IVANHOE demiş ki:Arkadaşlar yol bilgisayarı doğru sonuç vermiyormu siz kendiniz ölçüm yapmaya çalışıyorsunuz merak ettim ben sadece yol bilgisayarından bakarak yapıyorum bu işi.
O değer çok değişir Alfie. Senin "kullanım tarzına" göre rakamlar değişir. Sadece kaç devirde vites değiştirdiğinle değil, şehir içi ile de alakalı, yol aldığın bölgedeki kavşaklar, dur-kalk'lar derken pek çok parametreyle şekillenir o rakam. Yani hep 950 kalmayacaktır o. Sakin ve düşük devirli kullanırsan arttığını görürsün o rakamın...Alfie demiş ki:...1. Opet'den 55 litre mazot aldım. Yol bilgisayarı 950km gösterdi. 55 litre için 185 YTL ödedim, fakat 950 ile kısa bir hesap yaptığımda, kilometre'de 19 kuruş yaktığı sonucuna varıyorum. Acaba hesapta bir yanlışlık mı yapıyorum?
Bence "kullanım hatası" diyemeyiz buna. Eğer aracın yeniyse, sıfırsa, belki de iyi yapıyorsundur. Ben 2500'e varmadan veya o civarda değiştiriyorum. Ama verdiğin bilgilere göre, vitesleri 3bin'den sonra değiştirdiğin için 7.3'e yükselmiş olabilir ortalama. Ama tek etken o değildir. Az önce yazdığım gibi, dur-kalk'lar, aracı ne kadar kısa ya da uzun mesafede kullandığın vs. önemlidir.Alfie demiş ki:...2. Yol bilgisayarımda, 100 km bölümünde 7,3 litre göstermekte. Aracı ilk aldığımda, bu rakam 5,9'du. Vites geçişlerimi her daim 3000 devirden sonra gerçekleştiriyorum. Ben kullanım hatası mı yapıyorum?
Alfie demiş ki:Anladığım kadarı ile önemli birşey değil. Dur kalk ve kullanım şartlarına göre değişecek birşey. Mesela 100km ile hızla durmaksızın gittiğimde, hiç birşey yazmıyor. Şişli'den, Beykoz durmaksızın gittim geldim. 10km bile yakmadı. O kadar şaşırdım ki, 5-6km oynadı.
Doğrudur Alfie. O yüzden şehir dışı değerleri çok düşüktür. Sabit hızla ama uygun süratte gitmek en düşük değerleri koyar önümüze. Bazen duyarız araçların kataloglarındaki değerleri nasıl belirlediklerini. Yürüyen (ya da sadece arka tekerlekleri döndüren) bir düzenek üzerinde aracı 90Km/s hızla hareket ettirirlermiş durmaksızın ve oradaki en uygun değeri yazarlarmış falan. Doğru olabilir ama şöyle düz yolda uygun (sakin) bir sürüşte ortalamayı 3.6 veya o civara indirmek mümkün. Çünkü değişmeyen bir süratte gidiyoruz. Gereksiz kalkışlar, ivmelenme çabaları yok, araç kendi ağırlığı ve mevcut ivmesiyle yol alıyor zaten... Dolayısıyla gerçekten çok az yakıyor. Özellikle günümüz araçlarının cut-off özelliğine bitiyorum ben. Asıl kurtarıcı odur bence...Alfie demiş ki:...Mesela 100km ile hızla durmaksızın gittiğimde, hiç birşey yazmıyor. Şişli'den, Beykoz durmaksızın gittim geldim. 10km bile yakmadı. O kadar şaşırdım ki, 5-6km oynadı.
Abi iyi ki yenge yanındaymış yahu. :) Aman diyeyim... Ve evet yakıt konusunda benim etrafımdaki insanlar da şaşırıyor. Tekrar soruyorlar ve hesap yapıyoruz, çok beğeniyorlar...Bahadir demiş ki:...Şimdiye kadar 192 gördüm max. (o da eşim yüzünden aslında giderdi biraz daha ) )... ...araçlarımız yakıt konusunda gayet başarılı o yüzden yakıtı boşverin keyfini çıkarın...
Murat demiş ki:Ben her depoyu Fullediğimde tamam bu sefer rekorumu kırıcam basmıycam diyorum ama malesef...
Uzun yola çıkarken tamammm ekonomik takılıcam diyorum yine malesef...
Bundan çıkıcak sonuç ben ekonomik kullanamıyorum... :mrgreen:
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir