Arkadaşlar;
Kasko mevzuatlarını (konu isimlerini değiştirerek sınıfladım; Kasko Konuları (tarih) şeklinde) bilginize...
Bu konuya birden ilgi göstermemin sebebi, bu seneye maddi olarak dar girmemden ötürü, Kasım 2009'da biten kasko ve zorunlu trafik sigortalarımı yaptıramamış, ancak daha yeni yaptırabiliyor olmamdır. :) Gerçi zorunlu trafik sigortasını az ceza ile yaptırdım Aralık 2009'da. Kasko'yu ise bugün yaptırabildim.
Asıl yazacağım şey de kasko ile ilgili.
Öncelikle -açıkçası benim bilgisizliğim olabilir- bugün öğrendim ki Kasko'nuz bittiği tarih akabinde 30 ilâ 45 gün içerisinde yaptırmazsanız poliçe ölüyor. Öldükten sonra Kasko yaptırmak isterseniz sıfırdan poliçe düzenliyorlar. Bu da bizim için zarar demektir. Bunu bu forumda belki bir arkadaşım yazmış olabilir. Kaçırmışımdır falan ama bunu hiç bir sigortacı söylemedi bana. Bugün AKSigorta'dan duydum. Hatta bazı kimselere sordum, onlar da bilmiyorlarmış. Ha, gerçi sigortacıların haklılık payı yok değil. Kasko'm bitsin, 8 ay sonra keyfime göre kasko yaptırayım ama hasarsızlığım olsun. Bu da doğru bir mantık sayılmaz. Ama gerçekten hasarım yoksa geçmişteki onca parayı boşa mı verdim ben?... Neyse artık...
Bugün olan biten şudur:
- Önce AKSİGORTA'ya gittim. Kasko'mun ta Kasım 2009'da bittiğini, akabindeki 45 gün içinde de poliçemin öldüğünü (rahmet) dolayısıyla tekrar dosya hazırlayacaklarını belirttiler. Fiyat aldım, 800+ TL. çıktı. Oysa zamanında (Kasim 2009'da) tekrar yaptırmış olsaydım 600 küsür olacakmış. Hoş, bir önceki sene 400+ TL.'ye yaptırmıştım. Artacak mıydı bilmem...
- Ardından az ilerdeki AViVA'ya uğradım. Doğal olarak beni yeni müşteri ilân etti. "Hasarsızlık yapamıyorum. Çünkü son poliçeden bu yana ~5 ay geçmiş" dedi ama 620 TL. tutar çıkarttı bana. Teşekkür edip ayrıldık.
- AXA'ya uğradık, 1000+ TL. üzerinde fiyat verdiler. Gözlerimiz doldu ve ayrıldık. :)
- Son olarak, son anda gördüğümüz ANADOLU SİGORTA'da durduk. Normalde onlar da 1000+ TL. dediler. Ama diğer şirketlerden farklı olarak "hasarsızlık süreleri" 180 gün imiş. Yani 6 ay. Bu sebeple 802 TL. şeklinde tutar verdiler.
En düşük fiyatı AVİVA vermesine rağmen bir daha düşünmedim. AKSigorta ile Anadolu S. aynı rakamda olmasına rağmen, bazı şartlarından dolayı Anadolu Sigorta'ya kaskoyu yaptırdım.
Benim tarihçe şöyle oldu:
2007-2008 AXA; 854.06 TL.
2008-2009 AKSigorta; 433.80 TL.
2010- ... Anadolu S.; 802 TL.
Özetle; Kasko'nuzu devam ettirecekseniz, kasko bitiminden sonra limiti aşmadan yaptırınız...