az önce sorunu çözdüm.
bir önceki cevapta da yazdığım gibi nasılsa kaybedecek bir şey yok dedim ve öğleden sonra silecek motorunu çıkarıp içini açtım. daha önce merak edip açan vardır muhakkak ama ben de bahsetmeden geçemeyeceğim. motorda bobinlerin olduğu ana motor bölümü, buna bağlı olan çarklı ve metal plakalı bölüm ve frezelerin olduğu silecek kolu bölümü var.
bobinlerin olduğu siyah olan bölümü açamadım, çekomastik türünden bir parça conta görevini görüyor, yapışmış. zaten sorun orada da değilmiş.
açtığım siyah bir parça var, tırnaklarını kaldırıp contasını da sökünce içinde çarklar ve büyük çarkın üstünde küçük bir metal plaka gördüm. kapak görevi gören bu siyah parçanın iç tarafında da o metal plakaya temas eden metal ayaklar var. tüm sorun burada. (muhtemelen) tahliye tıkanınca ıslanan bu metal parçalar oksitlenmiş ve görev yapmaz hale gelmiş. bu metal plakayı ve ona deyip akım geçirmesi gereken ayakları zımparalayıp balata temizleyici ile temizledim. bütün olay bu.
silecek normal çalışıyor şimdi.
bir iş başarabilmenin verdiği hazzın yanında en az 150 liradan kurtarmış olmak da sevindirdi beni çok.
parçanın motor ve çarklı bölümü:
[ img ]bahsettiğim siyah kapak ve tırnağı, okla gösterdiğim tırnaktan 4 tane var.
[ img ]kapağın çıkmış hali ve iç kısmı:
[ img ]bahsettiğim metal plaka. üzerinde oklarla gösterdiğim koyu renk iki çizgi paslanan kısım. zımparaladığım yer bu. bakır rengine dönüşene kadar zımparaladım.
[ img ]az önceki plakaya temas etmesi gereken ayaklar da bunlar. çark dönüyor ve bu ayaklar da plak iğnesi gibi çarkın üstündeki rayda gidiyor. metal plakadan elektrik alıyor, ama paslanınca akım geçmiyor. çalışma prensibinde anlayamadığım şey ise çarkta neden sadece bir kısmın metal olduğu. fasıla ile ilgili herhalde.
[ img ]resim çekme konusunda çok başarılı olamadım çünkü 1.3m eski telefonumla çektim resimleri, her aşamayı da çekemedim, bazılarını unuttum, bazılarında da ellerim çok kirlenmişti artık.
ayrıca dikkatimi başka bir şey çekti, motorun üzerinde 2 etiket var, birinde made in france, diğerinde de made in turkey yazıyor. hangisine inanacaz bilemedim :)