APP Plakalar

?

APP Plakalar

İleti Oguz » 16 Ağustos 2008 12:21

App plakalar...

[ img ]
Oguz
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Re: APP PLAKA

İleti barracuda » 18 Ağustos 2008 08:13

arkadaşlar bu plakalar mühürsüz .. zaten mühürsüz plakayı 20-25 e basıyorlar heryerde ..mühürsüz bastırıpta polisle uğraşmaya deymez..
orjinaller bagajda olsa bile kıllık yapıyor polis. :( :(
barracuda
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 3k
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: erhan / istanbul

İleti Oguz » 20 Ağustos 2008 16:46

barracuda demiş ki:arkadaşlar bu plakalar mühürsüz .. zaten mühürsüz plakayı 20-25 e basıyorlar heryerde ..mühürsüz bastırıpta polisle uğraşmaya deymez..

bunlar örnek zaten de yani istanbulda kim hangi polis dıkkat edıyor yaa hem kolayı da var merak etme plakayı kesip yapan o plakaya ufak ufak muhur gorunumu verebilir.ben bıle yaparım uğraştıktan sonr maksat bakınce kabarıklık gozuksun. gerçi muhurle iş bitmiyor. plakanın uzerınde normalde bayrak var ışıkta belli olan cinsten muhurden daha onemli
Oguz
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

İleti barracuda » 23 Eylül 2008 14:43

evet muratın plaka gerçekten çok tatlı.. ay başında bende belki app yaptırıcam inşallah
barracuda
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Motor Tipi & Gücü: 1.5dci 3k
İsim ve Şehir: erhan / istanbul

ÇAKMA APP

İleti Devrim » 25 Ekim 2009 22:53

Merhaba.

En sonki araç yıkatmamda yine boyada sökülmeler olunca canım sıkıldı, kendim boyamaya karar verdim. Yani bir nevi "Abi hasta mısın işin gücün yok mu?" işi. :) Ama güzel bir haftasonu meşgalesi oldu. Böylelikle iki adet çakma APP plaka yaptım kendime. Gerçi bunu zaten yapan çok. Ben de onlara katıldım. Ama bu şekilde bile plakada Avrupa standardını yakalamak mümkün değil. Sağolsun devlet gelişen beğeni düzeyine cevap vermiyor diye düşünüyorum. Günümüzde çeşit çeşit çok güzel plakalar var. Tarfik halâ 80'lerdeki plaka tipini ve font'unu kullanıyor. APP plaka yaptırıyorsunuz mühür bastırana kadar canınız çıkıyor falan. Ne zaman bu işi kolaylaştıracaklar bilinmez...

Neyse. Kısacası dediğim gibi en azından hobi çerçevesinde hafta sonu eğlencesi oldu. ;) (Boyayacak bir şey buldum yine yani!)

Malzemeler:
  • Bir adet plaka, :)
  • Kağıt kaplama bandı,
  • İşlem sonrası çöpe gidebilecek gereksiz bez, çapul vs. (ya da üstübü),
  • Siyah boya (Dyo sentetik siyah boya kullandım),
  • Selülozik tiner (Sentetik tiner ile bir hafta uğraşırsınız),
  • Sulu boya fırçaları (Ben 0 ve 4 numara kullandım),
  • Masaüstüne sermek için çok sayfalı gazete. (Habertürk sıvıyı emmiyor! :mrgreen:)

Bunların dışında, kişiye göre değişen yardımcı gereçler bulundurulur;
  • Tiner kabı, ince uçlu maddeler (kalem, vida vb.), ihtiyaca göre makas vs...

Ayrıca araca monte için (fotoğrafta mevcut değiller);
  • Bir bez ya da üstübü,
  • Bıçak veya maket bıçağı,
  • Çift taraflı bant,
  • İstenilirse silikon (ve tabancası)

[ img ]

Temizleme & Boyama:

İlk önce (varsa) plakadaki yamuklukları düzelttim. Sonra da bir güzel yıkadım, kuruladım. Neminin de gitmesini bekledim.
İlk işim çerçeveyi silmek olacağından çerçevenin hemen içine (1 milimetre aralık bırakarak) kağıt bandı döşedim.

[ img ]

Tiner kutusunun ağzını sürekli açık tutmamak için, malzemeler fotoğrafında görülen (aslında mum altlığı olan) siyah kaba bir miktar döktüm, bittikçe yeniledim.

İşaret parmağımı içine geçirdiğim bezi, tinere batırarak (bol tiner kullanmak lazım), plakanın çerçevesindeki boyayı çıkardım. Tek cümleyle basit gibi görünüyor ama işin incelikleri varmış, biraz hafife almışım. Tinerle boya çıkartmak, sürekli tekrarlanan bir işlem. Boya çıkmıyormuş gibi görünse de -boyanın kalınlığına bağlı olarak- kendini kat ve kat bırakıyor. Tinerli bez ile sadece 3-4 defa üzerinden geçince bez simsiyah oluyor. Bezin başka bir temiz tarafını tinere bulayıp tekrar yapmak gerekiyor. Bu şekilde sık tekrarlanan bir işlem. Sürekli olarak bezin temiz bölgelerine geçerek işlemi tekrarlamak gerekiyor. Eğer beze nüfuz eden boyaya rağmen aynı şekilde devam ederseniz, o iş artık zımparaya dönüyor.

Çerçevedeki boya çıktıktan sonra kağıt bandı söküp attım.

Gerek çerçevenin gerekse rakam-harflerin kabartısı köşelerini temizlemek için ya da bazen geniş alana yayılmış boyayı almak için (aşağıdaki örnek gibi) bazen bir vidayı, bazen tükenmez kalemi, bazen de bir tornavidayı bezin içine alarak tinere batırdım. Geniş ağızlı tornavidayı spatula gibi kullandığım oldu. Çerçeve köşelerini temizlerken özellikle vidanın kafa çevresi çok işime yaradı. Tam iç köşelerde ise tükenmez kalem ucunu kullandım.

Hemen şu konuda uyarayım: Metal plakalarımızın üzerinde bir film kaplı. Plakanın parlamasını sağlayan forsfor da bu film dahilinde. Tinerin etkisiyle soldaki mavi etiketin çıkmasından endişe ettim. Ama o mavi alan filme işli olduğundan boya gibi çıkmadı neyse ki. Fakat yine de tiner, üzerinde çok durulduğunda veya eşelendiğinde filmi yumuşatıyor ve soymaya başlıyor. Benim plaka zaten plakalıktan ötürü (takar çıkarırken) zedelenmiş. Fotoğraflarda net görülmüyor ama sağı solu çizik veya noktalar var. Bir de tiner işin içine girince kötü olacaktı. Dikkatli davranmak gerek. Sürekli aynı yerde çalışmayın. Bir bölge inat etmeye başlarsa, beze daha fazla tiner yedirerek uğraşın. Olmuyorsa kurumaya bırakın, siz başka bir yere geçin... (Bu arada saatler 1 saat geri alındı.)

[ img ]

Boyamaya gelince... Harf ve rakamları çıkartmakla uğraşmadım, üzerlerinden geçtim. 4 numara sulu boya fırçasıyla kabaca boyadım. Daha sonra 0 numarayla kenar ve (4, A ve 9 gibi harflerin) iç kısımlarını dikkatlice boyadım. Taşırmaktan çekinmedim. Bu arada, bilginiz veya tecrübeniz yoksa boyaya nasıl hükmedeceğiniz sizin adaptasyonunuza bakıyor. Her fırçada bir şey öğreniyorsunuz. Fırçaya ne kadar boya alacağınızı veya ne kadarını boya kutusunun kenarıyla bırakacağınızı ve fırçayı nasıl kullanacağınızı... Herkes kendi stilini uygulayacaktır. Boyanın, harflerin bombesinden aşağı bir miktar kayacağını hesap ederek boyadım. Fazla yayılan boyaları da yine tinerli bezle kolayca aldım. Fakat böyle dar alanda parmağınızı bezin içine sıkıştırarak alamıyoruz boyayı. Ben, tinerli bezin içine önce (yukarıdaki vida gibi) 4 numara fırçanın arka kısmını koyarak gerdirdim ve harflerin kenarlarını düzledim. Fırçanın arka uç kalınlığı çok idealdi. Sonraki adımda ise daha ince işçilik için bu kez bezin içine tükenmez kalemi koyarak tekrar geçtim. Tükenmez kalem ucu daha ince ve yuvarlak olduğundan daha temiz bir iş çıktı.

Son olarak da sağda solda kalmış boya lekeleri ve artıklarını temizledim.

Aslında, temiz çalışma bakımından asıl istediğim gibi olmadı bu iş. Dediğim gibi fotoğraflarda detaylar kayboluyor. Ha, normal mesafeden bakınca mükemmel görünüyor ama çömelip yakından baktığınızda "Kim yaptı la bunu!" durumu belli oluyor. :mrgreen:

Aşağıda ön plakanın eski ve son hâli görülüyor:
[ img ]
[ img ]

Ve arka plakanın eski ve son hâli:
[ img ]
[ img ]

Araca Monte:

Öncelikle araç üzerindeki plakalıkları çöpe attım. Plakalıkları tutturmak için tamponlarımızda bulunan vida delikleri, aşağıda görüldüğü üzere benim araçta çıkıntı şeklinde kalmışlar. Bu yüzden bıçak yardımıyla onları aldım ve düzledim.

[ img ]

Plakalığı atınca ortaya çıkan bölge herhalde aracımızın en pis yerlerinden biri. Böcek, sinek, kir, toz, çamur, ne ararsanız var. Üstüpüye biraz araç şampuanı, biraz da su damlatarak güzeelce temizledim.

[ img ]

Çift taraflı bantları bol şekilde plakanın arkasındaki boşluklara yapıştırdım. Tampona yapışacak yüzlerindeki naylonu sıyırmadan önce, plakayı tampona koyarak hafif eğim kazandırdım. Zira, boyama için plakayı evde dümdüz etmiştim. Ön tamponumuz hafif eğimli. Plakanın hızlı ve sağlam yapışması için aynı eğimi kazandırmak faydalı olacaktır. Bu işlem de bitince bandın yapışacak taraftaki naylonlarını söktüm.

[ img ]

Ben ek olarak silikon da sıktım. Bunu yapmayanlar var ve sorun yaşamamışlar. Benimki ek bir önlem. Yalnız bu noktada komik bir senaryo gelişti. Ben aracın yanına inmeye hazırlanırken, silikon tabancasını pirize taktım, ısınadursun diye. Aşağıdaki işlemleri yaparken tabanca iyice kızdı. Plakaya bantları yapıştırdıktan ve tampon şeklini kazandırdıktan sonra eve çıkıp tabancayı aldım. Fena kızmış alet hemen soğumuyor. Aracın koltuğunda hızlı şekilde plakanın uygun yerlerine silikonu sıktım. Hemen her tarafa kabaca silikon yığdım. Amacım tabancanın içindeki tüm plastik bloğu boşaltmaktı ama ilk sıktığım yerdeki plastiğin donmaya başladığını görünce bıraktım.

[ img ]

Plakayı alıp hemen tampona yapıştırdım. İki elimle dört ayrı noktadan basınç uygulayarak bir süre bekledim. Bunu yaptığımda 16:30 sularıydı. Az önce (22:30) kontrol ettim, son derece sağlam olmuş. Ola ki plakayı çıkartmak gerekirse yamuk yumuk olacağı kesin... :mrgreen:

[ img ]

Arka plakayı yapıştıramadım, kurumadı. Yarın da onun fotoğrafını çekerim...

Bu çalışmada öyle uyarı yapacağım pek bir şey yok. Kendi kendinize plânlayarak yaparsınız ben yaptıktan sonra... Sadece havadar bir yerde çalışın derim. Balkon gibi yerler çok ideal. Boya kokusu neyse de tiner çok hızlı uçan ve kokusu sert olan bir kimyasal. Tiner tenekesini ve kabını kendimden uzak tutarak çalıştım saatlerce. Bir sorun olmadı (yorgunluk, baş ağrısı vs.vs.). Ama yine de maske gibi bir ürün tavsiye ederim. Ayrıca doğal olarak eliniz parmaklarınız boya ve tinere bulanıyor. Benim aklıma gelmedi ama ameliyat eldiveni kullanabilirsiniz. Fakat bu tiner öyle lanet birşey ki plastiğe bile zarar verebliyor. Eldivene ne yapar bilemiyorum. Benim baş ve işaret parmağım biraz tahriş oldu. Deri çatlaklarına yerleşen boyalar için mecburen tinerle son kez oğuşturup bol sabunla yıkadım ve düzenli kremliyorum...

Bunlar dışında en başta dediğim gibi tamamen boş vakit işi. Ya da 40-50 liraya APP plaka yaptırılabilir... ;)

Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti ibom » 26 Ekim 2009 07:09

güzel olmuş eline sağlık
ibom
ASTEĞMEN
ASTEĞMEN

Marka & Model: renault clio alize
Motor Tipi & Gücü: dci 65 hp
Kilometre: 78000
İsim ve Şehir: karaman

İleti oguz1 » 26 Ekim 2009 08:44

Eline ve emeğine sağlık Devrim, epey uğraşmışsın. Benim ön plakada haşat ama tembellik var. Heves yok.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti semih89 » 26 Ekim 2009 09:56

tinere eldiven falan fayda etmez :) hatta böyle üç beş saatlik çalışmakla da bir şey olmaz abi her dakka içiçeyiz biz. sıkıntı yok yani :D bu arada app plaka daha iyi olacak :)
semih89
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio Dynamique
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 85bg
Kilometre: 35000
Yakıt: EuroDizel Opet
İsim ve Şehir: ltba

İleti Devrim » 26 Ekim 2009 14:32

Teşekürler arkadaşlar.

Aslında böyle çok güzel Erim. Evde vardı gri boya, aklıma gelmedi, kenarlarını boyardım iki saat çıkartacağıma... Fakat yıkamada ilk çıkacak olan yerler olurdu eminim.

Dediğin gibi estetik olarak aracı bozan bir şey plaka. Avrupada ve Amerika'da bazı eyaletlerde aracın önünde plaka yok. Çok mantıklı. Gündüzleri polisler ne kadar kullanıyorlar ki ön plakayı? Geceleri ise farlar yüzünden görülmez zaten. Bence arka plaka yeterli!. Hatta plaka ve ruhsatı atalım, ah şu çip olayına girseler de aracın kimliği elektronik sinyal olarak alınsa. Bakın şimdiden yazdım buraya. İlerde olunca "Devrim demişti" dersiniz. :)

Semih, evet, ilerde iyice canım sıkılınca APP alırım belki ben de...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti msaltik » 26 Ekim 2009 20:59

ula nedir APP
msaltik
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: 2009 65bg Extreme
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65bg
Kilometre: 33100
Lastik Markası: Dunlop Sport SP01
İsim ve Şehir: TRABZON

İleti Devrim » 26 Ekim 2009 22:09

APP plaka, ilk iletideki gibi stilistik bir plaka tasarımıdır. Harfler kalın ve/veya farklı font'ta yazılır. Font tipine göre Alman, Fransız gibi isimlerde basılır. İnternette belli bir miktar karşılığında bunu yapan yerler mevcut. Bunlar yine metal plaka olarak biliyorum ama fotoğraflarda dayanıklı plastik gibi görülüyor.

Benim yaptığım da onlara benzer. El işçiliği ile harfleri az kalınlaştırıp çerçeveyi kaldırdım. O yüzden "çakma" diyorum. :)

Arkadaşlar arka plakam zor kurudu. Çünkü tinerle inceltmeden komple boyamıştım. Akşam taktım. Bulunduğum ortam itibariyle silikon kullanamadım. Ama en az silikonlu kadar sağlam oldu.
Üç fotoğraf:

[ img ]
[ img ]
[ img ]
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti impossible » 07 Kasım 2009 10:47

devrim senin arabada alaşım jant mı var,bi kapak ismi alacağından bahsediyordun bi iletinde gerçi tarihini anımsamıyorum da..(bu arada plaka ampullerinide baya güçlendirmişsin) app dert arkadaşlar, takan polis takar, istediğin kadar taşı orjinalini.. ben plakayı bekledim ve istediğimi aldım 07 - HB olsun istemiştim ve denk geldi çıkma plakaların içinden..plaka bence arabada cok önemli,mesela ismim soyismim "mk" olmasına rağmen öyle bi plakayı arabama yakıştıramıyorum..
impossible
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio DynamiqueTomtom
Motor Tipi & Gücü: 3 x 1.5 dCI 85 hp
Yakıt: değişken
Lastik Markası: Continental
İsim ve Şehir: murat - nazilli > bodrum > antalya

İleti Devrim » 08 Kasım 2009 03:59

Benim araçta saç jant vardı ve çok önce Taranis adlı kapakları takmayı düşünmüştüm ama öyle kalmıştı. Geçenlerde ise evet yeni jant aldım. Garaj'daki benim sayfada ilgili fotoğraflar mevcut. Plaka ampulleri ise orjinal ampulleri. Flaşsız çekim yapınca böyle çıkmış olabilirler açıkçası.

APP konusunda ben de aynı endişeyi yaşadığım için orjinaller üzerinde iyileştirme yaptım sadece. Ben bu işlemi yaptıktan sonra Konya'da APP kullanan bir iki kişiye sordum, aynen dediğin gibi, asıl plaka bagajda hatta arka camda bile olsa polis gıcıklık yapıyor dediler. Eh dedim, iyi ki girmemişim APP işine.

Ama gerçi ne yapar eder "çift mühür" yaparsanız polisin diyecek bir şeyi olmuyor arkadaşlar...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti impossible » 08 Kasım 2009 11:07

bu arada orjinal trafik vakfının bastığı cift mühür plaka olsa da çerçevesiz olanlara da takıyorlar, çerçeve kesik ya da beyaz boyalı ise de yazılıyor burada, değişiklik yapıldığı için, bilginiz olsun arkadaşlar..
impossible
YARBAY
YARBAY

Marka & Model: Clio DynamiqueTomtom
Motor Tipi & Gücü: 3 x 1.5 dCI 85 hp
Yakıt: değişken
Lastik Markası: Continental
İsim ve Şehir: murat - nazilli > bodrum > antalya

Diğer Konular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 38 misafir