Euro Diesel

Motor tipleri (Benzinli, Dizel ve LPG), Yakıtlar çeşitleriyle ilgili konular...

Re: Euro Diesel

İleti filip34 » 18 Kasım 2008 16:34

Selam,

Bende bir süre total'dan aldım iyi bir sıkıntı yoktu. Şimdi opetten alıyorum sanki araç daha sesizleşti. ilk marşa basmada daha iyi. Shell içinde yorumum çok çabuk bitiyor.

Bilginize..
Ferdi
filip34
TEĞMEN
TEĞMEN

Marka & Model: RENAULT CLIOIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5 DCI
Kilometre: 0
İsim ve Şehir: FERDİ - İSTANBUL

İleti Devrim » 18 Kasım 2008 17:24

Selamlar.

Aracımın en sessiz, vuruntusuz, güçlü olduğu ve yakıtın gerçekten uzun süre gittiği performansı sadece Total'de aldım.
Bir kaç kez Shell almak zorunda kaldım, bir yorumum yok ama bir arızası da olmadı, memnun kaldım.
Bir iki defa BP'den aldım, nispeten motor sesli ve vuruntulu çalıştı. Aracın içinden dizelin o "tar-tar-tar" sesini daha iyiduyabildiğimi söyleyebilirim.
Opet'ten şikayetçiyim diyemem ama çekişi çok memnun etmemişti.

Ama tüm bunlar, motorun veya sürücünün o anki veya o günki durumuyla da ilgili olabilir bence. Ama en uzun mesafeyi ve en güzel performansı Total'de buldum...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Marka & Model: Clio III 2008 Auth.
Motor Tipi & Gücü: 1.5dCi 65hp
Kilometre: 120000
Yakıt: Total Eurodiesel
Lastik Markası: Kumho KW17 185/60/15
İsim ve Şehir: Konya

İleti oguz1 » 18 Kasım 2008 20:50

Bu konuyu diğer başlıklar altında konuşmuştuk ama olsun yeni bir kan gelir umarım. yakıt bizim için aksesuardan daha önemli değilmi arkadaşlar. Yakıtı insan vucudundaki kana benzetebiliriz eğer içeriğinde kötü kolestrol fazla olursa yağ parçacıklarıyla damar tıkanabilir, araçtada bu böyle eğer yakıt filitresi tıkanırsa, yada enjektörler tıkanırsa ve sizi yolda bırakırsa başımıza büyük sorunlar açabilir. Çeşitli firmalardan deneyerek buraya yorumlarını yazan murat kardeşimize teşekkür ediyorum. Şahsen ben cesaret edemezdim çünkü bu konuda epey sorun yaşayan insanların yazılarını okudum, zamanında araştıtırken o yüzden 1 veya 2 yerden alıyorum.

İlk olarak opetten almıştım ilk yakıtımdı ve inanın araba sağır gibiydi çekmiyor, ara hızlanmalar berbat, ses yapıyor ve en kötüsü bir seferinde çalışmadı evet araç çalışmadı tabi aylardan ocaktı onunda etkisi vardı ama sonuçta olsun , çalışmadı. Son ve son olacak yer total, çekiş 200 metre sonra hissedilir derecede arttı, ara hızlanmalar sanki tuning yaptırmışcasına canlandı.

Diğer firmalardan motoru rektefiyeye gidecek kadar zarar görenlerin yazısını okudum, başına herhangi bir olay gelmeyende var ama, mesela 60000 km de ne olur bilinmez. Totaldende motoru ve enjektörleri zarar görenler olmuş ama en az şikayet totalden olmuş. Totalin özellikle benzininden şikayet fazla arkadaşlar. Dizeli özellikle docolar yani ana bayilererin euro dizeli ithal geliyor ithal getiren tek firma olduğunu söylüyorlar, diğer firmalar yerli rafineriden alıp kendi katkısını kullanıyorlar oluyor size excellium euro dizel.

"Total Eurodiesel:Çok vuruntulu çalışıyor sabahları ilk çalıştırmadan aracın pedalları bile titriyor.Hiç beğenmedim."
ilk çalıştırmadaki sese katılıyorum ama ısındıktan sonra vuruntu olmuyor. Çekişin artması ve carbon kalıntısının az olması ilk çalıştırmadaki sesi göz ardı etmemi sağlıyor, dolayısyla mazotun yanmadan sonra oluşan sülfirik asit oranıda az, buda piston çeperlerine verilen zararı azaltıyor. Birde dizel kullandığımızı unutmayalım sonuçta azda olsa ses olacak, bu ses bizin lehimize olan bir ses, bağırıyor yani ben az yakıyorum diye ;) :shock:

Denemek istediğim tek firma kaldı PO 10 ppm li dizelini merak ediyorum donma noktasıda -25 dereceye kadar. kalıntı oranıda az olabilir, ama PO nun sicili çok kötü, şimdiye kadar çekirge hep doğru yerlere şıçrada , PO son sıçrama yeri olabilir diye çekiniyorum. Saygılar.
oguz1
Moderatör
Moderatör

Motor Tipi & Gücü: 1,5 dci 80 bg
Kilometre: 122000
Yakıt: opet
Lastik Markası: tigar-lassa snoways
İsim ve Şehir: Murat İzmir

İleti oguz1 » 19 Kasım 2008 17:20

Tolga demiş ki:euro dızelın farkı ne normalden?

Tolga çok uzun bir konu olabilir bu soruyla, ama ben dilim döndüğünce anlatayım kısaca. Biliyorsunuz fosil yakıtlar kullanıyoruz, benzin fosil yakıtlarda oktanı yani yanma noktası en düşük olan yakıt, mazot ise en yükseklerden, benzin buji ile ateşleniyor mozot ise buji ile ateşlemenin imkanı yok viskositesi( akışkanlığı) itibariyle, o yüzden mozotu yakmak için kullanılan prensip sıkıştırılan havanın ısısının arttığı, içine enjektörler vasıtası ile mazot püskürtülünce mazot ateş alır. Pistonu aşağıya iter oradan kranka. Benzinli motorda ise bildiğiniz gibi ilk olarak benzin ve hava karıştırılır buji ile ateşlenir. Bu kadar neden uzattım şu sebepten dizel motorun çalışma basıncı, pistona uyguladığı enerji daha fazladır.

Motorda kullanılan meteryal bu oranda sağlam olmak zorundadır. O yüzden dizel motorlar turbonunda işin içine girmesiyle daha ağırdır. Mozotu motor yağlamadada kullanır. Yanan mazotun benzine göre oktanı düşük olduğu için karbon(kurum) kalıntısı fazladır.Yakıt yanma odasından başlayarak tüm motoru karbon kaplar,(her 40000 km de bir carbon clean yaptırmak lazım) bunun yanında normal kırsal mazot daha kalındır(viskosu düşüktür) buda enjektörden zor geçmesi ve içindeki partiküllerin fazla olması sebebiyle tıkanma olasılığını arttırır. Mazotun içindeki karbon ppm cinsinden ifade ediliyor ve eski kara mazotun 7000ppm, kırsalın 1000ppm, ULTRA euro dizelin ise 50ppm dir.

PO ise 10 ppm mazotu var tek firma olarak.

Opetin, fiat ve ford ile anlaşması olduğu için motorları euro 4 normuna uygun euro dizeli var, o yüzden yakıt bizim euro3 normlu motorlar uygun olmadıığı genel bir kanı.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti filip34 » 19 Kasım 2008 19:31

Oğuz bu nebe abi döktürmüşsün. Bilgi paylaşımın için teşekkürler...
filip34
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Devrim » 19 Kasım 2008 19:35

oguz1 demiş ki:
Tolga demiş ki:euro dızelın farkı ne normalden?
...Mazotun içindeki karbon ppm cinsinden ifade ediliyor ve eski kara mazotun 7000ppm, kırsalın 1000ppm, euro dizelin ise 50ppm dir...

Hem de tatı daha güzeldir! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Çok önce aracımın tabanını sürttüm de depom sızdırmıştı ya. Kurtarabildiğimiz kadarını kurtaralım diye bizim buradaki bir MOil akaryakıt istasyonundanki genç eleman hortumla bidona aktarmıştı. Aktarımı başlatmak için hortumun ucunu ağzına dayayıp içine çektiği esnada mazot birden geliverdi! :D Hemen tükürdü falan ama biraz geç kaldı. Sonra bir de espiri yapıyor, "Eurodiesel'in tadı da fena değilmiş bee" diye. :mrgreen:

İşin sonunda çabaları için çok teşekkür ettim. Ama o tadın ağzından 1 hafta çıktığını sanmıyorum...
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti oguz1 » 19 Kasım 2008 22:20

filip34 demiş ki:Oğuz bu nebe abi döktürmüşsün. Bilgi paylaşımın için teşekkürler...

Hocam ne yapalım, yeri gelince dağarcıktakileri paylaşmak lazım ama inanırmısın, yazmaya eriniyorum daha fazlasını, işler yoğun birde 3 çocuk var....bunlardan ikisi ikiz :shock:
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti filip34 » 20 Kasım 2008 10:55

Maşallah nazar deymesin.

Ferdi
filip34
TEĞMEN
TEĞMEN

İleti Bahadir » 23 Kasım 2008 11:58

Selam arkadaşlar. UZun süredir görevli olarak dolaşıp duruyorum Türkiyemizin dört bir yanını o yüzden nete giremiyorum. En son ankarada yakıtımı shell'den aldım ancak gerçekten çok çabuk bitiyor. Performans olarak iyi ama o ibrenin o kadar hızlı bir şekilde aşağılara doğru inmesi çok moral bozuyor ya. Opeti bir kere denedim pekde beğenmedim açıkcası, birde ön yargı vardı tabii alırken oda etken olmuş olabilir. Ben Ankara'da Eski istanbul yolu üzerinde bulunan acity outlet mağazısının hemen dibinde bulunan Total'den alıyorum. Orası doco yani dizel ithal geliyor. Ve gayet memnunum sizin anlattığınız gibi sabahları vuruntu felan yaşamıyorum hiç. Aracın motoru ısındığı zaman sesi kesiyor resmen. PO'yu bir kere uzun yolda denedim. Marmarise giderken TŞOF PO'dan depoyu doldurmuştum. Çekiş ve ses gayet iyiydi ancak PO'yu arkadaşlarda anlatmış çok sağlam bir yerden almak lazım. Çok genel bir şirket olduğu için denetimler biraz zor olsa gerek. Ama uzun yolda da Total bulmak gerçekten zor iş ne yalan söyleyeyim. O yüzden gideceğim yere gitmeden önce mutlaka kendi istasyonumdan depoyu dolduruyorum. O da tabiki en azından 1000 km demek. ve haliyle yetiyor bana. Görüşmek üzere herkese iyi günler
Bahadir
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ
ASTSUBAY BAŞ ÇAVUŞ

Marka & Model: ClioIII
Motor Tipi & Gücü: 1.5DCI 65hp
Kilometre: 70000
Yakıt: Shell GTL +
Lastik Markası: Michelin Enegy Saver
İsim ve Şehir: Ankara

İleti Devrim » 23 Kasım 2008 12:56

Bahadir demiş ki:...Ama uzun yolda da Total bulmak gerçekten zor iş ne yalan söyleyeyim. O yüzden gideceğim yere gitmeden önce mutlaka kendi istasyonumdan depoyu dolduruyorum. O da tabiki en azından 1000 km demek. ve haliyle yetiyor bana. Görüşmek üzere herkese iyi günler

Çok doğru Bahadır. Ben de gideceğim yeri ve mesafeyi önceden bir inceliyorum. Yazın özellikle Mersin ve Alanya'daki Total noktalarını öğrendim. Ama gerek kalmadı, dediğin gibi 1200Km gibi bir yol almadan bahsediyoruz gerek kalmadı.

Ancak Konya-İstanbul yaparsam, dönüş yolu için bir Total bakarım. :)
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti zigana_T » 23 Kasım 2008 16:26

Arkadaşlar Oğuz1 arkadaşımızın da dediği gibi Euro Diesel de kükürt ve karbaon atık oranları daha düşük. Ancak ben Euro3 ile Euro 4 motor farkını anlayamadım. Euro 4 motorun yakıt kullanımdaki farkı ne acaba? Bu durumda en uygun yakıt( euro 3 uyumlu) hangi şirketten alınmalı?? Şu an son olarak dün, Shell den doldurdum depoyu. Sabah ilk çalışmada ve sessizlik noktasında çok memnunum. Ama arkadaşlar eken bittiğini ssöölediler. Onu da tecrübe edeceğiz bakalım.. Bugün yaptığım ölçümde 1 litre yakıt ile uzun yolda 24 km, karışık olarak 18-20 km yol gittim. Sizce nasıl?? Selamlar..
zigana_T
ÇAVUŞ
ÇAVUŞ

Marka & Model: 2006 Clio III Exp.
Motor Tipi & Gücü: 1.5 dci 65hp
İsim ve Şehir: Osmaniye

İleti oguz1 » 08 Aralık 2008 22:08

zigana_T demiş ki:Arkadaşlar Oğuz1 arkadaşımızın da dediği gibi Euro Diesel de kükürt ve karbaon atık oranları daha düşük. Ancak ben Euro3 ile Euro 4 motor farkını anlayamadım. Euro 4 motorun yakıt kullanımdaki farkı ne acaba? Bu durumda en uygun yakıt( euro 3 uyumlu) hangi şirketten alınmalı?? Şu an son olarak dün, Shell den doldurdum depoyu. Sabah ilk çalışmada ve sessizlik noktasında çok memnunum. Ama arkadaşlar eken bittiğini ssöölediler. Onu da tecrübe edeceğiz bakalım.. Bugün yaptığım ölçümde 1 litre yakıt ile uzun yolda 24 km, karışık olarak 18-20 km yol gittim. Sizce nasıl?? Selamlar..

Euro 3 ve 4 eksoz emilsiyon değerleri ile ilgili bir kavram. Bizim dizeller 3, fiat ve ford ise 4 normlu motor kullanıyor.
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Devrim » 23 Haziran 2009 13:38

Konser için İstanbul'a giderken tam depo Total aldım. Dönüşte, İstanbul'u çıkmadan işlek olduğunu düşündüğüm bir Shell'den tam depo aldım. Almaz olaydım, aracın çekişi çok ama çok az düştü. İlk bir kaç kez "bana öyle geldi" dedim. Ama şu an şehir içindeyim halâ aynı histeyim. Öyle ki gıcık olmuş durumdayım...

Total'den şaşmayacağım.
Devrim
Site Admin
Site Admin

İleti oguz1 » 23 Haziran 2009 13:54

Devrim demiş ki:Konser için İstanbul'a giderken tam depo Total aldım. Dönüşte, İstanbul'u çıkmadan işlek olduğunu düşündüğüm bir Shell'den tam depo aldım. Almaz olaydım, aracın çekişi çok ama çok az düştü. İlk bir kaç kez "bana öyle geldi" dedim. Ama şu an şehir içindeyim halâ aynı histeyim. Öyle ki gıcık olmuş durumdayım...

Total'den şaşmayacağım.

Devrim sen böyle bişey yapmazdın. Ama tecrübe olmuş. Total doco. Başkası bizimkinin midesini bozuyor. ;)
oguz1
Moderatör
Moderatör

İleti Devrim » 23 Haziran 2009 14:18

oguz1 demiş ki:Devrim sen böyle bişey yapmazdın. Ama tecrübe olmuş. Total doco. Başkası bizimkinin midesini bozuyor. ;)
:mrgreen: Haklısın yapmazdım, yapmak istemedim ama, geçen sefer -yine konser için- İstanbul'a gelip dönerken, inan kilometrelerce Total bulamadım. Yok da yok, Total yok İstanbul çıkışında...
Devrim
Site Admin
Site Admin

Sonraki

Motor ve Yakıt

Kimler çevrimiçi