Ben bu yazıyı hazırladım ama iş yerimde biraz hızlı olmak zorunda oldu. Bulduğum bu resimlerde ufak tefek farklılıklar olabilir. Aşağıdaki ekranların sıralaması aracımızda bana karışık ve anlamsız geliyor açıkçası. Ben bana mantıklı gelen sırayla dizdim aşağıya. Neyse, umarım işe yarar. Bu arada aşağıdaki görünümler Authentique tipi gösterge içindir...
- Genel kilometre göstergesi:
- Bu rakam, aracın genel kilometresini gösterir. Kullanıcı tarafından sıfırlanamaz. (Benim göstergede ondalık tarafı bulunmuyor.)
- Günlük kilometre göstergesi:
- Sıfırlanabilir serbest kilometre sayacıdır. Diğer sayfalardaki değerlerden bağımsız olarak mesafe ölçümü için kullanılabilir.
- Katedilen mesafe:
- Son sıfırlamadan bu yana katedilen mesafeyi gösterir. Ekrandaki pim işareti, "son sıfırlama"yı temsil eder. Sıfırlama, yol bilgisayarı butonlarının ikisine birden 2 saniye veya daha fazla basarak gerçekleştirilir. Sıfırlama yapıldığında bu ve aşağıdaki -Harcanan litre, Yakıt ortalaması, Mevcut yakıtla gidilebilecek mesafe ve Hız ortalaması- ekranlarındaki bilgiler de sıfırlanır!.
- Harcanan litre:
- Son sıfırlamadan bu yana litre cinsinden tüketilen yakıt miktarıdır.
- Yakıt ortalaması:
- Bilgisayarın, son sıfırlamadan bu yana elde ettiği verilere dayanarak verdiği litre cinsinden 100 kilometrede tüketebilinecek yakıt ortalamasıdır. Fakat bu değer, net değildir. Seyir esnasında sürekli değişen sürüş tarzı sebebiyle ortalamaya yansıyan rakamın sapması çok fazla olacaktır. Bu ancak yakın/tahmini bir değerdir. Sıfırlama akabindeki 400 metre boyunca bir değer verilmemektedir.
- Mevcut yakıtla gidilebilecek mesafe:
- Depodaki mevcut yakıt ile katedilebilecek kilometre cinsinden mesafe bilgisidir. Bu sayı seyir esnasındaki kullanım tipine göre hızlı değişiklik gösterebilir. Depoda yakıt azaldığında, "biip" uyarı sesinden bir süre sonra ekrandaki değer kaybolur.
- Hız ortalaması:
- Son sıfırlamadan bu zamana olan süre içinde yapılan hız ortalamasıdır. Araç stop hâlindeyken bile sayım sürmektedir ve değer düşmektedir.
- Anlık ortalama:
- Bu ekranın diğerleriyle bir bağlantısı yoktur. O saniye içinde tüketilen yakıt debisine göre, aracın 100 kilometrede tüketeceği yakıt miktarıdır. Çok değişkendir ve sıfırlanma özelliği yoktur. Ancak cut-off durumunda 0.0 değeri ile karşılaşılır.
- Servise kalan mesafe:
- Bu sayfa, aracın yıllık bakımı (servis) için kalan mesafeyi kilometre cinsinden gösterir. Son 1500 kilometreye girildiğinde göstergedeki servis ışığı (ingiliz anahtarı ikonu) yanar. Bu sayacın servis yetkilisi tarafından sıfırlanması tavsiye edilir. Fakat kullanıcı isterse, yol bilgisayarı tuşlarından birine 10-15 saniye boyunca basılı tutarak sıfırlamayı gerçekleştirebilir. (Bu resimde de ingiliz anahtarı görülüyor fakat 2009'a kadar üretilen Clio III'lerde görünen ikon bir kab (kova/leğen) şeklindedir.)
- Hız limitleme/Criuse Control:
- Bu sayfa, direksiyon üzerindeki butonlarla yapılan limitleme veya otomatik sürüş değerini gösterir.
- Yağ Seviyesi:
- Kontak açıldığında veya sadece yol bilgisayarı devreye sokulduğunda, ekranda oiL oK yazısı belirdiği anda, yol bilgisayarı tuşlarını basıldığında aşağıdaki ekran görünür. Tüm hanelerin sıfır rakamıyla dolu olması, yağ seviyesinin tam olduğunu gösterir. Seviye azaldıkça yer sıfır rakamı yerinde bir alt çizgi (_) görünür. İlk başta beliren "oiL oK" ifadesi veya bu ekrandaki bilgiler, yağın kalitesini değil sadece seviyesini gösterir. Bu yüzden servis, her ihtimale karşı yağ seviyesinin motor bölümündeki kontrol çubuğu aracılığıyla kontrol edilmesini tavsiye eder.