettikten sonra tek biryerde topla ve şöför tarafından stoplara yakın biryerden kabloyu geçir ama contanın altından geçir tabi. sonra onu resimlerde kesik çizgiyle çizdiğim gibi oralaradn artık nereler uygunsa içeri kadar taşı.
semih89
YARBAY
YARBAY

ÖncekiSonraki

Elektrik & Elektronik

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir