barracuda demiş ki:arkadaşlar bu plakalar mühürsüz .. zaten mühürsüz plakayı 20-25 e basıyorlar heryerde ..mühürsüz bastırıpta polisle uğraşmaya deymez..
Merhaba.
En sonki araç yıkatmamda yine boyada sökülmeler olunca canım sıkıldı, kendim boyamaya karar verdim. Yani bir nevi "Abi hasta mısın işin gücün yok mu?" işi. :) Ama güzel bir haftasonu meşgalesi oldu. Böylelikle iki adet çakma APP plaka yaptım kendime. Gerçi bunu zaten yapan çok. Ben de onlara katıldım. Ama bu şekilde bile plakada Avrupa standardını yakalamak mümkün değil. Sağolsun devlet gelişen beğeni düzeyine cevap vermiyor diye düşünüyorum. Günümüzde çeşit çeşit çok güzel plakalar var. Tarfik halâ 80'lerdeki plaka tipini ve font'unu kullanıyor. APP plaka yaptırıyorsunuz mühür bastırana kadar canınız çıkıyor falan. Ne zaman bu işi kolaylaştıracaklar bilinmez...
Neyse. Kısacası dediğim gibi en azından hobi çerçevesinde hafta sonu eğlencesi oldu. ;) (Boyayacak bir şey buldum yine yani!)
Temizleme & Boyama:
İlk önce (varsa) plakadaki yamuklukları düzelttim. Sonra da bir güzel yıkadım, kuruladım. Neminin de gitmesini bekledim.
İlk işim çerçeveyi silmek olacağından çerçevenin hemen içine (1 milimetre aralık bırakarak) kağıt bandı döşedim.
[ img ]
Tiner kutusunun ağzını sürekli açık tutmamak için, malzemeler fotoğrafında görülen (aslında mum altlığı olan) siyah kaba bir miktar döktüm, bittikçe yeniledim.
İşaret parmağımı içine geçirdiğim bezi, tinere batırarak (bol tiner kullanmak lazım), plakanın çerçevesindeki boyayı çıkardım. Tek cümleyle basit gibi görünüyor ama işin incelikleri varmış, biraz hafife almışım. Tinerle boya çıkartmak, sürekli tekrarlanan bir işlem. Boya çıkmıyormuş gibi görünse de -boyanın kalınlığına bağlı olarak- kendini kat ve kat bırakıyor. Tinerli bez ile sadece 3-4 defa üzerinden geçince bez simsiyah oluyor. Bezin başka bir temiz tarafını tinere bulayıp tekrar yapmak gerekiyor. Bu şekilde sık tekrarlanan bir işlem. Sürekli olarak bezin temiz bölgelerine geçerek işlemi tekrarlamak gerekiyor. Eğer beze nüfuz eden boyaya rağmen aynı şekilde devam ederseniz, o iş artık zımparaya dönüyor.
Çerçevedeki boya çıktıktan sonra kağıt bandı söküp attım.
Gerek çerçevenin gerekse rakam-harflerin kabartısı köşelerini temizlemek için ya da bazen geniş alana yayılmış boyayı almak için (aşağıdaki örnek gibi) bazen bir vidayı, bazen tükenmez kalemi, bazen de bir tornavidayı bezin içine alarak tinere batırdım. Geniş ağızlı tornavidayı spatula gibi kullandığım oldu. Çerçeve köşelerini temizlerken özellikle vidanın kafa çevresi çok işime yaradı. Tam iç köşelerde ise tükenmez kalem ucunu kullandım.
Hemen şu konuda uyarayım: Metal plakalarımızın üzerinde bir film kaplı. Plakanın parlamasını sağlayan forsfor da bu film dahilinde. Tinerin etkisiyle soldaki mavi etiketin çıkmasından endişe ettim. Ama o mavi alan filme işli olduğundan boya gibi çıkmadı neyse ki. Fakat yine de tiner, üzerinde çok durulduğunda veya eşelendiğinde filmi yumuşatıyor ve soymaya başlıyor. Benim plaka zaten plakalıktan ötürü (takar çıkarırken) zedelenmiş. Fotoğraflarda net görülmüyor ama sağı solu çizik veya noktalar var. Bir de tiner işin içine girince kötü olacaktı. Dikkatli davranmak gerek. Sürekli aynı yerde çalışmayın. Bir bölge inat etmeye başlarsa, beze daha fazla tiner yedirerek uğraşın. Olmuyorsa kurumaya bırakın, siz başka bir yere geçin... (Bu arada saatler 1 saat geri alındı.)
[ img ]
Boyamaya gelince... Harf ve rakamları çıkartmakla uğraşmadım, üzerlerinden geçtim. 4 numara sulu boya fırçasıyla kabaca boyadım. Daha sonra 0 numarayla kenar ve (4, A ve 9 gibi harflerin) iç kısımlarını dikkatlice boyadım. Taşırmaktan çekinmedim. Bu arada, bilginiz veya tecrübeniz yoksa boyaya nasıl hükmedeceğiniz sizin adaptasyonunuza bakıyor. Her fırçada bir şey öğreniyorsunuz. Fırçaya ne kadar boya alacağınızı veya ne kadarını boya kutusunun kenarıyla bırakacağınızı ve fırçayı nasıl kullanacağınızı... Herkes kendi stilini uygulayacaktır. Boyanın, harflerin bombesinden aşağı bir miktar kayacağını hesap ederek boyadım. Fazla yayılan boyaları da yine tinerli bezle kolayca aldım. Fakat böyle dar alanda parmağınızı bezin içine sıkıştırarak alamıyoruz boyayı. Ben, tinerli bezin içine önce (yukarıdaki vida gibi) 4 numara fırçanın arka kısmını koyarak gerdirdim ve harflerin kenarlarını düzledim. Fırçanın arka uç kalınlığı çok idealdi. Sonraki adımda ise daha ince işçilik için bu kez bezin içine tükenmez kalemi koyarak tekrar geçtim. Tükenmez kalem ucu daha ince ve yuvarlak olduğundan daha temiz bir iş çıktı.
Son olarak da sağda solda kalmış boya lekeleri ve artıklarını temizledim.
Aslında, temiz çalışma bakımından asıl istediğim gibi olmadı bu iş. Dediğim gibi fotoğraflarda detaylar kayboluyor. Ha, normal mesafeden bakınca mükemmel görünüyor ama çömelip yakından baktığınızda "Kim yaptı la bunu!" durumu belli oluyor. :mrgreen:
Aşağıda ön plakanın eski ve son hâli görülüyor:
[ img ]
[ img ]
Ve arka plakanın eski ve son hâli:
[ img ]
[ img ]
Araca Monte:
Öncelikle araç üzerindeki plakalıkları çöpe attım. Plakalıkları tutturmak için tamponlarımızda bulunan vida delikleri, aşağıda görüldüğü üzere benim araçta çıkıntı şeklinde kalmışlar. Bu yüzden bıçak yardımıyla onları aldım ve düzledim.
[ img ]
Plakalığı atınca ortaya çıkan bölge herhalde aracımızın en pis yerlerinden biri. Böcek, sinek, kir, toz, çamur, ne ararsanız var. Üstüpüye biraz araç şampuanı, biraz da su damlatarak güzeelce temizledim.
[ img ]
Çift taraflı bantları bol şekilde plakanın arkasındaki boşluklara yapıştırdım. Tampona yapışacak yüzlerindeki naylonu sıyırmadan önce, plakayı tampona koyarak hafif eğim kazandırdım. Zira, boyama için plakayı evde dümdüz etmiştim. Ön tamponumuz hafif eğimli. Plakanın hızlı ve sağlam yapışması için aynı eğimi kazandırmak faydalı olacaktır. Bu işlem de bitince bandın yapışacak taraftaki naylonlarını söktüm.
[ img ]
Ben ek olarak silikon da sıktım. Bunu yapmayanlar var ve sorun yaşamamışlar. Benimki ek bir önlem. Yalnız bu noktada komik bir senaryo gelişti. Ben aracın yanına inmeye hazırlanırken, silikon tabancasını pirize taktım, ısınadursun diye. Aşağıdaki işlemleri yaparken tabanca iyice kızdı. Plakaya bantları yapıştırdıktan ve tampon şeklini kazandırdıktan sonra eve çıkıp tabancayı aldım. Fena kızmış alet hemen soğumuyor. Aracın koltuğunda hızlı şekilde plakanın uygun yerlerine silikonu sıktım. Hemen her tarafa kabaca silikon yığdım. Amacım tabancanın içindeki tüm plastik bloğu boşaltmaktı ama ilk sıktığım yerdeki plastiğin donmaya başladığını görünce bıraktım.
[ img ]
Plakayı alıp hemen tampona yapıştırdım. İki elimle dört ayrı noktadan basınç uygulayarak bir süre bekledim. Bunu yaptığımda 16:30 sularıydı. Az önce (22:30) kontrol ettim, son derece sağlam olmuş. Ola ki plakayı çıkartmak gerekirse yamuk yumuk olacağı kesin... :mrgreen:
[ img ]
Arka plakayı yapıştıramadım, kurumadı. Yarın da onun fotoğrafını çekerim...
Bu çalışmada öyle uyarı yapacağım pek bir şey yok. Kendi kendinize plânlayarak yaparsınız ben yaptıktan sonra... Sadece havadar bir yerde çalışın derim. Balkon gibi yerler çok ideal. Boya kokusu neyse de tiner çok hızlı uçan ve kokusu sert olan bir kimyasal. Tiner tenekesini ve kabını kendimden uzak tutarak çalıştım saatlerce. Bir sorun olmadı (yorgunluk, baş ağrısı vs.vs.). Ama yine de maske gibi bir ürün tavsiye ederim. Ayrıca doğal olarak eliniz parmaklarınız boya ve tinere bulanıyor. Benim aklıma gelmedi ama ameliyat eldiveni kullanabilirsiniz. Fakat bu tiner öyle lanet birşey ki plastiğe bile zarar verebliyor. Eldivene ne yapar bilemiyorum. Benim baş ve işaret parmağım biraz tahriş oldu. Deri çatlaklarına yerleşen boyalar için mecburen tinerle son kez oğuşturup bol sabunla yıkadım ve düzenli kremliyorum...
Bunlar dışında en başta dediğim gibi tamamen boş vakit işi. Ya da 40-50 liraya APP plaka yaptırılabilir... ;)
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 63 misafir